Matlista för fjällvandring

Det är gott men jag tycker inte att det mättar särskilt länge. Sen är det väl en del skriverier om transfetter just nu.

Är det ingen som äter nudlar? Vi provade i år och det gick snabbt och var gott, vi blev dessutom mättare än av varma koppen soppan. Vi smulade ner nudlarna i kåsan, hällde över hett vatten och fixade "lock" av någon påse. Väntade 1-2 min, rörde om och åt med sked + knäcke med mjukost. En chokladkaka med nötter till som efterrätt var gott. Nudlarna går givetvis att laga dirket i trangiakastrullen men då en av oss äter vegetariskt använde vi kåsorna.
 
The Heatstick

Uj vad alla äter massa olika grejjor! :)

En annan poäng är att inget behöver kokas, så bränsleåtgången blir låg - jag klarar mig på en liten gastub undet 1-2 veckor i sommarfjäll. Dessutom använder jag enbart köket i tältet, så en pocketrocket utan vindskydd, minimal kastrull och en sked är allt som tarvas i köksväg. Pluss en thermos!

Per

Då kanske detta är något för dig http://lighthiker.wordpress.com/
Har tydligen utvecklats i Danmark.

/Otto
 
Är det ingen som äter nudlar? Vi provade i år och det gick snabbt och var gott, vi blev dessutom mättare än av varma koppen soppan. Vi smulade ner nudlarna i kåsan, hällde över hett vatten och fixade "lock" av någon påse. Väntade 1-2 min, rörde om och åt med sked + knäcke med mjukost. En chokladkaka med nötter till som efterrätt var gott. Nudlarna går givetvis att laga dirket i trangiakastrullen men då en av oss äter vegetariskt använde vi kåsorna.

Tidigare har jag haft med mig nudlar för lunch. Inget större fel med nudlar, undviker man billigaste varianterna smakar det helt OK tycker jag. Däremot behövs det något mer kände jag, för att man ska stå sig, precis som du säger. Enbart nudlar till lunch höll magen nöjd men jag gick ner i vikt. Vilket i och för sig kan vara trevligt. :)

Mvh
Peter P.
 
Jag som för länge sedan slutat äta för mättnadskänslan tycker också nudlar är helt ok. 380 kalorier är det i en påse och om man gör som jag och slår sönder innehållet och häller i en mindre förpackning tar det väldigt lite plats tycker jag.

Behöver endast nästan kokande vatten och en 5-6 minuter på sig att vila lite. Eldorado har fördelningen 12/57/21 vilket jag tycker är helt ok. Visst hade fettet kunnat minska lite på bekostnad av kolhydraterna, men nudlar som variation på couscous är trivsamt (även om couscousen saknar en del protein och fett anser jag och har börjat med att krossa ner jordnötter i).

Mat som endast behöver varmt vatten tillfört och ingen kokning är väldigt bränslesnålt och minimerar disken. Ett paket nudlar kostar dessutom 2 kronor kontra reals 70 kronor.
 
Snabbnudlar...

...brukar vi oxå köra med till lunch. Bra bukfylla som vi står oss bra på till middagstid.
Skivar i ölkorv eller torkat renkött för lite mer tuggmotsånd & sälta.
Sist hade vi även i cashewnötter = mums.
 
Frukost:
Müsli i proteindryck
Smörgås+tubost
Kaffe

Lunch:
3 påsar varmakoppen i 4 dl vatten
Energibar
Kaffe

Middag:
Frystorkat
Pudding el.dyl dessert
Kaffe

Kvällsmål:
Digestivekex+tubost
Choklad

Allmänt:
Nötter+chokladkross+russin
Ahlgrens bilar
Popcorn


peter
 
Senast ändrad:
Vilket lyxeri...

Couscous + pastasåspulver + några buljongtärningar, funkar till lunch och middag, lätt att dosera, kokas i en gryta. Tunna knäckebröd med tubost och lite färdigblandat chokladpulver och torrmjölkpulver till frukost.

Näringsbalans och sånt kan man tjafsa med hemma, om man bara är en eller två veckor i fjällen så är det energi och någorlunda dräglig smak som gäller.
 
kaffe med sockerbit.
Frukostblandning snabbhavregryn,nyponulver,hackade nötter och torrfruktblandning

Nudlar/torkad chorizo med torkad gul/purjolök,gröna ärtor
alt /Fullkornssnabbmakaroner,svartpeppar,chili,cayennepepparkryddad köttfärs,gul/vit/purjolök,gröna ärtor,grönsaksbuljong.
Råkost av kålrot och morot.
Kaffe,chokladpudding,fromage eller "Runekaka"

Varma koppen,knäckebröd med tubost med renstekssmak,torkat rökt skinkchips,torkade äpplen.
Te med socker
Rött vin med hobnobs och Klosterost.
 
jag har kört mycket med nudlar med varma koppens kycklingsoppa till lunch. Det ger nudlarna lite mer smak, eller så ger nudlarna lite mer bukfylla till soppan beroende på hur man ser det.
/Hans
 
Så här ser min typiska fjällmat ut:

Frukost: havregrynsgröt + blåbärsmjölk (50/50 bb-soppepulver och torrmjölk)
Vandring: 'Jägarsnus' diverse nöt-frö-frukt-blandningar (står för en relativt stor del av mitt energiintag)
Fika: Kaffe, Nyponsoppa, Kakor, Godis mm, beroende på dagshumör
Middag: Tortellini + pulversås (typ blå band, knorr, varma koppen mm)

Jag kan inte med frystorkat och är för lat för att torka själv. Tortellinin har lång koktid, men det fungerar om man kokar upp först och sedan låter stå ett bra tag i grytmysare (>30min) sedan kokar upp igen och rör ner pulversåsen.

Jag har också provat att grodda mungbönor under turen - vilket smakar helt fantastiskt efter några dagar på enbart torrmat :)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg