Mat på vintern

Hur brukar ni göra på vintern med matlagning ute i naturen?
är det häll i påse och ät eller är det riktig mat?

Eller vad säger ni om detta: att göra en form av aluminiumfolie av gryta av en Trangia och sedan frysa in den mat man stoppar in och sedan när man ska ut så tar man med formen och kan sedan värma maten i spritköken och vidare.
 
Eller vad säger ni om detta: att göra en form av aluminiumfolie av gryta av en Trangia och sedan frysa in den mat man stoppar in och sedan när man ska ut så tar man med formen och kan sedan värma maten i spritköken och vidare.
En fråga... Va?! Förstår inte alls vad du menar. Skulle du vira in maten i aluminumfolie o stoppa den i grytan?
Såhär: e det minus o snö så packa ner ägg, knäckta i någon behållare. Bacon, kan va förpackat i sin köpepåse. Annat gott fett, halvtillagat kött, alltså rökt, förkokt, what ever. O pasta tortellini eller annat som e gott o ha till. Samt pulversåser. Typ ostsås till kasslern o pastan. Done! Grundregel: ska va enkelt, fett, gott o smakrikt. Och du behöver inte mer utrustning än vad som finns i trangiat. Kanske skärbräda om du har ett gammal kök.
 
Mest vanlig mat.

Hejsan,

För att svara på din fråga. På vinter blir det till största delen vanlig mat, då det håller sig i kylan och man inte är lika viktkänslig om man som jag drar pulka.

Exempel: sist vi var ute (23 dagar....) blev menyn:

Frukost = "Fjällgröt" = Varm välling med MYCKET muslie i. Sen åt vi en bit "havremums" = smält smör med havegryn+socker+vetemjöl i till kaffet för att få extra enegi.

Lunch = 1/3-del frystorkat. Resten antingen egentorkad mat eller pulvermus med korv eller bacon.

Middag = 1/3-del egentorkad mat resten vanlig mat (samma som hemmavid alltså)

Visst kan man ta med en färdig gryta..men det är ju lite väl tungt även med mina mått mätt :)

/ Stefan
 
Jag tar med vanlig mat på vintern ofta.Litet avbrott från frystorkat.

Jag ångkokar det i köket , i med en 1cm vatten i botten, i med maten och sen på med köket.
 
Jag kör "färsk" mat hela året, mysigare så.
Men just på vintern är det väldigt trevligt att ha med sig riktig mat. För oftast är man ju i lägret tidigare pga mökret osv och då ha man bra med tid att laga mat och håller på. Smaka bättre och gör gott när man få i sig ngt varmt som smakar fint när det är kallt utanför tältet :)
 
En fråga... Va?! Förstår inte alls vad du menar. Skulle du vira in maten i aluminumfolie o stoppa den i grytan?
Han menar nog att man ska frysa in maträtter "formgjutna" efter grytans form. Jag tror inte riktigt på den lösningen, runda grejer är nog svårare att packa. Jag skulle nog föredra kuber/plattor om jag ska ha med fryst mat.
 
Ett tips angående smörgåspålägg på tub:
Leverpastej stelnar redan vid -10, messmör är fortfarande hanterbart vid -20.
Varför står det alltid en maxtemperatur på kylvaror, aldrig en minimumtemperatur?
 
Köper ni pizzor på en lokala pizzan och skär upp och fryser in får man episk mat till vinterturen.
Dom är ju ganska fuktfria och därmed lite i klass som frystorkad mat viktmässigt.

Samma med välstekt köttfärs i massa smör.
Sen pulvermos till.

Makaroner och vispgrädde och lite tomatpure e också grejer till det.

Ris med HP sauce till köttfärsen är också ok

Vispgrädde kan man frysa in och sedan göra portionsbitar av med bågfil

Finns mycket man kan göra och få det nästan lika lätt som frystorkat bara det blir en vinter
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 58
Skogsakuten Självtorkad mat - hur förvarar ni det på turen? Friluftsmat 9
j.piraten Tips på 'rRiktigt god mat på paddlingen! Friluftsmat 10
peter1959 Satsa på rejäl mat ! Friluftsmat 13
fremag Mat på vintertur i fjällen Friluftsmat 12
saraholvid Tips på vegetarisk mat till fjällvandringen Friluftsmat 33
Mi Torkad mat på postorder Friluftsmat 0
rogero Mat för 16 personer på en kajak tur? Friluftsmat 8
sursta Tips på bra/god frystorkad mat? Friluftsmat 33
jonsa Mat på höjd! Friluftsmat 13
Fjle Mat på längre turer.... Friluftsmat 3
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
Snödrivan Näring i mat efter torkning osv Friluftsmat 22
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Storsorgen Plenny Pot XL Friluftsmat 0
Livetiskuggan Frysa mat Friluftsmat 7
Bra Mat För Magen Friluftsmat 17
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
avslutmedlemskap0904 Mat i mattermos Friluftsmat 18
såg Mat under eldningsförbud. Friluftsmat 41
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
Nosse "Mini förpackningar" med mat, vart köpa? Friluftsmat 11
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
bmw801 Mat utan gas/spritkök? Friluftsmat 33
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
camoscio Mat ur påse Friluftsmat 14
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
avslutatmedlemskap160620 Fryst mat Friluftsmat 4
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
avsl_22-07-26 Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg