• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Människokroppen - hur kan jag närma mig en djupare förståelse?

Ibland vet man inte riktigt vad man frågar efter för att man helt enkelt är lite för obildad. Här är precis en sån fråga, luddiga pga okunskap. Jag hoppas att nån kan hjälpa mig ändå.

Jag vill lära mig lite mer om hur människokroppen funkar, typ lite fysiologi (tror jag iaf). Jag kan tänka mig att det handlar om vad man lär sig i under en första grundkurs för att bli sjuksköterska eller läkare (ungefär som min första mattebok på unversitetet när jag började läsa till ingenjör helt enkelt).

Nån som har nåt bra litteraturtips som jag kan dyka ner i? Eller nåt annat tips.
 
Kanske

Anatomi och fysiologi 1 resp 2
av Peter Franson, Ulrik Kvist

Borde gå att låna på bibliotek. Verkar vara slut på förlaget.

Thure
 
För att nå en "djupare förståelse" hur kroppen fungerar bör man väl i naturens namn utsätta sig för situationer där just detta sätts på sin spets?

Bestig ett extremt högt berg utan syrgas, lev ensam utan någon som helst social kontakt med omvärlden under en lång period, trötta ut din kropp till extrem utmattning, tänj gränserna för hur länge du klarar dig utan mat, bryt ett par ben med flit för att se vad som händer, utsätt dig för extrem stress och anteckna hur din kropp reagerar.

Teori i alla ära men praktik smäller högre... :)
 
För att nå en "djupare förståelse" hur kroppen fungerar bör man väl i naturens namn utsätta sig för situationer där just detta sätts på sin spets?

Teori i alla ära men praktik smäller högre... :)

Problemet är att man inte vet om inte teori kommer före praktik. Efter ett par dagar utan mat upptäcker du att du luktar illa, typ en doft av aceton. Du har nu genom praktiken lärt dig att om du är utan mat luktar kroppen konstigt, men du vet fortfarande inte varför. Det kan dock teorin svara på.
 
Problemet är att man inte vet om inte teori kommer före praktik. Efter ett par dagar utan mat upptäcker du att du luktar illa, typ en doft av aceton. Du har nu genom praktiken lärt dig att om du är utan mat luktar kroppen konstigt, men du vet fortfarande inte varför. Det kan dock teorin svara på.

Fast nu var det ju en "djupare förståelse" som efterfrågades, dit räknar inte jag vetenskaplig fakta i ämnet fysiologi. En djupare bredd fås bara genom att genomlida eländet själv. :)
 
Jag har redan ett upplägg för det här med att "nå djupare förståelse".

Jag har ägnat 22 år (nästan hela livet) till att fundera på hur kroppen funkar, förutom den tiden då jag sovit har jag ju utsatt mig för praktiska experiment och mycket av den tiden har jag ägnat åt att försöka förstå vad som egentligen händer "därinne".

Jag får ingen ordning i oredan. Så nu tänkte jag använda mig av duktiga forskares modeller av hur kroppen fungerar. När jag förstår modellerna tänkte jag sedan jämföra hur väl de passar in på mig och anpassa de så att jag får en någorlunda välfungerande modell över hur jag fungerar i mina mest vanliga situationer. Egentligen vill jag bara svara på frågan, "vad ska jag äta innan jag tränar o hur tusan ska jag göra med min medicin?"

När man träffar läkare får man intrycket att det är så de gör för att kunna hjälpa sina patienter. De använder sina teoretiska kunskaper tillsammans med patientens praktiska erfarenheter och får på det sättet ut några vettiga tankar om kring hur de ska behandla patienten för att denna ska bli någorlunda frisk. Eller är jag helt ute och cyklar?

Man skaffar sig väl en bredare erfarenhet genom att prova själv, men genom att lära sig av andra (lära sig teorin alltså) får man en ännu bredare bas att stå. Jag tycker att det är trångsynt att inte kunna prova båda spåren (i den utsträckning det nu går).

Alla fysiologi-böcker är utlånade på mitt bibliotek, annars hade jag nog sett de när jag var där och grävde igår. Jag skulle gärna köpa en bra bok.
 
"Jag får ingen ordning i oredan" Inte så konstigt, hjärnan är ett oerhört komplicerat organ. Om du inte läst så är denna helt ok att börja med - http://www.kiup.se/1100/1100.asp?id=3018

tur att hjärnan bara är en liten del av kroppen, o ganska ointressant att specialstudera för mig.

Nej, först av allt vill jag ha en övergripande förståelse om hela kroppen. sen kanske jag har en möjlighet att förstå den specialiserade litteratur som jag redan läst.
 
Hej

När jag behöver slå upp något så brukar jag använda mig av www.internetmedicin.se men det kan nog vara på för djup nivå.

En bok som är bra är Läkemedelsboken om man vill ha "mellandjup" kunskap. Finns i digital form: http://www.apoteketfarmaci.se/NyheterOchFakta/Medicine.aspx . Pdf-form => sökbart...

Översiktlig info kan man hitta på http://www.1177.se/Uppsala-lan/ under fliken "fakta och råd".

Nervsystemet: http://cns.sahlgrenska.gu.se/goude/nsd/structure_575

Interaktiv anatomi/fysiologi: http://www.mhhe.com/biosci/esp/2002_general/Esp/default.htm

Skulle du fastna på något ord så kan du slå det här: http://medicinskordbok.se/

Maila gärna mig och fråga om du har någon specifik fråga så kan jag kanske visa dig till info. Annars finns det många medicinskt kunniga här på sidan... ;)

Lycka till!

//Karolina
 
Dina

förkunskaper och erfarenheter styr vad som är lämpligt att ta itu med.

Patofysiologi skulle kunna vara intressant för dig.

Kanske skall du söka dig till något diskussionsforum på nätet som är inriktat på dina frågeställningar. Teori i böcker kan ligga rätt långt från den enskildes funderingar.

Thure
 
Nu har jag lånat "Människokroppen - Fysiologi o anatomi" från en kompis. Får se vad jag tycker om den.

Jag har en känsla av att jag har läst alla diskussionsforum både framlänges o baklänges. Och jag får inte svar på mina specifika frågor på nåt vettigt sätt heller. Och jag har gett upp det där med att skaffa mig mer erfarenheter också. Jag har nämligen inget sätt att samla erfarenheterna på och inte nån strategi för att analysera de heller (det är enligt planen steget att ta efter att ha fyllt i m lite teori).

Jag har ju förkunskaper för att söka både till läkarlinje o sjuksköterskeutbildning (dvs naturvetenskapligt gymnasie) så en bok från nån utav deras grundkurser tänkte jag skulle vara bra.

Patofysiologi låter ju intressant (efter att ha läst engelska o svenska wikipedia iaf), det ska jag kolla på när jag har skummat den där boken.

Jag kommer bli en sån där jobbig patient som har alldeles för många frågor sen...