Några enkla ingredienser (naturligtvis inte alla på samma gång) att lyxa till huvudrätterna med som funkar idiotsäkert för mig:
- fullfett gräddpulver (finns bl a på Friluftsmat) alt. kokosmjölkpulver
- torkad svamp i stora mängder (polsk svampstuvning: fräs lätt med smör och färsk lök, koka färdigt med grädde, salt & svartpeppar)
- några klyftor färsk vitlök
- valnötskärnor (finhacka eller smula ner i maten)
- hemtorkad strimlad purjolök (mycket godare än torkad lök)
- hemtorkade hela myntablad
- nymald svartpeppar (ibland går hela korn att köpa i pyttesmå burkar med inbyggd pepparkvarn)
- torkade citronskal, eller ännu hellre en färsk citron, finhackad med skal och allt
- grovmixade torkade svarta oliver
- lättrostade stora kokosflagor och hemrostade frön av alla sorter, enkelt i ugn (ex solrosfrön och/eller havrekärnor: 175 grader ger "guldfärg" utan att de bränns; en långpanna med 3-400 g tar ca 8-10 min, men passa noga)
- en skvätt vin & mycket smör
Den "polska" svampstuvningens hemlighet är att man slipper mjölsmaken. Gott tillsammans med torkat renskav, smörfräst bulgur och som grönsak kanske torkade brytbönor med vitlök, mynta och citronskalshack. Vill du lyxa till det på riktigt, kan du i stället ta med lite
färska skärbönor - de håller sig länge och behöver bara ångkokas i ett par minuter i en bottenskyla med vatten (får delas för att få plats i trangiapannan). Slunga dem med lite smör, vitlök och citronskalshack när vattenskvätten kokat in.
Ett annat enkelt och säkert kort är att torka en påse av t ex ICA:s wokgrönsaker, som sen blötläggs en stund och kokas upp i rikligt med kokosmjölkpulver överdosera så det blir mer koncentrerat än vad som står på paketet), citrongräs och andra thailändska kryddor (som ju finns i små färdigblandade påsar om man inte vill göra egen mix)
Passar till t ex torkade asiatiska räkor och basmatiris, som har kort koktid. Stora lättrostade kokosflagor eller jordnötter gör det hela lite mäktigare (och godare, om man gillar resp. smak).
Till förrätt kanske du kan ta med en lagom hård avocado, som får mogna färdigt under färden. När det är dags, är det bara att mosa den med lite grädde (rör ut gräddpulvret i
lite vatten en stund i förväg och låt dra), salt, nymald svartpeppar, citronsaft/skal och vitlök, återfylla i avocadoskalhalvorna, (alt. i "kokiller" enligt nedan) och toppa med rostade frön, det torkade olivhacket, alt. strimlor av någon fin lufttorkad skinka. Gillar man mynta, kan man också strö över lite av de torkade bladen.
Både svampröran och de torkade räkorna går naturligtvis också att använda som förrättsfyllning i egenhändigt tillverkade "kokiller". Ta med ett par skivor av något mycket tunt och fint knäckebröd, ånga dem mjuka över något annat som kokar under tiden, och låt dem torka till små koppar, "hängda" mittpå var sin pinne, nerstucken i marken.
I stället för "kokiller" kan man göra en krispig "bädd" av dinkelflingor, som rörs ut med bara precis så lite tahina (sesamfröpasta), att flingorn inte kan absorbera mer och har klistrat ihopsig lite lätt till en grynig massa. Tahina är hygroskopiskt, vilket gör att flingorna håller sig härligt knapriga även om det är råfuktigt i luften. Ovanpå detta smetar man alltså den fluffiga avocadoröran. Svampröran som ä lite "tynge" passar kanske inte fullt lika fint ihop.