Re: ja, jovisst, men
Plastex; sa:
Hmm.. visst inte att LYS-talen för segelbåtar utgick från tävlingsresultat. Jag trodde det var något.. ja.. kanske lite mer hi-tech som låg till grund.
LYS-talen för segelbåtar togs fram av ett segelsällskap (Lidingö, bokstäverna står för Lidingö Yard Stick), som ett enkelt alternativ till de komplicerade beräkningshandikappen - det var säkert dem du tänkte på.
R-regeln, RORC, IOR osv var/är invecklade och dyrbara och orsakade dessutom märkliga konstruktioner, s.k. "Rule Cheaters", beroende på hur regeln var konstruerad. R-båtarnas ringa bredd, genuafocken, RORC-bulan och IOR-båtarnas farliga jakt på låg vikt är exempel på "rule cheating", där endast genuafocken hade något positivt med sig.
Resonemanget bakom LYS (och dess brittiska föregångare Plymouth Yard Stick) var att man skulle titta på respektive båttyps verkliga seglingsprestanda, och sätta handikappet utifrån detta. Den Nordiska Folkbåten fick bli utgångspunkten, LYS-tal 1,0.
Erfarenheterna från 30 års LYS-ande är lysande (hoppsan!). Visst bråkas det ibland om den och den båtens LYS-tal (av någon anledning uppfattas alltid den egna båtens LYS-tal som för högt, och andras som för lågt...), men det är ingenting mot allt tjafs och gräl som förekommer där man använder beräkningshandikapp. På det stora hela uppfattar nog de flesta klubbkappseglare LYS-talen som rättvisa och väl fungerande. Och man slipper Rule Cheaters.
hälsningar
Jens
(som mest paddlar numera, men ibland även håller en rorkult)