Lykta fotogen under tryck?

Var får jag tag i en litet sådan lyckta?

Principen för multi fuel kök där man pumpar upp ett tryck i bränsle behållaren och bränslet förvärms borde fungera även för lyktor. De skulle fungera även i kyla.

Jag har sett fotogenlyktor ofta utomlands med ett ljus lika starkt som gaslyktorna. Har även sett dem i något varuhus i Sverige, men de är så stora att jag inte kommer bära med den.
 
Jag har också letat efter en mer modernt designad och mobil fotogenlykta av förgasartyp. De som finns på marknaden idag verkar bara vara av den gamla modellen som är mer stationär. Gas är ju naturligtvis ett alternativ men kör man med fotogenkök är det bra att slippa ha med två sorters bränslen.

En funktion som också de flesta fotogenlampor verkar sakna är mölighet att "stänga kranen" så att lamporna kan transporteras i liggande ställning med fotogen i. Det skulle ju vara smaskens!
 
Vid sikhåvning

Jag har vid sikhåvning i östjamtska åar och bäckar använt gammaldags fotogenlyktor. De är ljusstarka och fungerar givetvis utmärkt under kyla.

Vad storleken beträffar så tycker inte jag att den är något större problem det går utmärkt att hantera håv, lykta, fisk på hala stenar. Dock är det ju inget man med enkelhet packar i sin ränsel.
 
Med förgasare, glödstrumpa och bränslebehållare så har jag svårt att se att den skulle kunna bli så mycket mindre.

Jag har ingen praktisk erfarenhet, men lytorna från Petromax http://www.petromax.com/ (finns b l a hos GetOut.se) ser ju ut att vara lite mera transportvänliga, de har b l a en bärpåse till dem. De är också betydligt dyrare än andra, men när det gäller något som är trycksatt och som man eldar med så är det ju också viktigt att man kan lita på dem!
 
Fotogenlykta under tryck mm

Jag har praktisk erfarenhet av dylika lyktor.Först ska nog glömma bort att transportera en lykta liggande. De ska transporteras stående om man ska ha bränsle i dem, ej tillåtet t ex vid transport på flygplan, men främst därför att fotogenen "jäser" över om du har luftskruven till tanklocket stängd. Gå på en loppis eller liknande och köp en svensktillverkad Primus, Optimus eller Radius lykta, de är de bästa lyktorna som gjorts. De s k Petromax lampor som säljs numera är gjorda i Kina, och håller inte alls den kvalitet som exvis mina gamla 30-tals Primus lyktor har. En Optimus 200 är en öykta som du bör kunna hitta, ca 32 cm hög och väger med en fyllning i tanken (3/4 full) ca 2.5 kg. Det finns mindre lampor gjorda av Radius och Optimus mend de är mcket sällsynta och är verkligen samlarobjekt, t ex Radius 101 (26 cm hög & fylld väger den ca 1.6 kg). Var i Tyskland i somras på Petromaxträff (läs: lampträff för lampentusiaster), och det satt hårt inne, men de flesta tyskar erkände att de svenska lamporna var strået vassare, såg ju själv hur mycket det skruvades och mekades med diverse Petromaxlampor. Det känsliga med denna typ av lampor är glödstrumporna som inte tål skakniingar något vidare, utan ramlar sönder. Hör av dig om du vill veta mer och titta på lite olika lyktor, och få se dem i drift. Ska iväg till stugan i eftermiddag och i kväll tänder jag en Radius 119 när jag ska ut i vedboden. Visst kan man bära in veden när det är ljust men det är roligare när det är mörkt och man "fjuttar på" stormlyktan. Sedan kan den ju vara till hjälp när det blåser, det fick brorsan erfara i våras, när "Gudrun" plockade bort strömmen för honom i 9 dygn, då lystes hans tillvaro upp av en 50-tals Optimus.
 
Det är en imponerande effekt de ger i från sig. 400W.
men 30 cm höga och väger gör de.

borde man inte kunna minska effekten och göra dem lika kompakta som köken plus en överdel som en gasbrännare.

Det antyds på Petromaxs hemsida att det finns billigare koppior
 
Re: Fotogenlykta under tryck mm

sergei; sa:
Gå på en loppis eller liknande och köp en svensktillverkad Primus, Optimus eller Radius lykta, de är de bästa lyktorna som gjorts.

Då vet jag vad jag ska leta efter. Gammla hederliga saker. Otur bara att de minsta är ovanliga. Vad tillverkas i dag?
 
En ny produkt vore ju en lykta som kopplas till bränsleflaska och pump som normalt används till köket. Typ Omnifuel eller Nova...

Längre slang behövs kanske.
 
Även jag har letat efter en mindre fotogenlyckta som tål att läggas ner, dock utan att lyckas. Jag har däremot en stor Radius 119 som är väldigt trevlig (drivs på sprit istället för fotogen vilket var förbryllande tills det vart utrett), men den är inget att stoppa i ryggsäcken/kajaken.

Har också den lilla trycklycktan från jula, men den är värdelös förutom som prydnad. Glaset spricker eller smälter (jupp, SMÄLTER) så fort den tänds, gjorde av med fyra glas innan den ställdes på hyllan.
 

Liknande trådar