Lunchpaket?

Hejsan!

Ska ut på första riktiga vinterturen. Nu undrar jag var man kan tänkas ha för något att äta när man stannar och lunchar? Räknar inte med att plocka fram köket, utan köra med varmvatten i termos. Typ REAL och andra frystorkade tänkte jag skippa som lunch.
Varma koppen, andra soppor, knäckebröd med tubpålägg har jag redan tänkt på.
Dock gissar jag att det inte funkar bra med mjukostar då de fryser.
Fryser messmör?

Så vad har ni för gott ett erbjuda?

/Johan
 
Om du klarar dig med lite mindre till lunch, blåbärssoppa(mmmm..) och energibar, hemmagjorda bars. Om inte som lunch så kanske som mellanmål. Äggmackor är gott.

/Rasmus
 
Hushållsmedvurst eller salami fryser inte vid "normal temp" (inte vid -15 iaf, har provat en vintertur). Gott om fett och smak. Kan skivas till smörgås eller dryga ut varma koppen/nudlar/soppa.

Choklad!
 
Vet att man kan göra "saftsoppor" på typ blåbärssoppa och Parma Minutris, tror det klarar sig utan kokning. Som du ser har jag inte själv provat. Har tidigare alltid kokat min lunch, men numera verkar kroppen hjälpligt klara sig på "bara" mackor.

Förutom feta korvar, mesost, annan ost etc som alltihop är gott på macka (tubost kan vara meckig om den fryser, blir helt omöjlig att få ut och sen blir det hål på tuben!), men jag vill slå ett slag för Nutella och kanske även jordnötssmör, vilket jag hittills bara provat i liten skala vintertid.

Ett energitätt alternativ till bröd är Digestive-kex (eller motsv.) som innehåller mängder av kolhydrater (långsamma och snabba) och fett. Digestive med valfri ost på är som bekant inte helt fel.
 
Jag skulle ändå vilja så ett slag för Real. Hur praktiskt som helst att ha varmvatten i termos och bara hälla i påsen. Låta stå 5 min och sen äta.

Inget kök och ingen disk. Precis som jag vill ha det på lunchen.
 
Turbogröt funkar ju lika fint till lunch som till frukost, och har fördelen (framför CousCous som är min absoluta favorit) att den inte behöver lika mycket värme för att bli ätbar... faktiskt så äter jag ofta den helt kall ifall det är plusgrader ute.

Knepet, som alltid med turbogröt, är att mixa havregrynen ordentligt i matberedaren (eller med stavmixen). Jag föredrager blåbärssoppa som smaksättare men funkar lika fint med nyponsoppa. Sedan vräker man i lite extra druvsockerpulver för snabb energi eller styrketräningsgainer för mer långsiktig energikälla.
 
Om man har möjlighet, t ex är flera och/eller har pulka, så är det bra att ha ett par olika lunchalternativ förberedda. Om det t ex är pissväder så blir man bara kall av att sitta ned och pysa med ett kök, bättre då att gräva ned sig kort och hälla i sig soppa + mackor, eller en snabb påse frystorkat. Sen får man äta ordentligt på kvällen.

Är det istället sol eller t ex finns tillgång till ved så kanska man lunchar i två timmar, torkar strumporna och gräver en solgrop. Då kan man pula på med kök bäst man vill och äta fin-lunch!
 
Ät inte för lite till lunch bara, tänka på att det går åt mycket energi att vara ute, speciellt när man rör sig. Jag skulle inte hoppa över en riktig lunch. Om jag ska sova ute på vintern måste jag äta något innan jag går och lägger mig, annars kommer jag vakna och frysa.

Om Real är för dyrt, så torka din favvomat själv och ta med. Jag håller på med ett experiment själv, att göra hemmagjorda typ real-påsar. Har precis torkat färdig köttfärssås med färdigkokt pasta och ska prova värma det imorgon med bara hetvatten dvs utan kök. Annars tar det bara 5 minuter att koka på köket, kanske behövs något längre tid om den bara ska dra.
 
Cous-cous och tonfisk på burk brukar funka bra om man tar den i början av turen så man slipper släpa runt på konserver så länge.. burken kan du ju slänga om du passerar någon stuga.. annars funkar couscous och ölkorv bra... billigt, lätt och snabblagat... nudlar med ölkorv går ju också bra... ölkorven kan bytas mot annat torkat kött om man har en större plånbok...

Pulvermos är en annan snabb, lätt och billig variant. Funkar bra med ölkorv, torkat kött eller annan korv.
 
Om Real är för dyrt, så torka din favvomat själv och ta med. Jag håller på med ett experiment själv, att göra hemmagjorda typ real-påsar. Har precis torkat färdig köttfärssås med färdigkokt pasta och ska prova värma det imorgon med bara hetvatten dvs utan kök. Annars tar det bara 5 minuter att koka på köket, kanske behövs något längre tid om den bara ska dra.
Damberg, återkom gärna med resultaten av ditt test, det vore kanon om man kunde göra egna snabbluncher som var både godare och billigare än frystorkat. Min erfarenhet av hemtorkad köttfärs är att den tar lång tid på sig att få mjuk, men det beror förstås på hur hårt torkad den är, och om man har möjlighet att blötlägga (kan ju göras i Nalgenen i pulkan om man har sån)

annars funkar couscous och ölkorv bra... billigt, lätt och snabblagat... nudlar med ölkorv går ju också bra... ölkorven kan bytas mot annat torkat kött om man har en större plånbok...
Precis, man måste ju inte äta "pålägg" typ korv på macka, funkar förstås lika bra med t ex couscous. Har själv ledsnat på detta, men det är king att slippa koka. Bara hälla på hetvatten och vänta!
 

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg