Vattnet skall alltid kokas eller kloras innan man kör dom genom dessa filtertyper eller även vanliga köpa aktivtkolfilter just för att undvika detta.Kolfilter renar inte bakterier och virus i nån större omfattning utan är bra på att ta upp oljor och diverse organsiska material
Annars byta kol ofta , i ett nödläge kan man bli tvungen att köra utan kokning och klorning - dessa kolfilter skall då användas en gång per kolsats.
En enklare variant och lika bra nästan är utan mossorna och endast kol.
Ta en ölburk/konservburk.
Jacka massa små hål i botten.
Skär loss toppen , fyll med kol mortlat till ganska fina korn , det blir ju varierande storlek men så det inte är kolpulver som åker med vattnet ut i botten.
En ölburkstopp har ju ett hål , en konservburkstopp har inte , fix hål.
Anpassa diametern på toppen så du kan trycka ned den i burken och så den låser fast.
Pressa ihop kolet så halva bruken upptas av det.
Tryck i den anpassade toppen , sen har man halva burkutrymmet som tratt som man då duttar i vatten hela tiden.
Längden av en halv ölburk fixar humusfärgat vatten till klart.