Lite retroteknik - elda i fyrfat

Hej på er,

Att paddla i (ytter)skärgården är ju trevligt, och att sitta runt en lägereld är ju också trevligt. Tyvärr så kan det ju vara lite knepigt att förena dessa båda saker med gott miljösamvete om man befinner sig på en karg skärgårdsö.
Så till höstpaddlingen i år hade jag med mig ett fyrfat, en helt vanlig kasserad stekpanna som vi eldade i. Den här gången tog vi tre knytnävsstora stenar och ställde den på, men till nästa gång skall jag göra några små metallben istället.
En bieffekt, och möjlig nackdel kan tyckas av att hålla sig inom fyrfatet är att brasan inte sprider några större mängder värme precis, men det brinner ändå tillräckligt mycket för att mysfaktorn skall upprätthållas.
Det lilla formatet gör ju också att man av naturliga skäl gärna eldar med pinnved och inte förbrukar så mycket av det ens en gång.
Värmespridningen nedåt blir minimal, antagligen delvis beroende på att det ganska snabbt byggs upp ett asklager i botten på pannan. Efter dryga 3 timmars eldande kunde man fortfarande hålla handen under pannan utan obehag.

Att avsluta eldandet var en barnlek, det visade sig gå hyggligt bra att lyfta pannan med trangias tamojar, och därefter dumpa de sista glöderna på en lämpligt våt och undanskymd plats.

Pannan passade bra direkt under locket i stuvfacket, så den tog ingen direkt plats från den övriga packningen heller.
 
Gjorde

något liknande för ett par helger sedan.

Tog med en enkel gammal portföljgrill med utfällbara ben och några torra vedträn. En sådan har ett plåtlock som fungerar som radiator av strålningsvärmen när man fäller upp det. Plåtlocket fungerar lite som vindskydd också.

Då vi var i ett naturreservat så kunde vi också elegant kringgå eldningsreglerna. På platsen är grillning men inte vanlig öppen eld tillåtet.

Thure
 
något liknande för ett par helger sedan.

Tog med en enkel gammal portföljgrill med utfällbara ben och några torra vedträn. En sådan har ett plåtlock som fungerar som radiator av strålningsvärmen när man fäller upp det. Plåtlocket fungerar lite som vindskydd också.

Då vi var i ett naturreservat så kunde vi också elegant kringgå eldningsreglerna. På platsen är grillning men inte vanlig öppen eld tillåtet.

Thure

Så en öppen eld i en grill är alltså tillåtet?
 
Ett fyrfat ”skuggar” bort värmestrålningen i sidled mer eller mindre – beroende på hur det är konstruerat. (Fyrfatets kanter blir oftast högre än vad glödhögen är).

Men, om du bygger dig ett fyrfat, svetsa på (eller montera med gångjärn) två upprättstående ”öron” mitt emot varandra på var sida fyrfatet. De bör vara så höga att du kan lägga en lite grövre ”stock” på dem, tvärs över elden i fyrfatet. När du sedan eldar kommer denna ”stock, grövre ved” att antändas underifrån och börja glöda (den skall glöda, inte brinna) och strålningen från denna glöd sprids då i sidled, till och med snett nedåt = till och med knän och fötter värms av värmestrålningen.

När denna ”stock” brunnit av makas delarna ned i elden och en ny stock läggs på. Man eldar alltså i princip för att hålla glöd i stocken ovanför glöden = det går åt mindre ved för att få bättre värmespridning.

Thomas
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg