Magnus Fischer
har ju paddlat en del och han har tydligen funderat lite som du: (Saxat från hans hemsida som du hittar länkar till här på utsidan.)
Sittbrunn
Jag föredrar en stor sittbrunn eftersom jag då alltid lätt och säkert kan ta mig i och ur kajaken. Det går utmärkt att göra eskimåsväng i min kajak, men i grov sjö finns det en viss risk att knäna slinter från sargkanten och hamnar mot kapellet -då kan det hända att man ofrivilligt ramlar ur sittbrunnen. Det är dock lätt att montera någon form av stöd för knän eller lår om man så önskar.
Blött i sittbrunnen
Jag har för länge sedan gett upp mina försök att behålla sittbrunnen torr. Efter en dags paddling i hårt väder brukar det finnas ett par deciliter, ibland upp till en liter vatten i sittbrunnen. Vätan härstammar sannolikt både från läckage och från "svettångor" som kondenserats på kalla ytor i sittbrunnen och på kapellet. Att sittbrunnen blir blötast i hårt väder beror säkert inte bara på ökat läckage utan också på att möjligheterna att ventilera ut fuktig luft via kapellets strut/skorsten minskar.
Åtgärder för att minska kondens
Nästan hela sittbrunnen är isolerad med liggunderlag och när vädret tillåter ventilerar jag ut fuktig luft genom struten/skorstenen i kapellet.
Åtgärder för att minska läckage
Var det läcker har jag fortfarande inte lyckats komma underfund med, kanske är det så att det mesta av vattnet är kondens? För att skydda mot läckage mellan kapell och sittbrunnssarg har jag penslat på latexgummi på insidan av kapellet där det har kontakt med sargkanten. För att säkerställa att kapellet är tätt är hela kapellets strut/skorsten samt alla sömmar bestrukna med ett tätande lim. Naturligtvis är det möjligt att vatten letar sig in nedtill mellan jackan och kapellet, och sedan på något sätt tar sig uppåt och in över strut-/skorstenskanten, men jag betraktar det som mindre troligt eftersom kapellet hålls upp av hängslen.
Åtgärder för att inte bli blöt av det vatten som är i sittbrunnen
Eftersom läckaget inte är av den omfattning att det orsakar säkerhetsproblem betraktar jag det inte som allvarligt, däremot är det mycket viktigt att jag själv håller mig torr och varm trots att det är vatten i sittbrunnen. Sedan jag började använda Arc´teryx Theta LT byxa håller jag mig mycket torrare än tidigare, då jag använde midjehöga byxor.
Det är en fördel att sitsens sidostöd inte sitter ihop med sargkanten, eftersom eventuellt läckage mellan kapell och sarg då lätt rinner ned i sitsen. För att undvika att det vatten som ändå letar sig ned i sitsen blir liggande där, är sitsen dränerad.
Kalle