Leukoplast vid förtejpning mot skavsår.

Leukoplast fungerar fint men jag tycker att den tjockare Elastoplasten är ett bättre val då den ger mer skydd.

Har klarat som värst 8 blöta dagar med gummistövlar och tung packning under lumpen... utan större skavsår.
 
Leukoplast är bara att riva loss när du kommer hem.
(Som med all tejp (och Compeed), värm fast den med handen en stund när du tejpar så att du får den att fastna ordentligt. Lätt att tejp börjar vandra i kanterna annars, och knölar sig.)

Att få loss Compeed-klegg ur strumpor är däremot inte så lätt tycker jag.Försöka dra loss så mycket som möjligt med fingrarna såklart, annars har jag inga bra tips.

Litet tejp-teknik-tips:
http://www.tilltopps.com/index.php?menu=6&page=2
eller sök på "tejpning skavsår" i forumet.

Ett ytterligare tips är att även lägga en tejpbit på tvären strax under fotknölen. Dra denna bit så att den når från den inre fotknölen till den yttre så slipper du även eventuella skavsår på den känsliga huden kring hälsenan.

Om du har tillgång till sax så kan du även runda av alla hörn på tejpbiten innan du sätter fast den. Det kommer att göra att den inte lossnar och knölar sig lika lätt när den sitter på foten.
 
3 tips

En innerstrumpa som ej suger fukt håller foten torr och minskar skavsåren betydligt om man som jag har fuktig hud. Bäst IMHO är polypropylenstrumpor.

Raka av håret längst ned på vaderna innan tejpningen så att leukoplasten inte rycker av håren när du drar bort tejpen.

Tvätta fötterna ofta och byt och torka innerstrumpor t ex varannan timme.

Thure
 
Jag brukar tejpa mina fötter ett par dagar innan själva vandringen för att få Leukoplasten att sitta kvar och få den riktigt ingången på trampdynan under foten. Under mina långvandringar lossnar naturligtvis vissa tejpbitar och dom måste genast återställas och återtejpas. Leukoplast låter jag sitta kvar till det lossnar utav sig själv. Tyvärr, drabbas jag av någon form av hudallergi efteråt ( har någon fåt samma åkomma..huden spricker och huden fnasar sig.?) Men det försvinner efter någon vecka.
Huden på foten är ju så konstruerad att den bygger upp tjockare hud under det att man går. Att gå på vissa underlag är påfrestande hur mycket man än nu tejpar.. Hårt underlag som:upptrampade stigar och hård berggrund är oftast värre än mjukare terräng som våtmark, rishedar och mossiga sten och gräsmarker.
Packning, humör och skodon hänger ju ihop som ni alla vet.
Kängorna (använder själv Lundhags) är ju själva 'däcken på bilen' och jag brukar alltid se till att dom är inte alltför nednötta. Det lönar sig verkligen att kosta på en nysulning av skodonen om ni ska gå i blockrik treräng. Bättre grepp och bättre 'studs' i fötterna, gör vandringen säkrare, man slipper halka och ramla... Något som ju en ensamvandrare ju inte vill.
En bra grej är faktiskt att provgå kängerna hemma och töja ut dom med varmvatten och få dom att riktigt forma sig efter tyngd och vikt och fotens form.. Även fötternas storlek växlar under årens lopp och även nötningen i kängar växlar.. En nog så omsorgsfulld tejpad fot kan ändå råka ut för blåsor på de mest oväntade ställen trots allt.
Så ett råd. Tejpa mer och tejpa omsorgsullt. en ej bortklippt tejpbit kan under ett antal dagar utveckla sig till en ovälkommen irritation.

Kombinera inte Compeed med Leukoplast. Compeed bygger på andning av membranet och ska sitta kvar oavsett hur ni känner er, ända tills det lossnar utav sig själv.
Dock har Compeed en förmåga att lämmna kladd kvar i sockor och strumpor. Men det får man nog ta. Undvik Compeed dessutom, om det är ett mekaniskt slitage typ en flärp i kängan som nöter. Detta nötande kan skada 'Compeed'-en och sätta igång en märklig inflammation på huden som gör den tunnare och inflamerad.
Idag finns så mycket olika strumpor i high-tech utförande att det knappast går att köpa något som är dåligt. Det mesta är dock dyrt och de flesta förlorar sin mulifunktion efter ett antal års användning och tvättning... Ett råd: Köp då nytt. Inget är så viktigt som hela och väl sittande strumpor på foten.. Kängan må vara nött och uttänjd men en dåligt utformad strumpa som ideligen skapar veck och sitter illa ärbra trist.
Ju mer fötterna får vila, andas och utföra något annat är bra. Gå barfota, är mitt råd vid rast och tältläger. Smutsen går att borta av.
Fötterna är de som bär oss vandrare framåt i fjällvärlden.
 
Personligen tejpar jag aldrig fötterna vid vanlig vandring, mest för att jag tycker inte det är värt det. Fötterna ska helst tejpas om varje dag och kollas så att man inte fått någon blåsa under tejpen. Bästa sättet är att sätta foten i blöt eller helt enkelt ta en dusch/bad och sen försiktigt ta bort tejpen. Rycker man bort tejpen kan huden följa med. Sen är det bara att tvätta bort alla limrester med kemisk ren bensin.

Tycker det är bättre att förebyyga med fotvård innan man ger sig ut åp vandring, gör man det till en vana att fila och smörja in fötter så är de alltid redo. Sen föredrar jag 2 par tjocka strumpor då de kan suga upp mer svett och skyddar foten mer än vad tunna strumpor gör. Byter aldrig strumpor under dagen så de tjocka strumporna kan suga upp mycket mer fukt än tunna strumpor och detta har funkat utan problem under 10 timmars marsch i 30+

Det är väldigt vikigt att kängorna är ingångna och att de passar för din fot, är ingen ovanligt med folk som har för små kängor. Det måste finnas plats för foten att svälla lite vilket den gärna gör efter en vandringsdag. Kolla även inne känga så det inte finns några veck eller annat som kan orsaka skav.
 
Jaha då var testrundan avklarad och tejpningen funkade perfekt, inte ett spår av skavsår. Nu gick jag bara 5km men hade 27kg i ryggan och den blir förhoppningsvis något kilo lättare till helgen så det borde funka.

Åhlen skrev: Ett ytterligare tips är att även lägga en tejpbit på tvären strax under fotknölen. Dra denna bit så att den når från den inre fotknölen till den yttre så slipper du även eventuella skavsår på den känsliga huden kring hälsenan.

Om du har tillgång till sax så kan du även runda av alla hörn på tejpbiten innan du sätter fast den. Det kommer att göra att den inte lossnar och knölar sig lika lätt när den sitter på foten

Precis så där gjorde jag, för de skavsår jag fick förra gången kom inte mitt på hälen utan lite på sidan,så det var lite lättare att täcka dettta område med en bit på tvären. Sen drog jag en remsa precis som i länken som Monica Karlsson tipsade om.
Det funkade som sagt kanon och det var ingen antydning till att tejpen skulle lossna, däremot så hade den limat ihop sig med strumpan under hälen, men det gick bra att dra bort.

Tyvärr så han jag inte läsa:
thureb skrev: Raka av håret längst ned på vaderna innan tejpningen så att leukoplasten inte rycker av håren när du drar bort tejpen..

Nu är jag ju i alla fall hårlös till helgen, men ont gjorde det...

Ska även försöka att sköta fotvården och byte av strumpor lite bättre för det är nog något jag slarvat med lite förut.

Tack för all hjälp/ Tomas
 
Compeed-rester

Appropå Compeed, sist jag var ute och fick skavsår så använde jag sådant och nu när jag kollat på mina tunna vandringstrumpor så sitter det klet av Copeed kvar i strumpan. Några tips på hur får man bort det?
/Tomas[/QUOTE]


Jag har själv använt kemiskt ren bensin för att få bort Commpeed från strumporna. Kanske inte lika miljövänligt alternativ som att lägga strumporna i frysen förstås.

Mvh
Lars
 
Jag tycker den "hudfärgade" textilleukoplatsen klistrar av sig på strumporna - men det är lätt att ta bort med medicinsk bensin. Den vita klibbar mindre.
 
Som lite kuriosa kan jag berätta att jag på årets fjälltur lät medvetet bli att byta strumpor och sockar bara för att se hur länge man kunde ha samma innan fötterna började protestera. Det gick alldeles utmärkt att ha samma hela turen (cirka 135 km, 10,5 dag) utan problem för fossingarna. Strumporna/sockarna hade visserligen nått apa 5 i doftskala 1-5 (dvs, får inte längre komma in i innertältet) och kunde nästan stå av sig själva. Ena innerstrumpan hade dessutom rivits upp av ena stortånageln (använde 10-tå strumpor).

Jag har väl ingångna kängor och fötterna blev luftade och tvättade varje dag vid vaden. Just det första anser jag är den absolut viktigaste faktorn. Så för den som tycker det är lite problematiskt med fötter, kängor och skavsår, härda ut. Det är mycket möjligt att det blir bättre med tiden!

Mvh
Peter P.
 
Talk!

två lager (liner + yttersocka) samt omsorgsfull fotvård är ett utmärkt sätt att slippa skav. Talka fötterna (använder vanligt kroppspuder) på morgonen och om så behövs vid lunch när man ändå passar på att ta av sig kängorna för torkning av sockar. Talket hjälper till att hålla fötterna torra men torkar inte ut huden. Prova!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
MalinCB Båtar saknas vid Algajavrre Fjällvandring 8
libo475 Vad vid Valfojåkka Fjällvandring 13
Elvah Vattendrag och vad vid Börgefjell? Fjällvandring 2
erik.andreasson Rutter vid toppbestigning av Akka Borgtopp/Stortopp Fjällvandring 14
oskarlin Vada vid Sårjåsjaurestugan / Konsul Perssons? Fjällvandring 7
Kait Gajnajjågåsj vid Alkavare kapell Fjällvandring 2
JimmyH 30- 31 augusti kommer Telia att utföra planerat arbete på mobilmasten vid Blåhammaren, Fjällvandring 0
Izo_bell Tälta vid Vakkotavare och Jierttajaure Fjällvandring 2
dibblah Har någon av er vadat Handölan vid det gamla vadet Fjällvandring 28
hsp Ta vandrings stav vid start i fjällen Fjällvandring 48
Materialaren Kalla fötter vid snabbvandring i Sarek: hur avhjälpa? Fjällvandring 31
EliasNaslund Typ av stav vid vadning Fjällvandring 10
Kimkim Tälta vid öppen raststuga? Fjällvandring 6
nicko_ Knätips vid långa nedstigningar? Fjällvandring 17
Ryggsäcken Mat vid stugvandring i Padjelanta? Fjällvandring 9
Albien en helg vid njupeskär vattenfall Fjällvandring 9
Sigi bron över miellätno uppe vid alkavare Fjällvandring 1
adventurer81 Vandra utanför Kungsleden vid Kebnekaise Fjällvandring 20
bico Riksgränsen vid Bolagen och söderut? Fjällvandring 1
Swift Stenbron vid Råvvejaure Fjällvandring 11
veni Dovrefjell vid midsommar Fjällvandring 8
kajsakarin Tälta vid Juvashytta Jotunheimen? Fjällvandring 1
bico Fjällparkeringen vid Svanåkläppen i Funäsdalsfjällen? Fjällvandring 8
Ditho Vigselring tappat vid Skarja 21.07. Fjällvandring 0
Aros Fotoutrustning vid vandring - Tips! Fjällvandring 25
andy69 Bron vid Lajrrojåkka avstäng/trasig. Fjällvandring 4
ludvig_svensk Korsa Laisan vid Laisvall? Fjällvandring 5
andreaze Rekordvarmt vid sylarna Fjällvandring 1
seasteel Bron vid Bolagens norra strand - året runt? Fjällvandring 2
starkmjoelk Fisk vid Unna Räitastugan Fjällvandring 3
mindful woolnet vid vandring? Fjällvandring 13
museo12 Större tunneltält vid Kebenekaise fjällstation? Fjällvandring 6
JackLynx800 Mygg på Fulufjället / vid Njupeskär nu Fjällvandring 1
bombuspolaris Bro vid Kårsavaggestugan? Fjällvandring 20
bombuspolaris Val av regnkläder vid fjällvandring? Fjällvandring 30
ansoo Lämna packning vid dagstur? Fjällvandring 13
tore47 Sjön 878 vid Sulitelma Fjällvandring 8
Joac "Oasen" vid Stor Svuku, Grövelsjön Fjällvandring 14
oskarlin Stig vid Vastenjaure – finns den? Fjällvandring 0
Pwe Tälta vid västra Bunnertjärnen? Fjällvandring 6
josia Vada Alggajåhkå vid Niejdariehpvágge Fjällvandring 7
eyck Kåta vid Tjågnårisjågåsj? Fjällvandring 9
Uteman Kebnekaise- värt vid risk för regn? Fjällvandring 7
luffsarbjörn STF-butiken vid Gällivare tågstation? Fjällvandring 4
Arctic Fox Glaciären vid Leirvattnet. Övergång där? Fjällvandring 6
friluftaren Sockor vid vandring sommartid? Fjällvandring 16
coolmarcus Vattentransport vid vandring? Utan vatten i flera dagar. Fjällvandring 22
Pwe Parkera vid Nulltjärn? Fjällvandring 1
pal2 Kåtan rasad vid tältlägret vid Pallinjokk Fjällvandring 11
Bert Macklin Tidsplan vid Kebnekaise Fjällvandring 10

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg