Laga mat över eld?

Har någon erfarenhet av matlagning över öppen eld, när man är ute? Vad ska man använda för grytor? Hur mår de av elden?

Mattias
 
inte jätteerfaren

jag är inte en jätteerfaren öppen eld kokare. Men du kan använda nästan vad som helst. Trangia har en modell större gryta som är på (jag tror) 3-5 liter stor med lock. Den fungerar bra. Men räkna med att grytan blir svart om du lägger i den. jag har lite stora stenar lite längre in i elden (3 st) och ställer jag bara ner gryta bland veden och håller koll så att den inte välter. Jag låter det komma lite glöd, men inte för mycket. Sedan flyttar jag grytan några gånger så att jag inte täpper till luften för mycket. Underbart trevligt - särskillt när man är många. Backon och annat kan man grilla på stenarna som ligger kring eldstaden. Annars kan man tillverka en trefot och ha ståltråd som man använder för att hänga upp grytan i. Men jag tycker att det fungerar lika bra rakt i elden.

Du behöver en skinhandske, pinne så att du kan ta upp grytan. Se till att grytan har en... hittar inte ordet. Men något att ta i.

Lycka till/ronnie
 
Bråttom modellen

Om du bara ska göra lunch/eftremiddagskaffe och inte vill ha en lägereld, gör såhär:

Ställ tre ca 1 till 1.5 dm höga stenar nära varandra så att grytan kan stå ovanpå. Täta lite lagom med mindre stenar, utom i ett hål som du har som eldlucka. Elda med torra grankvistar (som sitter längst ner på de flesta granar), eller annat lätt-antänt. Detta ger snabb uppvärmning och gör det lätt att reglera lågan samt förbrukar minimalt med ved. Nackdelen är att man inte blir speciellt varm själv och att man måste passa/mata elden hela tiden.

/Björn
 
Wokpanna

Jag tycker att en wok är det absolut bästa att använda när man lagar mat över öppen eld. Den går att använda både till att steka och att koka i och är ganska lätt att bära med sig. Woken ska vara en "riktig" wok, dvs rundad i botten och gjord av tunn plåt. Det funkar inte med de wokar som är gjorda för hemmabruk med flat botten och teflonbeläggning
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
Raskesven Att laga sin fisk Friluftsmat 14
Tigger Laga frystorkat utan värme! Friluftsmat 24
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Näring i mat efter torkning osv Friluftsmat 22
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Storsorgen Plenny Pot XL Friluftsmat 0
Livetiskuggan Frysa mat Friluftsmat 7
Bra Mat För Magen Friluftsmat 17
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
avslutmedlemskap0904 Mat i mattermos Friluftsmat 18
såg Mat under eldningsförbud. Friluftsmat 41
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
Nosse "Mini förpackningar" med mat, vart köpa? Friluftsmat 11
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
bmw801 Mat utan gas/spritkök? Friluftsmat 33
camoscio Mat ur påse Friluftsmat 14
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
avslutatmedlemskap160620 Fryst mat Friluftsmat 4
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
avsl_22-07-26 Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
mo9jan Mat som funkar i kyla Friluftsmat 30
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 58
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
seobserver Ta bort syret kring egenpackad mat Friluftsmat 1
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg