Om du ska fiska med spinnspö så är det nog enklast att fiska i sjöar. I större sjöar finns det garanterat öring och eventuellt röding. Kolla fiskereglerna noga, det finns beten som inte är tillåtna, minimi- och maxmått, max antal fiskar som får tas upp per dag, etc. Inom nationalparken är fiske totalförbjudet.
Hur man ska tillaga fisken? Enklast är att tända en brasa och låta den brinna ned till glöd. Rensa fisken, salta och linda in den i ett tätt paket med grillfolie. Om den är i lagom storlek och ligger på bra glöd är den klar på ca 15 minuter. Om du har stekpanna och filékniv så kan man filéa fisken, vända filérna i en blandning av mjöl, salt och peppar (som man blandar i en liten plastpåse hemma) och steka i olja eller ännu hellre smör. Har man knäckebröd med så blir en stekt filé det godaste pålägg du kan äta på fjället.
Det finns naturligtvis andra varianter, tex att ha en pulverfisksoppa som bas och koka med bitar av fisken.