Lättviktspackning år 1959: veckotälttur på 13 kg!

I Till Fjälls 1959 finns en åtta sidor lång artikel av Elsie Hultén (med vissa sömnads- och materialanvisningar). Hon berättar där hur hon efter "sju veckors strövtåg i fjällen" väger sin ryggsäck: frånsett lite överbliven mat blev det 6,45 kg.

RYGGSÄCKEN vägde 1,25 kg. "Min stora säck är hemsydd på en gammal mes och gjord av s. k. silvergalon. Segt och vattentätt." (Någon volym anger hon inte; man gjorde nog aldrig det på den tiden.)

SMÅPRYLAR i ryggsäckens fickor går på 0,20 kg och omfattar "tvål, tandborste och tandkräm, medicin, förband och plåster, sysaker, penna, kompass och plastpåse med tändstickor."

Även SOVSÄCKEN blir "bättre, lättare och billigare, om man syr den själv." Hon använder Karakorumnylon och köper "fint vitt gåsdun för 11 kr. hektot". Hon syr inga fack utan använder "den gamla hederliga täckstickningsmetoden". Vikt 0,90 kg.

MADRASSEN "är ett stycke skumplast, som jag lägger under höften. Dessutom lägger jag dit dunjackan, om jag inte har den på mig." Vikt 0,10 kg.

Även TÄLTET syr hon förstås själv, och inget litet heller: ett kupoltält med golvytan 1,8x1,8 m. Vikten stannar vid 1,65 kg med pinnar och skarvstänger men utan de fyra stängerna av glasfiberplast - dem binder hon ihop och använder som vandringsstav.

VARMA KLÄDER som hon har är "undertröja av ylle, yllekalsonger, dunjacka och raggsockor". Vikt 0,90 kg.

REGNKLÄDERNA "är ett par byxor sydda av överblivet tälttyg och en tunn plastrock med huva." Vikt 0,30 kg.

PYJAMASEN "är av mörkblå bubblig nylon, väger 80 g och kan i värmebölja användas som vandringsdräkt."

HANDDUK & NÄSDUKAR väger 0,12 kg.

SANDALER att ha vid lägret: 0,10 kg.

KAFFEPANNA & KASTRULL väger 0,35 kg. MUGG, TALLRIK & MATBESTICK väger 0,20 kg.

SPRITKÖK & RÖDSPRITFLASKA väger 0,30 kg. Köket "är av den allra minsta typen och utan vindskydd. Jag brukar bara använda det inne i tältet."

Till denna vikt buren på ryggen kommer sedan ANORAKEN som hon också hade som "finblus", vikt 0,30 kg. Men den "är gammal och inte längre vattentät. Om man syr av Örtengrens spinnakernylon, blir den synnerligen elegant och väger bara 2 hekto."

Hon nämner också ombyte av STRUMPOR: tre par inkl. tjocka yllesockor. Men den vikten ingår tydligen inte i hennes packning?

MATEN "blir 5 kg per vecka" eftersom hon räknar med sju hekto per dag.


Lägger man ihop ryggsäcken, maten och anoraken får man 11,75 kg. Uppenbarligen har hon förbrukat tändstickor, tvål och tandkräm samt troligen toalettpapper: vi lägger till 250 g så får vi jämna tal (och marginal för de mystiska strumporna). Räknar vi med en liter T-sprit hamnar alltså ryggsäckens startvikt på 13 kg.

Nu fick man något att grubbla på.

Lars
 
Ray Jardine, släng dig i väggen! ;)

Oerhört imponerande!

Det är inte många som bräcker det idag trots alla moderna och lätta material som utrustningen är gjord av.
Det är förvisso betydligt lättare att klara av det men det hindrar ju inte oss från att ta med alldeles för mycket...
 
Problemet är väl egentligen aldrig att man har så vansinnigt tunga prylar men man tar med lite smått och gott, lite silvertejp osv vidare. GT jackan väger närmre kilot, byxorna 7hg, ryggsäcken 2.5 kg. Allt detta är tyngre än det hon tog med sig. Inte för att jag skulle tycka det var den bästa iden att ta med en anorak av spinnakerväv på fjället, det måste vara som en vindjacka ungefär.

Fjällvandrarna var nog lite hårdare än vad vi är idag.

Hur hade vi vanliga dödliga klarat säg en expedition av det slaget shackleton gorde men på deras premisser. Visserligen gick det åt nån på en sån expedition men om man läser hur det gick för skinnarmo & co så undrar man hur det hade gått för dem med konservburkar, tält av segelduk osv. Vi borde egntligen skämmas allihop på att vi klagar på våra grejer på en liten tur till fjället, jackan kondendeserar osv, skäms på oss alla!
 
En annan fördel 1959 var att man många gånger kunde skippa tält och liggunderlag (och ofta sovsäck). Då kunde man ofta hitta öppna kojor, lador och stugor som man kunde övernatta i . Inte minst skogsarbetarkojor och baracker som var öppna. Det fanns oskå fler ställen att proviantera på.
 
Det här var fantastiskt kul läsning.

Kul att se att det fungerade förr med enkla grejer.

Som UL fanatiker skulle man ju kunna plocka bort en del grejer till. Eventuellt "PYJAMASEN av mörkblå bubblig nylon"...
:)
Kanske ett par fler saker...eller? :)

Måste påstå att jag är mäkta imponerad av denna dam...
Det e bra jobbat...
:)
Höga betyg!

/Andreas, Uppsala
 
men det var på den gamla goda tiden då båtar gjordes av trä och män av stål, på den tidan var en fikus inget annat än en växt!!


:)
 
Hon hade ingen kniv? Och den där pyjamasen som väger 80 gram? Min tunna skjorta i bomull/polyester väger närmare 150 g om jag inte minns fel... En svart sopsäck väger 85 gram, hur kan man få ihop en pyjamas som väger mindre?

Fast även om jag nu är lite skeptisk till en del av viktangivelserna så är det ju imponerande.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Northstar Lättviktspackning Fjällvandring 57
svartöra Lättviktspackning Fjällvandring 50

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg