Fransk Ideale lädersadel
Har avhandlats flera ggr förut så använd gärna sök funktionen. Sheldon har en
bra artikel i ämnet. Men jag invänder mot att han rekommenderar smorning som mjukar upp lädret då det är en svårkontrollerad process som kan ge fel form samt förkortar livslängden.
Det är klart att man småler när man ser hur olika människor förhåller sig till lädersadel. Om man inte har en och har inte saknat en, så är det bara att cykla vidare utan att ägna det en tanke.
Jag tror, däremot, att jag kan bidrag med hur man sköta en lädersadel. Jag har två på mina cyklar och de köptes 1982, ... vad blir det då, 27 år gamla. De är av det billigare märket, Ideale. Det var svårt att få tag i Brooks då när jag satte ihop min cykel.
Det tog inte så lång tid att köra in dem. Jag minns att det bästa var att cykla i regnet. När de var genomdrängta så var det lättare att forma dem runt rumpan.
Sedan dess har jag inte gjort något speciellt annat än att dra ett systempåse över dem (en påse som rymmer 6 stående öl är en god storlek) när det regnar.
Det kan hända att jag har misshandlat dem och gjort fel, men efter 27 år så kan jag leva med det.
Möjligen låter det annorlunda om någon månad. Jag passade på att beställa en Brooks B-17 när jag köpte en ny cykel. Att köra in den på vintern (läs: kallt) är inget önskeläge.
Jag minns att på den ena av de två följde jag ett råd som var i omlopp då. När den var genomdrängt efter en dags cykling i regnet, bankade jag den med en brännbollsklubba. Det var väl onödigt. Efteråt kan jag inte säga vilken det var jag bankade på. Så det spelade nog ingen större roll.
Jag får skavsår av mjuka sadlar som ger med sig här och där.
Men jag skule inte råda någon att testa en lädersadel om man inte redan har en. Det kostar lite väl mycket om man inte är säker.