Läckra efterrätter!

Hej!

Mina smaklökar har tröttnat på det gamla vanliga - dvs någon slags chokladpudding till efterrätt. Nu vill jag ha fler kreativa tips på läckra ute-efterrätter!!

Ha de
Petra
 
Mums!!!

Några idéer:
Äpplen, kanel, råsocker, lite smör stekes/värmes serveras med vaniljsås en klassiker kan eventuellt kompletteras med lite smulpajsdeg som får åka med.

Stekta bananer med kokos ej något socker stegk så att bananen karamellisseras på ytan lite servera med flytande grädde eller vaniljsås.

Rulltårta som skivas upp och vispad grädde läggs på toppas med bär av något slag mums.

Sedan den stora överasknings efterätten gräddtårta: ta med en färdig botten sylt till ett lager vaniljsås/marsankräm till ett lager samt grädde och lämpliga bär eller frukter till garnering. Denna efterätt har uppskattats av många som jag bjudit den på. :)

Goda efterrättshälsningar
/Johan
 
Citronpudding då?

Citronfromage med digestive kanske funkar som omväxling?

Annars kan du väl släpa med dig ett paket Cantucchini och lite Vin Santo? Ett paket Drosté-pastiller? Några goa ostar? Jag kan tänka mig en hel del som inte väger bly men smakar mumma!

;)

/ G
 
Citronfromage ger ju ändå den där puddingkänslan. Ost och vin är ingen dum idé. Kan du rekommendera några bra ostar?

Gräddtårta lät smarrigt. Det ska jag absolut fixa på min nästa fjälltur. Då kanske man går upp i vikt istället för ner som man annars jämt gör.

//Petra
 
Mustiga ostar

Tja, lite Pecorino, lite Gorgonzola, Appenzeller, Manchego kanske, eller varför inte en vällagrad Västerbotten ... Gå ner till din lokala osthandlare och snaska runt! Till det kan du ha några goa kex (eller som nämnts Cantucchini = söta) och ett fylligt smakrikt rött eller vitt vin (i så fall åt det söta hållet). Shiraz (rött) brukar vara säkra kort, men kanske ännu hellre ett dessertvin?

Gå in på Fru Bildts hemmasida och låt vattnet rinna till i mungiporna. http://www.italiantradition.com/home.asp?vselection=OK

Huuja!

/ G
 
cheesecake

Några tips:

- Cheesecake (på digestivkex osv)
- Äpplepaj (som några nämnt)
- Glass och chokladsås (går utmärkt att göra på vinterfjäll eller om man är i närheten av en glaciär)
- paj på havregryn-socker-fett-botten och med kräm ovanpå (som man bara har halva mängden vatten till)

// M
 
enkelheten själv

som vanligt har jag valt en enkel lösning, nämligen Ekstrlms
Drottningkräm, som är mäktig och mättande och alltid smakar
gott i naturen. Hemma äter jag aldrig sådant.

I Frankrike har jag märkt att folk är mäkta imponerade, ty de
har aldrig lyckats få tag i några torkade efterrätter.


Creme de la reine, une specialite suedoise, förkunnar
jag högtydligt.

il C.
 
Flamberad frukt

Flamberad frukt är en höjdare. Smält rikligt med osaltat smör och socker i en kastrull eller panna tills det lätt bryns. Släng i frukt och stek en stund. Häll på lämplig sprit, tänd på och bränn av. Låt puttra någon minut tills såsen tjocknat en aning. Inte för länge. Det är inte kul om frukten kokar sönder (händer lätt med bananer).

Bra sprit/frukt-kombinationer tycker jag är bananer och mörk rom (låt några russin dra ett par timmar i rommen och släng ned dem också), äpplen och konjak, samt ananas och rom eller konjak. Man kan förstås experimentera hur man vill.

Serveras lämpligen med vaniljsås, vaniljyoghurt eller liknande. Rostad mandel eller kokosflingor är inte heller dumt.

/Per
 
Re: enkelheten själv

il Camoscio; sa:
Creme de la reine, une specialite suedoise, förkunnar
jag högtydligt.

il C.

Jag är inte så väl bevandrad i Franska men det e roligt vad mycket bättre det låter på de latinska språken..

Jag tror att det var Lallerstedt som en gång sa att man inte behövde vara så impad på den Franska kokkonsten då det mest lät fräckt, biff Bourgogne e ju samma som kallops.. (det e väl att generalisera, men lite kul e det)
 
Enkelt och gott!

En grej som jag testade när jag var ute på skogstur med klassen en gång i lågstadiet är att i vanligt steksmör steka/värma ihop en blandning av havregryn, russin och socker. Enkelt, billigt och hur gott som helst! =)

/Anna
[Ändrat av aeriksson 2003-09-12 kl 17:04]
 
tips

prova en burk kondenserad mjölk!

ngt som finns lite här och var nuförtiden om inte annat i någon invandrarbutik...

koka innehållet i burken ca 5 min. tillsammans med lite cayennepeppar samt lite muskot så har du snabbt en grymt god sås/creme som funkar kalas tillsammans med nån kaka kex eller konserveade persikor! det är värt varenda gram i ryggan!
 
Crèpes Suzette

Kom på en till: Crèpes Suzette:

1) Gör vanliga pannkakor, 1-2/person.

2) Gör apelsinsmör: Rör ihop smör, rivet apelsinskal, socker och lite Grand Marnier-likör.

3) Bred smöret på pannkakorna. Hit går bra att förbereda hemma om man vill.

4) Lägg pannkakorna med den smörade sidan nedåt i stekpannan och stek dem en och en hastigt på måttlig värme. Vik pannkakan i fyra delar (smörsidan inåt) och lägg lägg dem åt sidan.

5) När pannkakorna är stekta bör apelsinsmöret ha blivit karamell i botten på pannan. Lägg tillbaka de vikta pannkakorna, slå över konjak och/eller Grand Marnier. Tänd på spriten och flambera. Klart!

Hälsningar
/Per
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
robster Efterrätter i vildmark Friluftsmat 22

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg