• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Kylskåpsersättning

...jordkällare funkar utmärkt, har använt det tidigare somrar (uppåt två månader) utan att mjölk eller kött blivit dåligt.
 
Stationärt kan man tänka sig att utnyttja kallt bottenvatten och pumpa upp detta från mer än 10 meters djup där oftast temperaturen är närmare + 4 grader året runt. Ännu enklare blir att sänka ned maten till det djupet.

I Stockholm använder man kallt bottenvatten för miljövänlig och energisnål kylning av byggnader sommartid.

Thure

Det övre påståendet gäller ju dock bara saltvatten. I färskvatten har man en rätt stor variabilitet i bottentemperaturer, det kan ju faktiskt bottenfrysa. Detta beror naturligtvis på att kallt saltvatten har en maxdensitet vid 4 grader (med rimliga salinitetsvärden).
 
Ehh, även sötvatten har högst densitet vid +4 grader C och blir lättare vid 0 grader - om det blir bottenfruset så beror det andra saker (isvallar som blåser in) eller helt enkelt den termiska magasinet är för litet gentemot köldperiodens längd och avkylninghastighet.

vatten har densiteten 999,7925 gram/l litern vid 0.01 grader och 999,9251 gram/litern vid 4.0 grader och är max densitetspunkten. Små skillnader men är helt avgörande för förutsättningar av livet i sjöar.

0.01 grader varmt vatten har samma densitet strax över 8.1 grader varmt vatten.
 
Hur kommer det sig att man tror att vi här uppe i norr "bara kan gå ned till älven och såga upp lite is". Alla bor inte vid ngn älv. Älven är inte isbelagd hela året.
 
Det övre påståendet gäller ju dock bara saltvatten. I färskvatten har man en rätt stor variabilitet i bottentemperaturer, det kan ju faktiskt bottenfrysa. Detta beror naturligtvis på att kallt saltvatten har en maxdensitet vid 4 grader (med rimliga salinitetsvärden).

Du har vänt på det här. Sötvatten följer skolboken, saltvatten speciellt bräckt vatten med språngskikt är betydligt mera komplicerat. Bottenis skulle jag kunna skriva flera sidor om men avstår.

Thure
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg