• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Kylskåpsersättning

Om strömmen försvinner helt enkelt, hur löser man en ersättning till kylskåp? Jag vet att norr över gick man ju ner till älven när den då var frusen och skar upp bitar som man sedan byggde ett "litet kylskåp" isolerad av sågspån och liknande, fast detta var ju vintertid, även om man hade den länge, men hur länge vet jag inte riktigt. Var det kallaste man kunde uppbringa förr en jordkällare? Eller är det så att man helt enkelt måste ändra matvanor och därtill förhållningsätt till mat? Jag tänkte nu inte olika inäggningar i salt och liknande.

Så, hur löser man kylan idag?
 
Det går ju att göra kylskåp som drivs av gasol eller fotogen.

Men det handlar ju väldigt mycket om vilket tidsperspektiv det rör sig om. Snackar vi armageddon och ingen el mer de närmsta 200 åren eller snackar vi om strömavbrott på 1-2 timmar?
 
Sjöar fryser även söder om dalälven... Man sparade ju isen i lador och liknande. Men det var helt enkelt så att man hade en annan form av husshållning. Visthus och jordkällare höll väl en större del av maten än islådan.
 
Häftigt, problemet blir väl att här i Södra/Västra Sverige får vi köpa isen, medan de norr över kan såga upp dessa ur älvar.

Hur har du tänkt dig att isen ska transporteras till södra Sverige?

Med häst och vagn lär det ta tid, och finns det inte fotogen/gasol så lär det ju inte finnas bensin heller? (Fotogen/gasolkylskåp går iofs antagligen att elda på ved också, det handlar ju bara om att man ska värma upp ett rör i princip.)
 
Hej du

Nä, det innebär ju lite problem med transport och så. Det är väl bara till att hoppas på en ny liten istid, Så löser det mycket.
 
Metoden med avdunstning

fungerar förbluffande bra. Klassiskt att t ex långfärdsscyklister har smör etc insvept i ett fuktigt eller plaskblött tygstycke och att fartvinden får fritt tillträde till den fuktiga ytan.

Stationärt kan man tänka sig att utnyttja kallt bottenvatten och pumpa upp detta från mer än 10 meters djup där oftast temperaturen är närmare + 4 grader året runt. Ännu enklare blir att sänka ned maten till det djupet.

I Stockholm använder man kallt bottenvatten för miljövänlig och energisnål kylning av byggnader sommartid.

Thure