Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Echinacea...
alven; sa:
Självklart är befolkningen med på kuppen, de har väl allmänna val precis som de hade i Sovjetunionen och i Tyska Demokratiska Republiken...?
Avseende det andra så är det en intressant fråga huruvida placebieffekter varierar med kulturell miljö. Man kan tänka sig att det kan utvecklas större eller mindre tilltro till medicinska expertis i "medikaliserade kulturer", t.ex. väst idag. (Det finns inget som inte kan avhjälpas med lite medicinsk expertis. Nästan.) Detsamma gäller f.ö. tiden, om placeboeffekten tilltar eller avtar.
Var det inte i Iraks sista "fria" val före kriget (det senaste), som man såg det som ett stort nederlag för regimen och tecken på nära förestående maktskifte att Saddam endast fick 99,6% av rösterna, istället för vanliga 100%? Antar att man i vanliga fall kunde minskat befolkningen med de där 0,4 procenten som inte hade alla fåren hemma.
Apropå det där med experter, så gäller det väl i ännu större utsträckning politiken än vetenskapen? Inte minst i demokratier, där politikerna anlitar experter när de vill ändra folks åsikter, jag menar informera. Se på EU-omröstningen för hundra år sedan. Före valet: 60/40 mot, eller var det 65/35? Under valet: vi vet alla hur det gick. Efter valet: 60/40 mot. Den statliga informationskampanjen hade gjort sitt.
Naturligtvis bygger man in en stark tro i ett medikaliserat samhälle. Samtidigt kan man tänka sig att den kritiska hållning som finns i kunskapssamhället av idag ställer större krav på bevisbarhet gentemot "experterna", om de sedan är Astra eller schamaner. Naturligtvis är även vårt samhälle fast i sitt paradigm, men inom det paradigmet finns rätt goda förutsättningar att påståenden bedöms utifrån sin validerbarhet, och inte utifrån sin auktoritet ("vår byschaman säger att..."), eller tradition ("vi har alltid...") eller något ännu mer mystiskt ("vår gud har sagt till mig att...").
Att vi sedan bara kommit en bit på vägen och fortfarande har stora problem med auktoriteter och traditioner enl ovan (samt inte minst ekonomiska intressen!), är väl inget att misströsta inför. Det kunde varit värre. Dagens sanningar kan vara morgondagens lögner, men en hel del medicinsk vetenskap har hållit genom årens lopp.
/A.