Hej på er kära vandrarvänner, nu har ett par månader gått sedan jag slutförde min vandring av de 44 mil som utgör Kungsleden. Efter att ha sjunkit in i vardagslunken har jag då och då gjort mentala noteringar, sammanfattningar av min vandring och här kommer i grova drag mina reflektioner.
Förberedelser.
Det viktigaste är att utsätta kroppen och utrustningen för det den skall uppleva under Kungsleden, gå in dina skor, börja förbereda ca 3-4 veckor innan. Gå milen 2-3 gånger i veckan med exakt den ryggsäck och kläder du tänkt använda under vandringen, för att se om det skaver eller funkar dåligt någonstans. Fyll ryggsäcken med 2 kilos ris-säckar och lägg på 2 kilo mer än du planerat bära.
Regnar det ute? Perfekt, gå ut till närmaste gräsmatta slå upp tältet i regn och kolla hur du kan undvika att blöta ner dig och din utrustning. Om du är en person med lite underhudsfett så rekommenderar jag att äta extra mycket veckan innan vandringen för att ladda ordentligt med energi.
UL, L vs SF?
Jag ber om ursäkt till allt UL-folk här i förväg, men här kommer det. (UL = Ultralätt, L = Lätt och SF = Självförsörjande). Det finns flera sätt att gå Kungsleden och alla ska gå på sitt eget sätt som de njuter mest av. Men, Kungsleden är tack vara STF stugornas affärer och ved/värme inte en speciellt stor utmaning om man väljer att packa lätt och förlita sig på den externa livsmedelsförsörjningen, värmen och boendet.
Innan jag började vandringen imponerades jag av alla som hade så lätta packningar och lite mat/utrustning men ändå klarade hela leden. Sen visade det sig att i princip alla UL/L packare som jag passerade eller mötte förlitade sig till stor del på STF, skickade matpaket och handlade i affärer längs vägen för att klara vandringen. Man kan lämna spritkök och brännare hemma för varmvatten står och puttrar på spisen i varje STF stuga och de få sträckor där man behöver det, kan man äta kalla bars.
Vart vill jag komma med detta? Jag vill inte säga att något är sämre eller bättre, men du som ny vandrare måste bestämma dig för vilken typ av vandring du vill gå. Jag vågar påstå att man lätt kan gå hela Kungsleden med under 10 kilos packning genom att göra som den generelle UL packaren och fylla på i varje STF/stuga/ affär eller någon av de 4-5 restauranger man kan äta hos längs vägen.
Väljer man däremot att bära all mat och gå en självförsörjande vandring kommer vikten på packningen att landa på 20-25 kilo eller mer. Naturligtvis kan man kombinera detta fram och tillbaka hursomhelst och bära mat för 7 dagar istället för 21 dagar osv. Det viktigaste är att du ska vandra din egen vandring med ditt eget mål.
Sträckorna
Sträckan Abisko till Singi är överbefolkad med vandrare från hela världen, har du förväntat dig ensamhet och själafrid är detta fel sträcka, större delen av det vandringsbara året. Först när man lämnar Singi ner mot Kaitumjaure börjar det minska på folk på leden och man kan gå helt själv i några timmar utan att möta nån. Jag överlämnar kommentarer om de olika sträckorna till diverse litteratur och övrigas inlägg.
Terrängen
Vill du veta hur det känns att gå Kungsleden? Gå upp och ner för en Slalombacke utan snö och vandra ett par kilometer på en stenig strand utan stig/väg samma dag med din totala packning och utrustning. I grova drag är det vad du har att förvänta dig. De bästa sträckorna är när man går på platten uppe på ett fjäll eller nere i en plan dalgång, men i regel går du på stening stig eller spång över våtmarker. Det är sällan stigen är jämn och skön att gå på som den terräng man normalt är van vid, dvs grusväg och elljusspår.
Det finns en sträcka när man passerat Piteälven som är så fruktansvärt sank och blöt att det i princip är omöjligt att inte bli helt genomvåt om fötterna (Om man inte har riktigt bra skor). Hade jag gjort om den sträckan idag hade jag lätt tagit av mig barfota eller gått i vattentäta sockar just där.
Utrustning
Ingen ide att ge sig in på detaljer här, finns otroligt många tips, packlistor här och på nätet. Det generella tipset är att packa mindre och ifrågasätt varje detalj i din packning. Kommer du verkligen behöva en Yxa eller Schampo? Om du tänker handla i stugorna, ta med mat för max 2 dar och fyll på längs vägen. Färskt vatten finns längs hela leden så det räcker med 0,5 – 1 l flaska (Ingen rening eller liknande behövs). Gaiters! Läs på vad det är och ta med, du kommer att tacka mig! Regnponcho som går ner till knäna. Vattentätt ryggsäcksöverdrag, kreditkort, Swish kontanter mixat, ca 5 000 kr.
Hur lång tid?
Tiden för Kungsleden, handlar om 3 faktorer förutom din egen fysiska och psykiska förmåga att pressa kroppen. Planering/timing av båtar/buss, vikt på packning och väder. Missar du tex buss/båt Vakkotavare- Salto så kan du torska en halv dags vandring. Samma gäller övriga långa överfarter där du inte kan ro. Ibland får man vara beredd på att gå upp 2 på natten efter 4 timmars sömn, riva tältet och kötta fram till nästa båt skall avgå. Regnar det mycket tar det längre tid för att din utrustning/kläder blir blöt och terrängen mer svårframkomlig. Med lättare packning tar du dig mycket snabbare fram, speciellt uppför.
Jag skulle uppskatta tiden för Kungsleden såhär.
26 – 30+ dagar = Du hinner se allt, ta avstickare ha flera vilodagar och ha vinkvällar.
20 – 25 dagar = Du hinner med nån avstickare och flera vilodagar.
17 -19 dagar = Du hinner med max 1-2 avstickare/ vilodag
13 – 16 dagar = Här ligger nog gränsen för SF vandring
8 – 12 dagar = Endast möjligt för Ultramaraton och UL vandrare.
OBS!!!
Notera att alla mina påståenden är uppfattade ur mitt perspektiv och skall inte ses allmän fakta.
Data om mig och vandringen.
År 2017, Augusti - September
Tid för slutförande 18 dagar
Ålder 37
Vikt 105
Fysik/Hälsa: Stark/Normal
Packning 28 kilo vid start.
Viktförlust vid målgång – 8 kilo