Hej! Friluftskök är ett av Utsidans mest debbaterade ämnen. Tyvärr är det mest upprepningar av det som skrivits tidigare så här är min "budgetlösning".
Tycker att både sprit och gas brännare har en given plats och fungerar förträfligt.
Men pgr av bensinets energi innehåll och därmed lilla packmått(ca dubbelt mot sprit), låga pris och tillgänglighet samt brännarens pålitlighet föredrar jag detta på solo turer framför allt utomlands, när jag har dåligt med utrymme eller när jag bara tar med ett kök ut i fall att det skulle behövas.
Brukar då använda mitt Optimus Climber/Svea 123 tillsamans med Primus SOLO kit 721030(http://www.primus.se/konsument/as_access_e.htm#Set%20of%20cooking%20pots). Denna kombination har ett väldigt litet packmått men saknar ett effektivt vinskydd och är ganska hög och ostabil.
Många i forumet har klagat över ljudnivån från brännare av denna kopp-typ. Att den väsnas mycket gör dock att du vet när lågan är tänd samt hur hög effekten den är! När maten är lagad och köket stängs av upplevs naturens tystnad dessutom mer intensivt...
.
Jag har nu tagit två av mina kök och kombinerat Climbern´s brännare: http://www.base-camp.co.uk/123R Svea-Climber.htm med kastrullerna och vindskydd från försvarets spritkök (Svea NC59) med sluttande sidor, även kallat jägarköket. En förutsättning för att detta skulle fungera var brännaren fick plats innuti vindshydd och kastrullerna precis som spitbrännaren, vilket den gör. Det finns en kopia av detta spritkök på biltema för 129kr: http://www.biltema.se/pdf_kat/filer/1/fiskcamp.pdf (sidan 7, nr11, art.nr: 26-758). Denna är dock troligen ej av likvärdig kvalite.
Försvarets spritkök använder en större spritbrännare än Trangia och därför får Climberns brännare plats utan omfattande modifieringar. Allt som behövdes var en distans-ring och ett litet hack i vind skyddet/ringen så att nyckeln för att reglera lågan kan sticka ut. Ringen är gjord i "handknackad" aluminium som pop-nitats ihop två ggr.
Dess höjd placerar den övre delen av vindskyddet, som fungerar som kastrull-hållare, och kastrullen lite högre än på det avstånd som är mellan kastrull och brännare på Climber´n. Detta för att sprida lågan så att den sprids över en större yta och minska ev problem med fastbrändning.
Funderar nu på att ordna en typ av koppling mellen brännare och kök eftersom brännaren nu står dirrekt på marken under den nedre delen av vindskyddet.
Brännaren är driftsäker, av mycket hög kvallite, med en tank som rymmer bränsle för flera middagar och en effekt i klass med de dyraste köken från Primus och Optimus MSR och Kap.
Den saknar dock flera av deras funktioner men vad gör det när priset är en bråkdel. Kostade mig utrustning som jag hade till ett värde av ca 200kr.
Har ännu inte användt kombinationen så mycket men det verkar fungera bra.
Är det någon som har erfarenhet av liknande konvertering eller synpunkter så hör av er.
MVH!
Mer om kök:
http://www.chez.com/walfard/rechauds/contenu_en.html
http://www.asahi-net.or.jp/~we2a-sod/stove/stoveie.htm
http://www.wendel.se/fritid/stoves.htm
http://campingstoves.terrashare.com/Default.htm
http://www.spiritburner.com/
Tycker att både sprit och gas brännare har en given plats och fungerar förträfligt.
Men pgr av bensinets energi innehåll och därmed lilla packmått(ca dubbelt mot sprit), låga pris och tillgänglighet samt brännarens pålitlighet föredrar jag detta på solo turer framför allt utomlands, när jag har dåligt med utrymme eller när jag bara tar med ett kök ut i fall att det skulle behövas.
Brukar då använda mitt Optimus Climber/Svea 123 tillsamans med Primus SOLO kit 721030(http://www.primus.se/konsument/as_access_e.htm#Set%20of%20cooking%20pots). Denna kombination har ett väldigt litet packmått men saknar ett effektivt vinskydd och är ganska hög och ostabil.
Många i forumet har klagat över ljudnivån från brännare av denna kopp-typ. Att den väsnas mycket gör dock att du vet när lågan är tänd samt hur hög effekten den är! När maten är lagad och köket stängs av upplevs naturens tystnad dessutom mer intensivt...
Jag har nu tagit två av mina kök och kombinerat Climbern´s brännare: http://www.base-camp.co.uk/123R Svea-Climber.htm med kastrullerna och vindskydd från försvarets spritkök (Svea NC59) med sluttande sidor, även kallat jägarköket. En förutsättning för att detta skulle fungera var brännaren fick plats innuti vindshydd och kastrullerna precis som spitbrännaren, vilket den gör. Det finns en kopia av detta spritkök på biltema för 129kr: http://www.biltema.se/pdf_kat/filer/1/fiskcamp.pdf (sidan 7, nr11, art.nr: 26-758). Denna är dock troligen ej av likvärdig kvalite.
Försvarets spritkök använder en större spritbrännare än Trangia och därför får Climberns brännare plats utan omfattande modifieringar. Allt som behövdes var en distans-ring och ett litet hack i vind skyddet/ringen så att nyckeln för att reglera lågan kan sticka ut. Ringen är gjord i "handknackad" aluminium som pop-nitats ihop två ggr.
Dess höjd placerar den övre delen av vindskyddet, som fungerar som kastrull-hållare, och kastrullen lite högre än på det avstånd som är mellan kastrull och brännare på Climber´n. Detta för att sprida lågan så att den sprids över en större yta och minska ev problem med fastbrändning.
Funderar nu på att ordna en typ av koppling mellen brännare och kök eftersom brännaren nu står dirrekt på marken under den nedre delen av vindskyddet.
Brännaren är driftsäker, av mycket hög kvallite, med en tank som rymmer bränsle för flera middagar och en effekt i klass med de dyraste köken från Primus och Optimus MSR och Kap.
Den saknar dock flera av deras funktioner men vad gör det när priset är en bråkdel. Kostade mig utrustning som jag hade till ett värde av ca 200kr.
Har ännu inte användt kombinationen så mycket men det verkar fungera bra.
Är det någon som har erfarenhet av liknande konvertering eller synpunkter så hör av er.
MVH!
Mer om kök:
http://www.chez.com/walfard/rechauds/contenu_en.html
http://www.asahi-net.or.jp/~we2a-sod/stove/stoveie.htm
http://www.wendel.se/fritid/stoves.htm
http://campingstoves.terrashare.com/Default.htm
http://www.spiritburner.com/