Detta med aluminium-joner är en mycket segdragen myt från början-mitten av 70-talet och om jag minns rätt så är det ett experimentellt fel med kontaminerande laboratorieutrustning (skalpell på aluminiumskaft som var aluminium-jon källan när proverna togs) som gjorde att man drog slutsatsen att aluminium tog sig in längre än vad som är tänkt.
Jag vill minnas att det var en Alzheimerstudie och forskarna spekulerade om aluminium hade med Alzheimer att göra.
Uppföljande studier fann inget samband. Och inga förhöjda aluminiumvärden.
Förövrigt tillsätter man aluminium i dricksvattnet på många håll.
Vill man undvika aluminium kanske man skall undvika det kommunala vattnet
Själv dricker jag vattnet varje dag, även i kaffet, så jag oroar mig inte om akuminiumkastruller.
Däremot har jag inte längre sura saker i aluminiumkastruller. Värmde en kulen dag svartvinbärssaft på Trangia. Det gick hål på första försöket. Jag lödde hålet och använde kaffekitteln många år efter det.
/John