OT om hemtorkat vs färdigköpt frystorkat
(egentligen handlar ju tråden om grytmysare)
Nackdelen med hemmatorkad tycker jag är att den tar så mycket längre tid att bli färdig än sån frystorkad man köper som tar 10-min eller så.
Det behöver det inte alls vara. Inget av det jag lagar kräver blötning före "tillagning" (jag skulle nog inte gilla att det ju blir rätt geggigt och alla smaker blandades), och det mesta kräver inte heller någon nämnvärd eftersvällning. Väljer man t ex fingraderad couscous som kolhydratbas, sväller den klart på en knapp minut, likaså nästan ala grönsaker jag torkar (jag lägger dem därför bara ovanpå allt annat och låter dem "ånga" i stället). Bitar av torra korvar, "tillägstorkad" parmaskinka, färdigköpt torkad asiatisk småfisk m m behöver inte heller någon svällningstid.
Att jag i stället för couscous väljer bulgur som behöver eftersvälla en stund längre än couscous, och andra ingredienser i mindre finfördelad form, handlar bara om att jag tycker att det blir godare på det viset; mer textur och bättre bevarade dofter och smaker. Det finns alltid något annat att fixa med under de max tio minuterna.
Men hemmatorkade köttstrimlor speciellt, behöver koka en stund för att de inte ska va som läderstrimlor. kanske får mala ner allt om jag torkar igen och ha en mer snabbupplösligt köttpulver och sen blanda med mos eller nåt till lappskojs.
Hur finfördelat kött har ni gjort ni som torkar själv?
Jag är verkligen inte någon köttspecialist - lagar i princip aldrig kött hemma och skulle inte sakna det på vandring heller, fast har med det ibland bara för att det är praktiskt.
Men jag har torkat både diverse köttfärsblandningar, eftertorkat parmaskinka mm, och de smakade gott sen utan återvattning - jag lät köttfärsen, precis som allt annat, koka upp och eftersvälla i grytmysaren, ihop med allt övrigt i middagsgrytan. Korv och skinka går ju att äta som de är, men jag lägger dem oblandade längst upp i grytan tillsammans och "ånga", preis som vissa grönsaker.
Lat som jag är, har jag också testat att torka färdiglagad fryst kött- och kycklingkebab, typ den som på bilden. Det gick snabbt, blev jättefint, och krävde inte heller någon blötning, och egentligen knappt någon eftersvällning. De torkade bitarna går att snaska på direkt som kött-chips