Hej David!
Kärnfrågan i Jannes inlägg var om bladet har blivit vassare eller inte. Jag förutsätter att kniven inte var speciellt vass när han började skära med den. Därför är det helt omöjligt att eggens skärande yta skulle bli vassare efter en tids mattskärande. Vad praktiskt det skulle vara att aldrig behöva vässa knivar. Det enda som skulle behövas vore att skära med dem i rätt material!
I ditt exempel med osten så är friktionen beroende av vakuumeffekten, på samma sätt som när man skivar en slanggurka som gärna sitter kvar på kökskniven och är svår att avlägsna. Knivens blad suger sig då fast i osten (gurkan) pga materialets beskaffenhet och därmed ökar förvisso friktionen. Men boven i dramat är vakuumeffekten!
Men en matta är inte en ost (som tur är. Fy fasen för att äta den mattan
). Den har helt annan struktur och suger sig inte fast i bladet på samma sätt. Den har heller inte den tjockleken (brukar vara runt 12 mm) som en ost och därför inte kan omsluta hela bladet samtidigt, något som krävs för att vakuumeffekten skall kunna framkalla en märkbar friktion. Det är också pga det här som ditt exempel med sågen är irrelevant.
Observera också att ett ordinärt mattblad är bara 0.5 mm tjockt och 19 mm brett. Själva eggen är V-flatslipad. Den V-flatslipade delen av bladet är 1 mm bred. Det här ger, om jag har räknat rätt, en konklusiv skärvinkel på 15 grader. Om vi nu utesluter vakuumeffekten så är bladet alldeles för tunt för att skapa friktion på egen hand. Därför är din jämförelse inte aktuell i det här fallet.
Som jag har skrivit tidigare; det är inte anläggningsytan man vill undvika, utan vakuumeffekten. En del köksknivar (den mest kända är japanska Satake) har liknande hål i sina blad som ostkniven i ditt exempel. De finns där inte för att minska anläggningsytan utan för att minska vakuumeffekten. Därav också namnet på Satakekniven: NoVac.
Du skriver vidare:
” Det andra alternativet, som jag själv tror på, är att kniven får en mindre skarp egg (som fortfarande enkelt skär sig fram i mattan) och därmed skär mattan med en ojämn snittyta, som sedan glider enkelt mot den släta knivytan”.
Det här håller jag inte med om. Har du försökt att skära matta med en slö mattkniv? Det har jag. I mitt fall trasades mattan sönder. Man har absolut ingen kontroll på snittet.
Ett annat ”fel” som jag ser i ditt resonemang är att kniven automatiskt skulle få en ojämn snittyta när den är slö. Det låter nästan som om du tror att kniven har fått en mikroserration (sågtandning på mikroskopisk nivå) och därmed skär bättre. Hur har du kommit fram till den slutsatsen?
Vidare, att en kniv har mikroserration betyder inte att den är slö. Tvärtom. Många (inklusive mig) strävar efter att ge en nyvässad kniv en mikroserration eftersom den har ett aggressivare bett. Grovt bryne: stor serration, mindre grovt: mindre serration.
Eggen kan antingen böjas åt endera hållet, nötas bort eller deformeras, allt beror på stålets sort, kvalitet, hårdhet, geometri och slipning. I fallet med mattan så är jag helt säker på att det inte finns mycket av användbar mikroserrationen kvar när kniven börjar bli slö.
Du kan göra ett enkelt test för att kontrollera det här. Ta fram en försökskniv som du inte är rädd om. Vässa den så att den rakar armhåren. Kontrollera med ett mikroskop (om du har ett sådant) eller ett kraftigt förstoringsglas hur eggen ser ut. Du kan då se en svag mikroserration och en rak egg, om du har slipat rätt. Vill du ha ännu mer serration så kan du avsluta slipningen på ett något grövre bryne och något större vinkel. Du får fram två resultat. Ett är att du får bort råeggen och det andra är att du får fram en mikroserration. Men försiktigt, lätt på handen!
Ta nu fram en bit glas och anlägg ett jämnt skärsnitt över glasets kant. Kontrollera sedan genom mikroskopet hur eggen ser ut. Jag lovar dig, den kommer inte att uppvisa en mikroserration! Jag har i det här fallet valt glas eftersom det ger snabbast resultat. Du kan också prova på andra material, varför inte en mattstump
?
Obs! Sågtandning och mikroserration är två olika saker. Sågtandning är den typen man ser på Spyderco knivar. Mikroserration finns på alla knivar! Det är bara storleken som skiljer sig åt. Mikroserration ser du bäst i förstoring.
~Paul~