Knäproblem

Vet att det är omöjligt att ställa någon sorts diagnos på knäproblem utan en undersökning, men jag tänkte höra om någon annan har/har haft liknande problem.

Under en tur i Lapplandsfjällen förra sommaren fick jag efter ett par dagar ont i mitt högra knä. Första gången det gav sig till känna var när vi gick mycket upp och ned i oländig terräng. Smärtan och svullnaden går ner efter att jag har vilat, även om jag fortfarande kan "känna" att det är något som inte stämmer i knät.

Smärtan sitter under knäskålen lite till vänster om mitten, dvs. på insidan av knät. Knät blir också svullet efter ca 10-15 minuters löpning.
Har varit hos läkare som konstaterade att jag hade en inflammation i knät och gav mig tabletter mot det, något som inte hjälpte alls. Nu går jag hos sjukgymnast och har fått ett strechprogram att följa, men jag är tveksam till om det hjälper. Har inte märkt någon förbättring hittills. Finns det någon annan som har haft liknande besvär och kan komma med tips? Jag vill kunna börja löpträna igen på allvar, inte bara några minuter åt gången.

/Per
 
Det är just det du skall göra. Löpträna några minuter och vänja knät vid bealstning. Succesivt öka träningsnivå.
 
Sjukgymnast

Jag har haft liknande symptom efter en skada under en innebandy match. Möjligt att det inte är samma skada men något jag kan rekomendera är att uppsöka en sjukgymnast som kan hjälpa dig med ett träningsprogram. Det har iallafall hjälpt mig. Tog iofs ett tag men nu efter 2 månader är jag så gott som återställd i knät.
 
crazy; sa:
Det är just det du skall göra. Löpträna några minuter och vänja knät vid bealstning. Succesivt öka träningsnivå.

Japp, ont ska naturligvis med ont fördrivas. Pröva dessutom att lägga till tunga knäböj om det onda inte ger med sig i första laget. Allt annat är för tunnisar.... eller, kanske inte va?!

Vet inte hur länge du kört enligt programmet du fått, men jag skulle då haft tålamod och följt sjukgymnastens råd istället.
 
Fiskeolie

Nu er du en ganske ung mand, men jeg kan fortälle dig hvad jeg oplevede, da jeg blev omkring 45.
Jeg fik ondt omkring knäskallen, hver gang jeg begyndte at löbe. Når jeg skulle gå gjorde det ondt.Jeg blev undersögt af en specialist, der sagde, at jeg bare skulle spise nogle smertestillende tabletter.
Det gjorde jeg, men det fik ikke smerten til at gå väk, når jeg ikke tog tabletterne.
Til sidst prövede jeg at spise fiskeolie hver dag. Efter en uge kunne jeg märke en bedring. Nu kan jeg löbe op af trapper. Jeg dyrker fjeldvandring sammen med min frue og synes livet er skönt

Gunnar.
 
Gå till en naprapat och en ortoped.
De brukar hitta lite olika saker och ha lite olika approacher till saker och ting. Knän är svåra saker och kräver normalt sett en expert.

Ortopeder är bra för att se om ngt i mekaniken är fel, tex om du behöver en gjuten sula för att korrigera din fot/benställning.

Naprapater är bra för att se om du har ngn felställning i kroppen som kanske skapar problemen, tex sned rygg.

Lycka till och hör av dig om du behöver tips på naprapater/ortopeder i Sthlm.
 
Specialist

Gå till en läkare och be få tid hos en ortoped eller specialist på idrottsmedicin, röntgar de sedan knäet på dig så får du svart på vitt om något är fel på t ex menisk, knäskål eller om du kanske har brosk som sitter och irriterar bakom knäskålen. Naprapater och sjukgymnaster i all sin ära, röntga knäet så kan du sen gå vidare med sjukgymnast eller vad som nu behövs. Hade själv problem med knäet i lumpen och läkaren på regementet skickade mig bums till lasarettet för röntgen varpå det snabbt gick avgöra om det var ett allvarligt problem eller nåt som gick träna bort på lämpligt sätt.
 
Re: Specialist

bowall; sa:
Gå till en läkare och be få tid hos en ortoped eller specialist på idrottsmedicin...
Precis. Fråga någon som kan identifiera problemet först, gå sedan till någon som kan behandla det. Ortopederna och idrottsmedicinarnas behandling är i princip bara operation (vilket är mycket osannolikt i ditt fall), men de kan ställa rätt diagnos och sedan skicka dig till en sjukgymnast som ger dig RÄTT rörelser att göra, inte bara NÅGRA rörelser att göra. Eller också blir du skickad till en ortopedteknisk verkstad för att gjuta sulor eller annat. I a f är det en poäng att börja med att fråga den som kan ställa diagnos, och inte den som kan behandla problemet.
 
Jo tack, jag känner igen problemet. Jag har haft problem med mitt högerknä ända sedan tonåren. (Är nu 59 år!) Vid felaktig belastning med samtidig vridning blir knät överansträngt och jag får då vätskefyllnng. Som mest har man tappat ur 1,5 dl ledvätska! Jag har gjort (för ca 15 år sedan) en artroskopi där man tagit bort broskpåläggningar. Efter detta blev det bättre, men till och från har det blivit upprepningar med svullet och ont knä. Senast i augusti förra året när jag vandrade vid Grövelsjön. Ryggsäck 23 kg och brant utför i stenskravel med en stark hund som drar nedåt! Därefter fortsatt vandring sammanlagt 2 mil den dagen. Rena knämordet. - Mitt råd: gå till en ortoped som undersöker ditt knä ev röntgen. Idag går jag till en duktig akupunktör i Örebro. De kan göra underverk och jag har nu blivit återställd. Se upp med kyla det är inte bra för leder och muskler. Jag har på akupunktörens inrådan köpt ett stödförband som innehåller lera (!). Det rekommenderas. Mycket bättre och behgligare än alla neoprenvarianter. Se denna webbsida http://www.backontrack.nu/new_sw/index.html
Lycka till!
Ulf Bolander
Nora
 
Pronation!

Jag har haft många olika problem med knän, fötter och hälsenor. Anledningen till mina problem har varit pronation, att jag lägger mina fötter lite inåt och behöver en uppbyggnad i hålfoten med hjälp av formgjutna specialsulor.
Fast jag har ändå varit tvungen å hålla igång med träning och mycket sådant, för att hålla smärta borta.

Jag har även gjort en muskelmätning, som visade att jag var mycket starkare i mitt ena ben och orsakade lite knäproblem. Men efter ett träningsprogram, där jag styrketränade ett ben i taget, så blev jag av med det problemet :)

Lycka till!!
 
Känner dessvärre igen dina probs, exakt... men har faktiskt blivit av med dem... peppar, peppar...
Hur som helst så gick jag till en läkare och fick ett träningsprogram som gick ut på att försiktigt stärka muskulaturen kring knäleden.
Bl a liggande benspark (kuddar under låret) utan vikt i c:a 10min per ben... varannan dag... och balansövningar, testa att stå på ett ben, blunda och borsta tänderna med vänstern... med lätta knäböj i makligt tempo... så skall du se att du kommer att använda muskler i knät du aldrig trodde fanns.. he he... är det nån som ser på så får dom ett gott skratt på köpet...

Köpte också nya skor med rätt uppbyggnad

Annars så rekommenderar jag att du fortsätter att träna, men lyssna på knät, håll det varmt och stretcha både innan och efter. Tigerbalsam brukar jag massera in när det är kyligare.

Lycka till

Thomas
[Ändrat av thomalin 2006-05-06 kl 21:12]
 
Vila först träna sen

Ett vanligt fel vid överbelastning är att man börjar träningsrehbilitera för kraftigt föt tidigt. Vila först träna sen.
Det kan vara en bursit som du har, i värsta fall måste den avlägsnas kirurgiskt. Men du bör definitift kräva en säker diagnos av ortoped, helst med magnetkamera eftersom att ortopeden kan dra förhastade eller som man borde uttrycak det billigare (snabbare) konklusioner annars. Har själv varit med om att en ortoped avvisat en uppenbar operation för att det förmodligen är svårt med finanserna i svenska sjukvården, det gäller att stå på sig eller allra helst ha en bra försäkring. Två sjukgymnaster samt en huslälkare sa dessutom att mitt korsaband absolut inte gått av, det blev svårare att dementera det efter att magnetröntgen tydligt visat att det var av. Mitt råd är lita BARA på specialister som dessutom använder röntgen som beslutsunderlag. Ortoped nr 1 jag va hos sa nej, nr 2 sa det vet jag inte du måste magnetröntgas först, då vet man att man kommit till rätt person.

Mikael
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Ix Knäproblem... Träning och hälsa 15
il C knäproblem Träning och hälsa 22
bergholm Knäproblem igen... Träning och hälsa 13
iz Knäproblem Träning och hälsa 7
bogart Knäproblem, vad kan det vara? Träning och hälsa 6

Liknande trådar