Knäproblem...

Re: Re: Re: Ont i knät?

björner; sa:
F ö så kan man översätta uttrycket "femuro-patellärt smärtsyndrom" ungefär såhär: "det är nån sorts smärta på knäts framsida i knäskålstrakten och jag vet inte vad den beror på men oftast brukar det bli bra av sej självt om man har lite tålamod så vi väntar väl på naturens läkande krafter".

Kan man verkligen det... Vad jag fick höra var det att knäskålen hamnar ibland lite på sidan och att det skullle orsaka smärtan.
 
Re: Re: Re: Ont i knät?

björner; sa:
Som gammal badmintonspelare så har jag erfarenhet av assymetrisk träning, ni som spelar otränade har säkert smärtsamma minnen av assymetrisk träningsvärk, tex i höger skinka (högerhänt spelare), och detsamma gäller vänster lårmuskel och höger vad.
Själv hade jag inga stora problem av detta, förutom en del ryggproblem på höger sida, och dessutom fick jag vid utövande av en del andra sporter träningsvärk i motsvarande muskler, fast då på motsatt sida förstås.

Det skulle vara intressant att höra andras erfarenheter av assymetrisk träning.

Om man tränar den sida som inte är den dominanta så har man i alla fall på fotbollspelare fått även den dominanta sidan att bli bättre även fast man inte direkt tränat den, jag gissar att detta går att överför i viss grad till andra idrotter även om man i fotboll ju alltid använder båda benen för att spela.

Även för att undvika skador kan det ju vara bra att kompensera ett ensidigt tränande så det inte är så nyttigt i längden att ha olika starka sidor på kroppen.

Tycker att frågan om det är bäst med hårda eller mjuka underlag verkar intressant. Eller är det byte av underlag som kan ge problem? Och vad är "mjukt underlag"? En sviktande skogsstig? Eller en grusväg där man "halkar" lite för varje steg?

Är väl ganska vanligt att man får problem som idrottare om man byter underlag, dock borde detta problem minskas om man springer på olika underlag olika dagar i veckan så att man är van vid flera olika typer av underlag. Asfalt är väl inte bra till annat än att köra bil på däremot...
 
Re: Re: Re: Ont i knät?

björner; sa:
Och du Hackman, som skrev "Kommer ihåg vad en
löpare sa i en löpartidning för åtskilliga år sen:
"när en läkare säger vila är det för att han inte vet något".
Jag instämmer, med tillägget att det också KAN vara så att han vet att det är bra med vila. En gammal och beprövad princip i behandlingen av inflammerade kroppsdelar är nämligen att hålla densamma i stillhet.

Tycker att frågan om det är bäst med hårda eller mjuka underlag verkar intressant. Eller är det byte av underlag som kan ge problem? Och vad är "mjukt underlag"? En sviktande skogsstig? Eller en grusväg där man "halkar" lite för varje steg?

[Ändrat av björner 2003-09-28 kl 18:55]

En klocka som står visar rätt två gånger i dygnet,
förvisso. Men det finns
iaf inga skäl att NÖJA SIG med beskedet "vila", när
man kan uppsöka specialistkompetens och få
någon form av VÅRD (t ex operation).
Jag har ju svårt att tro att
kalkutfällningar går bort genom vila.

Ett års vila
skulle ge mig kanske 15 kg:s övervikt och de vet man ju hur hälsosamt det är.

il C.
 
Teddie; sa:
Jag kan bara tala efter egen erfarenhet, och det jag "lärt mig"...

När jag springer på asfalt längre sträckor, känner jag efter ett tag varje stöt både i knä, höft och rygg. Springer jag däremot i skogen, på stigar eller t.ex. elljusspår, uppkommer aldrig dessa problem.

jag springer också med långa steg, så jag tror inte att det har med saken att göra. I och för sig låter det ju mest naturligt att det är bäst för leder och ligament om underlaget sviktar lite. Sedan så måste man ju skilja på underlag som sviktar (t.ec. skogsstigar) och mjuka underlag som är tunga såsom sand och gräs, då är det både långt ner och långt upp.

Jag springer givetvis på varierande underlag, nämligen de vägar och stigar som tar mig dit jag vill. Vad jag skyr som pesten
är sågspånsslingor.

jag skrev nu inte att mitt steg är långt, utan att det är lågt.
När jag på allvar satsade på att öka tempot under träning
ngn gång på 80-talet
fick jag rådet
att KORTA steget, för att klara de hårdare underlagen.
Jag tror det går ihop, lågt och kort.

il C.
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg