Knäckebröd/crackers m.m är ju inte det volymsnålaste...(...) skulle aldrig få för mig att släpa på
knäckebröd för veckor.
(...) På längre turer ex Sarek när vi skall ha med proviant för många dagar lämnar jag dock knäckebröden (och allt bröd) hemma, och väljer proviant som har större energi innehåll per volym (knäckebröd är ju mest luft). (...)
Jag tänker som ni och har skippat allt bröd för länge sen, men ibland står man inför ett fall av svårartat beroende - t ex ville inte mina barn vara utan.
Jag löste problemet genom att tillverka kompakta "energibars" av finkrossat knäcke av deras favoritsort, blandat med precis så mycket doftneutralt kokosfett (alt., om man gillar smaken, tjock tahina, eller - dyrare - sockerfritt kakaosmör), att det hela band ihop och kunde pressas/formas till "bars", som portionsförpackades i matfolie. På de "mackorna" krävdes ju inget smör
, men faktiskt smakade de inte äckligt fett, och "knäckebrödet" höll sig knaprigt även på blöta turer. Lite mer problematiskt, om det blir så varmt ute att bindemedlet mjuknar, så bäst att packa allt i en tät plastlåda ändå (som jag, i likhet med medhavd smörbytta mm, ändå alltid lade i bäcken/sjön när vi slagit läger).
Grundreceptet varierades sen hur fantasifullt som helst, för det finns inga gränser för vad man kan blanda i smeten - från torkade finmalda bananer till barn, till grönpeppar, örtkryddor, olivhack, smulad torkad färskost och finriven parmesanost till vuxna.
Vill man istället ha ett sött bindemedel, är några mixade dadlar perfekta för ändamålet, ev. blandat med de feta alternativen enligt ovan. Sötman från dadlarna är av någon anledning helt uthärdlig t o m för mig, som är sockerhatare annars. Tillsats av lite kakaopulver och/eller mandelmjöl blir extra gott i det fallet.
Dadelpasta går att köpa färdig i mellanösternaffärer.