Klockor!!

Hej!
Precis hittat till denna eminenta sida på internet och har en fråga.
Jag är lite av en nybörjare vad gäller mountainbiking, klättring och bara vara ute i naturen, och funderar på att skaffa en så kallad "äventyrsklocka". Som jag då även kan ha till vardags som vardagsklocka (alltså inte ett rymdskepp till klocka, ni förstår vad jag menar..)
De jag hittat och som verkar intressanta är casios PRG-40 resp 50 eller deras PRT 410.

Är det någon av er som har erfarenhet av dessa klockor?
Eller finns det andra mer prisvärda eller bättre klockor från andra märken?
Batterilivslängden, beskrivs klara 6 mån i aktivt läge, känner man något problem av det om man inte är ute så ofta?

Tacksam för tips!

Vänliga hälsningar!
 
Köp en Polar S710 så får du med en hastighetsmätare till cykeln samt ett interface till datorn. SUVERÄNT helt enkelt!

MVH
Jmlove
 
Jag har en Omega Seamaster och den har varit med på en j*vla massa äventyr. Dykning, klättring, vandringar i Himalaya och så vidare. Den håller för hur mykke misshandel som helst och den e grymt snygg till en Armani kostym.
 
Köp hellre en rejäl klocka, som funkar i alla väder, på alla djup och till vardags/fest. De funktioner som du har i "äventyrsklockor" finner du oftast i andra produkter som funkar bättre. Själv äger jag en Omega Seamaster och är grymt nöjd med den. Kostnaden ligger mellan 10 - 50.000 kronor beroende på modell, och du får utmärkt service på köpet.
 
... eller köp något billigt

Idag har även klockor för ett par hundra ofta en mycket hög kvalité. Gav för några år sedan c:a 300:- för en sportklocka (Casio anlalog+digital, larm, 50m) och den har hängt med på mycket, inklusive dykning till 30 meter. Batteriet håller flera år.

Håller med La BoIS att många specialfunktioner passar bättre specialiserade instrument (kompass, GPS, cykeldator m.m.). Lägg pengarna på annat – det finns andra produkter där du vinner mer på att köpa dyrare, och är du ute på äventyr där det är fatalt om klockan slutar fungera – skaffa två.

... men sedan kan det ju kul med dyra prylar ibland.
 
suunto, t ex vector

Jag använder en suunto vector: kompass, termometer och barometer/höjdmätare + vanlig aklockfunktioner som alarm/tidtagning/nedräkning osv. Vattentålig, dvs snorkling men helst inte dykning med apparat och eftersom den inte mäter djup så varför ta med den? Är mycket nöjd med den och den har tålt mycket stryk genom åren. Den finns en större model med även pulsmätare och till hösten kommer en med GPS och laddbart batteri till densamma och ett annat separat batteri till klockdelen. Den låter bra men har itne sett den ännu.
Idag är jagnöjd med suunto vector, jag behöver inte pulsmätningen.

http://www.suunto.fi (finskt alltså men websida på engelska)

Lycka till!

/Patrik
 
Looper; sa:
De jag hittat och som verkar intressanta är casios PRG-40 resp 50 eller deras PRT 410.

Är det någon av er som har erfarenhet av dessa klockor?
Eller finns det andra mer prisvärda eller bättre klockor från andra märken?
Batterilivslängden, beskrivs klara 6 mån i aktivt läge, känner man något problem av det om man inte är ute så ofta?

Hej,

Jag är lite av en 'klock-freak', men min plånbok tillåter, tyvärr, inte en Sea-Master, men dock är jag lycklig ägare till en PRT 410 och har använt den i över ett år utan batteribyte. Kompass och altimeter-funktioner har jag använt på korta vandringar under denna tiden och under sommaren nu väldigt frekvent, utan batteribyte. Jag var i Schweiz nu i juli och hittade en PRT 2GP (GPS Casion) läbbigt billigt (399 CHF i Samnaun!) och har lekt lite med den, men den kommer _inte_ ersätta PRT 410:an, den har för kort batterilivslängd. Batteriet är uppladdningsbart, men inte tillräckligt för att vara en ersättning för en kompass och altimeter. Jag tycker att 410:an är ett bra köp.
 
Funktion

Klocka kan vara viktigt och då skall du ha en bra som du kan läsa av lätt och du gillar. Behöver du mäta puls unde träning, kadens på cykeln (hastighetsmätare är bara för amatörer!), höjd, temperatur finns det vida mer lättarbetade instrument än en tjock och ful klocka. Finns det rånrisk så skall du ha en riktigt billig, men välfungerande.
Mitt råd är köp en robust 100 m tät klocka som du lätt kan läsa av och din plånbok tillåter, den bör ha arretering av visare och datum, centrumsekundvisare. Om det står Rollex, Omega eller något annat på den spelar mindre roll, men en låsbar krona är ett gott tecken.
Sen behöver du en billig slit och släng klocka när det finns rånrisk mm när du reser och även den bör vara vattentät till 100 m och ha låsbar krona.
Behöver du sen något av mätinstrumenten ovan så köp en vattentät god modell av dem oxså, men köper du alla i en kropp och en funktion går sönder så står du där och erkänn att till smoking så är det bara James Bond som bär en Seamaster, vi andra har betydligt mindre och diskretare armbandsur. (Så tipset blir sondera marknaden och börja spara.)

Gott val

Johan K
 
Klockor är skoj. Om man tycker Seamaster är lite folkliga och Rolex tråkiga kan man ju titta lite närmare på:
Glycine: http://www.glycine-watch.ch/

eller Fortis som bland annat tillverkar den "officiella" Kosmonautklockan.

Fortis: http://www.fortiswatch.com/en/collection/index.htm


Om inte plånboken tillåter dylika delikata utsvävningar så tycker jag de ryska klockorna på nedanstående länk verkar klart intressanta. Automatiska urverk och vattentäta (vissa modeller) till 100 meter för under 2000 spänn.

http://www.russia2all.com/watches/poljot/watch_poljot_automatic.htm

/Dave