Klibbigt sot på kaffepanna över brasa

Fölust

Det blir en hel del tjära från småpinnar och kottar också när man kör med vedkök. har än så länge inte märkt att nått träslag skulle var bättre eller sämre än något annat beträffande tjäran. kottarnar verkar mer förkolna är brinna och vet inte om de innehåller tjära, men sist eldade jag många kottar och tillsammans med småpinnar av okänt slag och det blev en jäkla massa tjära på byttan.

Stålull is the shit

Trodde nog denna tråd skulle hamna i energiförlusterna. Slutade med en påse som lösning.
 
Fast ni måste väl medge att den svartsotiga kaffepannan doftar härligt. I bland då jag av någon anledning varit nere i källaren och rotat, så har en omisskännlig doft från min ryggsäck nått näsan och jag har i det närmaste med en religiös vördnad plockat fram kaffepannan ur läderpåsen och känt på den. Vid dessa tillfällen har det hänt att jag har kokat kaffe i min kaffepanna hemma i köket. Jag har helt sonika ställt kaffepannan på spisen och en underbar doft av härlig lägereld och nykokt kaffe har då spritt sig i min lägenhet. En doft som både stillat den värsta abstinensen men samtidigt tänt min längtan efter friluftsliv igen.
 
Man kan ju också pröva om tålamodet håller för att koka på andra sätt.

Med lite mer tid, vilket jag själv anser passar den som gör upp eld för kaffet, så kan du slippa det mesta av tjära och sot. Du kokar helt enkelt upp kaffet genom att ställa pannan från sidan in i glödhärden. Alltså undviker du att få elden underifrån, värmen kommer till större del från strålning och glöd och vips har du inte längre så mycket klibb på pannan. Kaffet blir godare av att få lite mer tid på sig och du transformeras till en tålmodig livsnjutare. Gör kaffeberedningen till en andlig upplevelse :)

I mitt tycke är tidsskillnaden marginell och har man inte den lilla extratiden för att koka kaffe är det nog mer värt att tända köket. Man kan ju också mixtra lite med olika sätt att elda på. För ett kaffekok går det fortare att elda småpinnar än tjocka klabbar, vissa träslag framför andra. Det finns säkert fler sätt att pröva.

Mvh Henrik

Att koka kaffet med konvektion beskrivs på många ställen i boken "Eld" där det verkar vara det gängse sättet för samer att koka kaffe vid brasan, ställ kitteln invid elden så har du kaffet snart. En påse kompletterar för minskad risk för tjära på övriga prylar.
 
Fast ni måste väl medge att den svartsotiga kaffepannan doftar härligt. I bland då jag av någon anledning varit nere i källaren och rotat, så har en omisskännlig doft från min ryggsäck nått näsan och jag har i det närmaste med en religiös vördnad plockat fram kaffepannan ur läderpåsen och känt på den. Vid dessa tillfällen har det hänt att jag har kokat kaffe i min kaffepanna hemma i köket. Jag har helt sonika ställt kaffepannan på spisen och en underbar doft av härlig lägereld och nykokt kaffe har då spritt sig i min lägenhet. En doft som både stillat den värsta abstinensen men samtidigt tänt min längtan efter friluftsliv igen.

Jag stämmer med i dina toner.
 
Det blir en hel del tjära från småpinnar och kottar också när man kör med vedkök. har än så länge inte märkt att nått träslag skulle var bättre eller sämre än något annat beträffande tjäran. kottarnar verkar mer förkolna är brinna och vet inte om de innehåller tjära, men sist eldade jag många kottar och tillsammans med småpinnar av okänt slag och det blev en jäkla massa tjära på byttan.

Stålull is the shit

Nu vet jag inte hur du eldar i ditt kök eller ens vilket kök du har men problemet med att elda kottar och småpinnar är, i alla fall när jag gjort det, att det ofta blir ganska små "bra mellanrum" och att temperaturen därför inte blir tillräckligt hög för att de ska brinna.
En variant är att bryta eller klippa småpinnarna i så korta bitar att man kan ställa dem upprätt bredvid varandra i köket, tänd ovanifrån och sedan lägger man på kottarna när det tagit sig. Pinnarna brinner stadigt ovanifrån och ner och kottarna hamnar där det är som varmast i köket och har också större del av tiden "bra mellanrum" nedåt.
 
Nu vet jag inte hur du eldar i ditt kök eller ens vilket kök du har men problemet med att elda kottar och småpinnar är, i alla fall när jag gjort det, att det ofta blir ganska små "bra mellanrum" och att temperaturen därför inte blir tillräckligt hög för att de ska brinna.
En variant är att bryta eller klippa småpinnarna i så korta bitar att man kan ställa dem upprätt bredvid varandra i köket, tänd ovanifrån och sedan lägger man på kottarna när det tagit sig. Pinnarna brinner stadigt ovanifrån och ner och kottarna hamnar där det är som varmast i köket och har också större del av tiden "bra mellanrum" nedåt.
Inga som helst problem med att få det varmt med pinnar och kottar i köket men det var ju inte det det handlade om här - utan tjäran!

jag kokar upp över lågor och inte glöd eftersom man inte kan vänta på den lilla glöd som blir i litet kök. 1 liter kokar upp på 5-10 minuter

har haft många vedkök och aldrig haft problem med tillräcklig värme. Nu använder jag vedgaskök mest.

Skickat från vidriga Tapatalk eftersom Utsidan vägrar mobilanpassa sidan
 
Har man lysande låga går emot den kalla grytan så får man i alla fall sot, om "svarta" stråken i mitten av lågflammorna med oförbränd gas (crackningsfasen av de tyngre kolväten till lättare kolväten i olika grad) når ytan och innehåller oförbrända eller delvis förbrända gaser så får man också delvis destillation av vad bränngaserna består av och resultatet blir kåda/tjära utfälld på den kalla ytan om man eldar med kådrik bränsle.

Med gasolkök kan man noga bestämma vad lågans olika gränser är placeras och det mesta genombränt innan det når grytbotten.

Men redan med T-brännare med ojämn och fladdrande låga kan man få en del sprit utfälld på en iskall grytas grytbotten tillsammas med utfälld vatten, men det är inget som blir kvar när grytan nått en bit över rumstemperatur.

Och ännu mer blir det av ved med skillnaden att grytan behöver bli flera hundra grader varm innan tjäran börja dunsta bort igen, vilket aldrig händer i samband med vattenkok, men kanske rensar sig till en del på botten av en stekpanna som hålls hett.
 
Bra förklaring som vanligt xxargs. Tror du man skulle kunna komma runt problemet med någon slags baffelplåt?
Hur skulle det fungera med fläns som på Primus Etakastruller?

Thure
 
Senast ändrad:
Inga som helst problem med att få det varmt med pinnar och kottar i köket men det var ju inte det det handlade om här - utan tjäran!

jag kokar upp över lågor och inte glöd eftersom man inte kan vänta på den lilla glöd som blir i litet kök. 1 liter kokar upp på 5-10 minuter

har haft många vedkök och aldrig haft problem med tillräcklig värme. Nu använder jag vedgaskök mest.

Skickat från vidriga Tapatalk eftersom Utsidan vägrar mobilanpassa sidan

Den erfarenheten jag har av vedgaskök för turanvändning är att det blir mindre sot på grytan.
Sekundärförbränningen som sker vid topphålen på dessa är ju minimalt med kolmonoxid/vedgas/gengas eller vad man nu vill kalla den, det är stort sett en förbränning av just (förångad) tjära och sotpartiklar, alltså omvandlas just den skiten som normalt sätter sig på grytan till enklare former av kolväteprodukter, i idealfallet koldioxid och vatten, men riktigt helt sotfritt blir det aldrig.

Vad är din erfarenhet av sot och tjära över vedgasköket?
 
Den erfarenheten jag har av vedgaskök för turanvändning är att det blir mindre sot på grytan.
Sekundärförbränningen som sker vid topphålen på dessa är ju minimalt med kolmonoxid/vedgas/gengas eller vad man nu vill kalla den, det är stort sett en förbränning av just (förångad) tjära och sotpartiklar, alltså omvandlas just den skiten som normalt sätter sig på grytan till enklare former av kolväteprodukter, i idealfallet koldioxid och vatten, men riktigt helt sotfritt blir det aldrig.

Vad är din erfarenhet av sot och tjära över vedgasköket?

senaste gånge fick jag väldigt mycket mer tjära än vanligt vilket inte är så kul när man kommer hem och ska göra rent. Vet inte vad det berodde på, men antar att pinnarna innehöll mer "tjäraframkallande" ämnen, kåda eller vad det är? plus att jag använde mycket kottar som mer förkolnade än brann.

Annars brukar det vara mest sot tycker jag. Har inte noterat nån direkt skillnad mellan vedagskök och andra vedkök beträffande smutisga kärl - tycker jämt det blir rätt mycket av detta, men det gör inte så mycket eftersom det är så kul med vedkök.

Vet inte om det skulle kunna gå att sätta alufolie som ett skydd för kärlet och som tar upp skiten, effekten lär väl bli lägre och koktiden längre misstänker jag
 
Fast ni måste väl medge att den svartsotiga kaffepannan doftar härligt. I bland då jag av någon anledning varit nere i källaren och rotat, så har en omisskännlig doft från min ryggsäck nått näsan och jag har i det närmaste med en religiös vördnad plockat fram kaffepannan ur läderpåsen och känt på den. Vid dessa tillfällen har det hänt att jag har kokat kaffe i min kaffepanna hemma i köket. Jag har helt sonika ställt kaffepannan på spisen och en underbar doft av härlig lägereld och nykokt kaffe har då spritt sig i min lägenhet. En doft som både stillat den värsta abstinensen men samtidigt tänt min längtan efter friluftsliv igen.

Känner igen det där! =)

Erik.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Mikael Heed Sot - Varför bry sig? Kök och brännare 5
herioglyf Ta bort sot på smart sätt Kök och brännare 32
TheBiker Förvärmning utan sot Kök och brännare 4
serenade Sot Kök och brännare 32
Johan es Hur slipper man sot? Kök och brännare 31
Snödrivan T sprit på ica Kök och brännare 5
Bollis Optimus Polaris tänder ej på gas. Kök och brännare 38
turtle Någon som vet en kopp på 114mm bred insida? Kök och brännare 25
JAXE Köra Optimus polaris på gas Kök och brännare 16
tallskogen Effektiv storlek på bränsleflaska Kök och brännare 11
Obbmundson Köra polaris på tändvätska? Kök och brännare 37
insco Byta slang på MSR Whisperlite Kök och brännare 2
Alucardi Alternativ till Trangias brännarkopp för Optimus Polaris konvertering på Trangia kök Kök och brännare 41
Alucardi Ny Optimus Polaris märke på flaskan Kök och brännare 9
Moga Vintergas på sommarfjäll? Kök och brännare 9
Jackiie Vit dammig beläggning på HA-kastrull efter diskmaskin? Kök och brännare 4
JMel felanalys på Omnifuel Kök och brännare 1
klerpa Skillnad på gamla och nya optimus nova? Kök och brännare 3
BillyAxelsson Passar Trangia Minipanna på Trangia 27 inre kärl? Kök och brännare 2
Livetiskuggan Hur är det med priserna på stormkök bränsle? Kök och brännare 16
StinaH Ny på Trangia Kök och brännare 13
Silvii Köpa gas på Sicilien Kök och brännare 2
Lasse Åbom Slut på gas eller annat fel? Kök och brännare 45
Brune Billigt gasolkök på XXL Kök och brännare 14
Schneeberger Optimus Vega tvärdog på lunchen Kök och brännare 14
washaa Bekämpa rost på duossal/aluminium? Kök och brännare 6
packåsna Hur undviker jag underburn på gasbrännare? Kök och brännare 3
G.Kraft Matlagning till 6pers på gaskök Kök och brännare 41
egh01 Böja till slangen på Optimus-pump? Kök och brännare 6
Ute1252 Trangia kastruller och ev stekpannan på Primus Essential Trail Stove? Kök och brännare 5
EBoss Fylla på Trangias Säkerhetsflaska Kök och brännare 8
waltruz Gasol på vintern? Hur grädda våfflor i skidspåret? Kök och brännare 12
Stordrulen Gänga på Trangia GB-74 Kök och brännare 14
Lovan Tips på friluftskök och kokkärl Kök och brännare 21
Markolainen Hur spara på gasen? Kök och brännare 49
Kårsavagge Omni lite TI - svårt få eld på gas, munstycken fel? Kök och brännare 6
riktigadavid Trangia X2 multifuel sotar när kastrullen är på Kök och brännare 13
Olof B Dimension på o-ring, Brännare till "Snuskburken" Kök och brännare 14
Nosse Stor skillnad på gas och gas förutom priset? Kök och brännare 4
Kotten Omnia fritidsugn på bensin/fotogenkök Kök och brännare 17
helenec Förvaring av T-röd på roadtrip? Kök och brännare 17
leukotejp Använda kokkärl direkt på elden Kök och brännare 15
Smogz Förvara gas i bil på sommaren? Kök och brännare 24
jalanjalan service på lite äldre primus brännare behövs det? Kök och brännare 8
avslutmedlemskap0904 Ibland blir man spänd på fortsättningen Kök och brännare 26
NaturBiten Efterlysning - känner du igen köket på bilden? Kök och brännare 6
såg Hur många här inne kör på fast bränsle? Kök och brännare 4
qy Esbit på flyget? Kök och brännare 5
emkå Passar Trangias säkerhetskork på vanliga PET-flaskor? Kök och brännare 36
Trucken Fotogenfunderingar: Jakten på efterföljare till Statoil Blå Kök och brännare 8

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg