Ångbakning
Hej!
Läste angående problem med bakning. Jag har själv bakat en hel del både i fjällen, på långseglingar eller på vandringar och använder alltid ångbakning. Idiotsäkert. Går inte att bränna vid. Visst, man får ingen färg men resultatet blir alltid lyckat och så går det fort.
Hur funkar det då? Jo, man tar en stor kastrull och en mindre, eller en bakform eller liknande och så häller man lite vatten i botten på den stora kastrullen, placerar ett par stenar i vattnet, och ställer sin 'form' med det som skall bakas ovanpå stenarna. Formen får inte vidröra vätskan. Sedan lägger man ett lock på och ställer alltsammans över en värmekälla. Spis, eld, gas, t-röd...spelar ingen roll. Och sen är det bara till att vänta på ångutvecklingen. Vatten blir max 100 grader, men ångan blir flera hundra grader varm och räcker mer än väl till för att få limpor, bullar, sockerkakor, falukorv etc genombakat och färdigt. Bröd blir lite fuktiga på ytan men det torkar snabbt. Tiden får man testa sig fram till, men det går betydligt fortare än i en vanlig ugn.
Hälsn
Tomas
Hej!
Läste angående problem med bakning. Jag har själv bakat en hel del både i fjällen, på långseglingar eller på vandringar och använder alltid ångbakning. Idiotsäkert. Går inte att bränna vid. Visst, man får ingen färg men resultatet blir alltid lyckat och så går det fort.
Hur funkar det då? Jo, man tar en stor kastrull och en mindre, eller en bakform eller liknande och så häller man lite vatten i botten på den stora kastrullen, placerar ett par stenar i vattnet, och ställer sin 'form' med det som skall bakas ovanpå stenarna. Formen får inte vidröra vätskan. Sedan lägger man ett lock på och ställer alltsammans över en värmekälla. Spis, eld, gas, t-röd...spelar ingen roll. Och sen är det bara till att vänta på ångutvecklingen. Vatten blir max 100 grader, men ångan blir flera hundra grader varm och räcker mer än väl till för att få limpor, bullar, sockerkakor, falukorv etc genombakat och färdigt. Bröd blir lite fuktiga på ytan men det torkar snabbt. Tiden får man testa sig fram till, men det går betydligt fortare än i en vanlig ugn.
Hälsn
Tomas