Kladdkaka på fjället?

Ångbakning

Hej!

Läste angående problem med bakning. Jag har själv bakat en hel del både i fjällen, på långseglingar eller på vandringar och använder alltid ångbakning. Idiotsäkert. Går inte att bränna vid. Visst, man får ingen färg men resultatet blir alltid lyckat och så går det fort.

Hur funkar det då? Jo, man tar en stor kastrull och en mindre, eller en bakform eller liknande och så häller man lite vatten i botten på den stora kastrullen, placerar ett par stenar i vattnet, och ställer sin 'form' med det som skall bakas ovanpå stenarna. Formen får inte vidröra vätskan. Sedan lägger man ett lock på och ställer alltsammans över en värmekälla. Spis, eld, gas, t-röd...spelar ingen roll. Och sen är det bara till att vänta på ångutvecklingen. Vatten blir max 100 grader, men ångan blir flera hundra grader varm och räcker mer än väl till för att få limpor, bullar, sockerkakor, falukorv etc genombakat och färdigt. Bröd blir lite fuktiga på ytan men det torkar snabbt. Tiden får man testa sig fram till, men det går betydligt fortare än i en vanlig ugn.

Hälsn

Tomas
 
kladdkaka

Kungsörnen har en brownies-mix som kan bakas till kladdig kaka. Den är supergod!!
Hela mixen väger 475g, och då ingår en bakform av papper och en påse glasyrmix som man ju inte måste ha med om man inte vill. Till kakmixen tillsätter man endast vatten.
Det är mitt bästa tips på ingredienser, ang. ugn får du lyssna till övriga talare..
Själv har jag bakat den i stf:s vedugnar.
 
Självklart!

Chokladplättar är namnet:
Ägg
mjöl
havregryn
kakao
mjölk/vatten
socker (stevia)
+ chokladbitar, solrosfrön, russin, nötter eller vad man vill

Blanda allt, forma till centimeertjocka plättar, värm på murreka eller locket till köket. Vänd ofta. Man behöver inget fett och de blir himmelskt goda. Dock en helt annan grej än kladdkaka som är kladdig innuti.
När det gäller bakning över lag, bakar jag mest då jag har ett baslgäger. Att bära med sig alla dessa ingridienser på tur är lite väl magstarkt för min del. Men ibland så.
 
Ångbakning

Hittade denna tråden och har testat lite alla möjliga metoder för att fixa en chokladkaka på fjället men har kommit fram till att ångbakningen som beskrevs här tidigare ger klart bäst resultat. Iaf för mig :) Ska man ha små stenar i botten på den stora grytan (trangia) så får inte min lilla gryta plats utan går över kanten på den stora. När jag väl lägger på locket så ligger det bara på den lilla grytan och hela principen med ångkokningen försvinner. Har bakat i små aluminiumsformar i den stora grytan istället vilket funkar otroligt bra. Aluminiumsformen (11x8x4cm) går att återanvända många gånger och väger inte många gram. Låt kakan torka till lite innan du mumsar i dig den.
Som föreslagits tidigare så är Kungsörnens kakmix ett bra tips. Bara att blanda med vatten. Jag kör med chokladkakemix. 90g chokladkakspulver och lite vatten räcker till en aluminiumsform. Räcker till 2 kaksugna personer ute på tur :)
 
Måste bara säga att jag har en sån ugn som Svante tillverkar och den är kanon! Ryggan lämnar aldrig huset utan den! Har bakat o lagat det mesta man gör hemma med den.
(En eld är ju självfallet ett måste och som ni då förstår tillbringar jag min tid i skogen o inte på fjället...:)
 
Gräddning med värmeljus?

Halkade in på den här lite gamla tråden inför den kommande fjällturen och drog mig till minnes när jag stugvandrade för några år sedan, och en tysk vandrare gräddade bröd (typ limpa, inte tunnbröd) på sitt triangiakök. Han satte ett antal värmeljus i botten av köket istället för brännare och satte sedan en kastrull med deg direkt över om jag minns rätt. Det hela fick stå relativt länge (1-2 timmar kanske). Det doftade väldigt gott av nybakat bröd i stugan, men jag vet inte hur resultatet blev.

Någon som har vågat sig på att testa det?
 
Senast ändrad:
Är jag väldigt tråkig om jag föreslår att man tar med kladdkakan som den är? Den väger bara marginellt mer och man sparar hur mycket tid som helst, samtidigt som man är garranterad bra resultat...

Semlor i fjällen är ett tips annars, bara man kommer på hurman tar med bullarna utan att dom trycks ihop, spraygrädde är najs och mandelmassan är simpel att fixa. se till att toppa med florsocker!
Funkar tom på vintern!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
tango Tips på god varm energidryck - pulver Friluftsmat 16
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Fritera på kajakturen Friluftsmat 1
Ismo Jojkman Popcorn på trangia Friluftsmat 6
Tobbe C Créme fraiche på cashewnötter som fjällmat Friluftsmat 6
camoscio Proviantering på cykeltur Friluftsmat 3
Livetiskuggan Varm macka på stormkök Friluftsmat 17
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
aronwidforss Potatisgratäng på spis? Friluftsmat 14
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
KLAGER Många glömmer att träna på friluftsmatsätning Friluftsmat 7
KGoransson O-ring på gasflaskan? Friluftsmat 5
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Caminista En typisk maträtt på min fjälltur Friluftsmat 2
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Elvah Bästa mjuka brödet på fjällvandring? Friluftsmat 62
GuloBorealis Lyxmat på fjället Friluftsmat 16
Davva2 Vattenförvaring på vinterturer Friluftsmat 11
Davva2 Lyxmat på vinterturer Friluftsmat 23
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Hållbarhet på ägg Friluftsmat 22
tomasjo Jakten på Knorr Spaghetteria Friluftsmat 64
lyckegard Vegetariska rätter att tillaga på gaskök Friluftsmat 9
article Angående matlagningen på flerdagars vandring Friluftsmat 14
avslutad160426 Förslag på "Vild" 3-rätters i helgen Friluftsmat 8
I.Morgan Stekar på fjället Friluftsmat 12
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 58
sigvardsdotter tillaga potatisgratäng på trangia? Friluftsmat 4
Jocke434 Om du kunde ta med dig kylvaror ut på tur, vad skulle du ta med dig? Friluftsmat 23

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg