Härligt! Det finns inget bättre än att pulsa i snö.
Jag fick själv vända på Akka i våras pga sockersnö som inte bar. Det tar tid och det tar på krafterna och som Joru varit inne på så är det ingen hit att gå över snötäckt stenskravel.. Det är ju dock svårt att sia om snöläget men i slutet av oktober och november så brukar det dumpa en hel del. Jag var i Keb för några veckor sen och då började det lägga sig snö från omkring 1500 m och sedan går ju snögränsen ner successivt.
Ett tips är att ha några alternativa planer också om förhållandena inte är de bästa. Västra leden är en lång promenad även på barmark. En tur upp till Tarfala är t ex trevligt och går man upp på Tarfalaryggen från Tarfalapakte till Tarfalatjåkka så får man en av fjällvärldens finast utsikter ner mot Tarfaladalen och på andra sidan dalen tornar hela Kebnekaisemassivet upp sig.
Angående kläder så beror det på väderlek men en stor utmaning vintertid är att hålla sig torr vilket innebär att man måste anpassa kläderna och snöpulsning innebär att ni garanterat kommer få upp värmen så ha inte för mycket på er under aktiviteten. Låter kanske självklart men alltför många som är ovana med vintertemperaturer tar på sig på tok för mycket och börjar sen svettas. Ta på sig gör man när man stannar. Jag hade haft på mig ett par tunna syntetlångkallingar och en skalbyxa på underkroppen och en tunn merinoullströja och skaljacka på överkroppen. Om det blir för varmt så skulle jag gå i bara ulltröjan alternativt ventilera jackan väl (öppna dragkedjorna). Om det blåser och driver så vill man nog ofta ha skalet på sig, det där känner man själv.
Skidgoogles är ett måste i packningen, det kan vara skillnaden mellan att se och inte se om det börjar driva.
Vindsäck och spade bör finnas i gruppen.
Stavar underlättar väldigt mycket. Bör vara utrustade med snötrugor.
Lavinfara måste man ta i beaktande om det kommer mycket snö. Kebnekaisefjällen är lavinbenägna pga stor nederbörd och branta sluttningar. Även om man befinner sig i flackare sluttningar (under 20-25 grader) kan man vara utsatt om det finns brantare terräng ovanför sig. Snösituationen måste man såklart bedöma på plats och i början av november kan det ju vara 10 cm eller 70.. På högre höjder får man dock räkna med att det i november ackumulerat och drivit snö sen första halvan av september så de lokala skillnaderna kan vara mycket stora. Snöfall, hårda vindar, läsluttningar, nordsluttningar, temperaturförändringar, sluttningar över 25 grader etc är några faktorer som predisponerar för uppkomst av lavinfara.
Om ni känner osäkerhet angående väder, vind och snöförhållanden så vänd. Hjälpen är långt borta när man är i Kebfjällen i november.
Om förhållandena är de bästa så är det en sak. Grejen är att det kan förändras väldigt snabbt och har man inte upplevt storm i fjällen så är det svårt att förstå hur jäkligt det kan vara. Anarisolyckan bör man ha i bakhuvudet; även relativt fjällvana personer kan frysa ihjäl:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Anarisolyckan
Hade ni inte fått med er snubben som varit där tidigare så hade jag inte tyckt det var en särskilt bra idé. Jag ska inte kasta sten i glashus och har väl själv tagit en del risker ibland, men ibland måste man också vara ödmjuk inför sig själv. Problemet är inte att ni inte kommer orka rent fysiskt, det gör ni säkert, utan hur ni beter er om förhållandena ändras. Vad gör ni t ex om det sker ett väderomslag halvvägs upp mot toppstugan: vinden blåser upp, snön börjar piska i ansiktena, sikten försämras så att ni snart bara ser några meter, 10-15 grader kallt som med kyleffekt blir 30-40 grader kallt. Grejen är att sånt väder inte är särskilt osannolikt i november och man har betydligt mindre marginaler på sin sida.
Med det sagt så kör hårt men ta det försiktigt.
/D