Nja, skulle nog våga hävda att den uppfinningen hör till de allra äldsta. Fibermaterialet har väl varierat med tid och plats, men fungerat enligt samma princip: fibrerna absorberar vatten, sväller upp och "tätar till" väven när det regnar. Fördelen är ju att sådana tyger "andas" när de är torra. Jag har sovit i beduintält vävda av getull med en liten armerande tillblandning av växtfiber. De klarade galant en hel natts ösregn, men kändes skönt ventilerande när det var torrt och hett ute. Spår av samma sorts vävar hittar man i mycket gamla utgrävningar, där man haft tur med ett konserverande klimat.(...) Tätvävda tyger är väl något relativt sen uppfinning?
Lin, hampa och bomull har använts enligt samma princip, ända in i modern tid. Det påstås att många nedskjutna brittiska piloters liv under Andra Världskriget räddats av deras Ventile-överaller, som höll dem tillräckligt torra tillräckligt länge i Engelska kanalens vatten, innan de kunde fiskas upp.
Väldigt intressant läsning i din länkade artikel, Thure! Den som vill läsa vinner på att ställa om språket till engelska; den svenska texten verkar maskinöversatt och ställvis knappt begriplig. Romarna hade tydligen tält av läder.
Här mer läsning om beduintält.
Senast ändrad: