Re: Fortsätt gärna med det
brandmansmicke; sa:
Det är bara trevligt att ni delger era upplevelser av liknande problem, det uppskattas. Rob, vad anser du vara "lösningen" på problemen? Bara klättra trad
Klättra trad är alltid en mycket bra lösning på problemet. Och om det inte är tilltalande, så kan du välja mellan:
(1) Klipp inte bultarna. De tycks ju självurklippa stup i kvarten iallafall. Onödigt att slösa på krafterna med att klippa, åsså behöver man ju inte släpa med sig de betungande quickdrawsen.
(2) Använd alltid två karbiner som är motsatta varandra på bulten. Så om den ena urklipper, så kan man ju hoppas att den andra hänger kvar. När du ändå är på gång, så är det nog säkrast att köra med två karbiner på repet också. Man har ju hört hur repet själv kan urklippa.
(3) Den ovanstående lösningen med två omvända karbiner kan också lösas med en låsande karbin i vardera ändan av quickdrawen. Hänglås funkar också, men se till att det är med en kod istf nyckel. Det är alltid frustrerande att försöka överföra nycklarna från ledaren till den som följer (iallafall om det är flera repor). Se dock till att hänglåset är UIAA godkänt.
(4) Spöa upp snubben som satte i bulten felvänd.
(5) Skaffa ingen quickdraw kortare än 29cm. Och för guds skull, ta bort det himska gummiöverdraget som sitter över ändan. Utan gummit kommer du att märka att allt blir mer dynamiskt och interaktivt och själva känslan ökar dramatiskt när den väl är på plats. Det skapas en mycket intim relation mellan klättraren och bulten som är svår att beskriva i ord. Det känns bättre helt enkelt, speciellt med de längre quickdrawsen.
(6) Använd en populär knut som kallas 'lärkfot' istället för att använda en karbin på bulten. Detta är ytterligare ett knep lånat från 'tradnissarna' som ofta föredrar att knyta slingan till en bult istf att klippa densamma. Om du har långa slingor, så kan det vara enklare att trä slingan genom bulten och sen dra ner och klippa båda ändarna med en karbin (eller två). I båda fallen med knutar, så är det lämpligt att använda den nya 'steeldrawn' från climbingHARDware.com. De har insydda stålfibrer i sina slingor för att öka hållfastheten när de belastas över en skarp kant. Hängaren på bulten är ganska tunn, så den kan i värsta fall såga rakt igenom en vanlig slinga.
(7) Lärkfoten kan ibland vara lite trasslig att böka med. En annan lösning är då att trä slingan igenom hålet på bulten (nerifrån och upp), sen klipper man en karbin i slingan på andra sidan hålet (på ovansidan bulten). Karbinen behöver inte klippas till nåt annat än slingan, men om extra säkerhet önskas (tex vid hög vind eller åska), kan den även klippas till andra änden av slingan under bulten.
(8) Skaffa 15st kilar modell större (nummer 13 från BD tex). För vajern igenom bulthålet, sen klipper du vajern med quickdrawn. Se till att kilens 'huvud' är större än hålet i bulten. Hexor funkar också bra. Detta är en variant på (7) som kräver extra utrustning (=vikt), så det kanske är mest lämpligt när man tränar. Men när det är dags för flash/onsight, så är nog (7) att föredra.
(9) I båda bilderna på
http://www.climerware.com/unclip.shtml så orsakas problemet av att repändan av quickdrawn lyfts upp av repdrag. Så om vi lyckas hålla nere den undre karbinen, så är problemet fixat. Det kan göras med en kil eller oftast lättare med en kamkil som placeras lite under bulten och klipps till quickdrawn. Om det saknas placeringsmöjligheter, så kan man knyta en hyfsat stor sten i den undre delen av quickdrawn, vars vikt då kommer att hålla nere den undre karbinen.
Som vanligt inom klättring, så finns det många variationer på lösningar.