kajakpaddeln

kajakpaddeln ja, hur ska den se ut hur lång ska den vara - jag är 185 - och vilket material är att föredra?

till havs ska det paddlas och i en smärt rackare med roder!

/johan
 
paddellängd

Mycket beror på din paddelteknik. Låg stil eller hög. Men med din längd och smal kajak skulle jag säga att en paddell på 215 cm med en delningshylsa som medger förlängning på upp till 10 cm vore ett bra val.
 
Jag har precis skaffat mig en kajak och jag funderar lite också över längden på paddeln.

Är det lite som när man ska ha skidor att dom ska räcka dig till hakan eller axlarna(många bud som alltid) ?

1,80 lång är jag och har förnärvarande en paddel på 2,35 och den funkar fint men man grubblar ju alltid över såna här frågor, iaf jag. :)

Mvh
Niklas_H
 
Paddellängd

Även jag är 185 cm lång. När jag köpte min kajak, VKV Seagull Elite, sade Ingvar Ankervik. Ja, du skall ha paddel som är 226 cm. Naturligtvis beror längden på paddelstil och kajakens bredd. - Även när jag testade en North Shore Atlantic sade återförsäljaren, "paddel 226 cm". Vitudden säljer sina delbara paddlar med en hylsa i mitten för skevning och ihopsättning. Det är hylsan som betämmer längden på paddeln (hylsan finns i olika längder). Praktiskt tycker jag. Också bra att kunna ta isär paddeln och stuva ner i kajaken vid transport.

Antar att det finns lika mycket åsikter om paddlar som det finns åsikter om kajaker.
/Ulf
 

Guest

Gäst
Okej..då antar jag att paddeln som jag beställt, en VKV 228 cm, ska passa mig som är 1,83m lång!?

Provpaddlade för ett tag sedan en paddel på 224cm..och den var inte helt fel..lite lite kort kanske. 4cm extra tyckte jag då borde vara lämpligt. Lär väl märka om paddellängden inte passar..


/JP
 
Rätt längd...

Som ett riktmärke vid val av paddelns längd brukar man säga att den skall vara så lång att man stående med paddeln framför sig precis ska kunna hålla handen runt dess blad. Om man paddlar en bred kanot kan man behöva ha en lite längre paddel. Är man riktigt stark talar det också för att man ska välja en längre paddel, detta för att kunna sänka frekvensen.

Val av material i paddeln är mycket en fråga om pengar. Styvare och dyrare är kolfiber, men det är enligt mitt tycke också det bästa materialet. Vill man inte lägga ner så mycket pengar på paddeln så ska man köpa en i glasfiber.
 
Paddel

Hej alla jag gillar korta paddlar 2,16-2,20 m det passar mej bra då jag inte är något muskelpaket.
har provat en del längre paddlar men det känns som att det sliter mer på mej och det kan vara lite väl tungt vid motvind och tung paddling.
Men det finns undantag provade en mycket smal paddel som kändes bra och den var 2,35m .
vikten på paddeln tycker jag även spelar extremt stor roll för om den ska kännas bra, kolfiber är nästan en regel men det är klart VKV vitudden i glasfiber är väldigt lätt den med.
Men även kajaken påverkar paddelns längd då det är stora skillnader hur lättdrivna dom är.
En kompis till mej köpte en sealion plast kajak men kände sej tvungen att byta kajak efter att ha provat en North Shore calypso då han orkade hålla en helt annan fart med den och upplevde att paddeln han tidigare tyckt känndes för lång var lagom.
MVH Bengt http://www.paddla.net
 
Kort paddel ger bättre sexliv

Efter att ha läst Björn T: utredning om paddlar finns inte mycket att tillägga i sakfrågan. Men mina erfarenheter av mycket kort paddel vill jag delge.
Jag paddlar nämligen med 205 i havskajaken och 195 när det gäller surf/fors. Dessutom helt utan skevring.

Mina axlar mår mycket bättre av den lägre belastningen och den högre frekvensen. hade tidigare vissa smärtor i axlarna efter långa paddeldagar, dessa besvär är nu helöt borta.

Manöver- och styrtag går mycket lättare med kort, oskevrad paddel. Särskilt kontringar och sidoförflyttningar om babord, fast då är det ju mer avsaknaden av skevring än längden som spelar in.

En kort paddel tvingar till kraftig bålrotation, men det är ju så jag strävar efter att paddla i alla fall, så jag tycker den korta paddeln hjälper mig att paddla bättre. Fin gymnastik blir det i alla fall, för att nu försöka motivera den provokativa rubriken...

Så alla ni som har ont i axlarna, fram med sågen! (fast kanske säkrast att låna en kort paddel och prova först...)

mvh,
Jens
 
Gibbonapa eller konferenskropp?

Förvisso betonas ju här ovan att det handlar om generella riktvärden när man bestämmer utgångspunkt för paddellängd genom att utgå från kroppslängd.
Nu kan ju vissa människor ha extra långa armar, eller vara begåvade med en så kallad "konferenskropp". Dvs man ser stor ut nar man sitter ner, men benen är korta.
:)

Jag tror att vi lite till mans fokuserar lite väl mycket på detaljer, fakta och prylar. Jag gör det nog själv...

Sannolikt är väl detta påstående inte helt invändningsfritt, men det är ändå min personliga uppfattning. Fokuserar man för mycket på skillnader (exvis skillnader mellan olika kajaker eller paddlar) så kanske det mest leder till frustration. Det kanske finns nåt som är bättre än det jag har. Köper jag bara "den där" istället, då jävlar!..

Innan man lärt sej paddling - eller vad det nu handlar om - till "fulländning", så skall man nog använda de prylar man har, och försöka ändra fokus från pryleriet, små skillnader i vikter, toppfarter och annat till att istället tillskansa sej en positiv helhetsupplevelse av det man håller på med.

När fritidsfiskaren tyckte det började bli lite tråkigt att aldrig få napp, så började han fundera över en ny rulle...

:)

Strmbrg,
 
Kort paddel nästan bara fördelar.

Effektiv paddelteknik framåt innebär att kraften utnyttjas till att skjuta kajaken framåt och inte för att flytta vatten och vrida kajaken i sidled.

Detta åstadkommes genom att paddelbladet står så vertikalt som möjligt i vattnet och greppar där (paddelbladet står mer eller mindre still i vattnet tätt intill kajaksidan medan kajaken dras framåt).

Huvudsakligen är det rygg och bukmuskler som skall jobba i en bålvridning medan handleder och armar skall jobba så litet som möjligt. Effektivaste draget får man genom att sätta i paddeln långt fram och ta upp den tidigt redan när den passerar höften. Detta ger en "framåtlutad" sidoprofil. Övre armen trycker distinkt framåt och kraften genereras i bålvridningen.
Går man längre bak med bladet och böjer i armbågen på dragarmen så kommer bladet att i stor utsträckning lyfta vatten i stället för att sitta still i vattnet vertikalt och driva kajaken framåt.

Detta är enklast att åstadkomma med en kort paddel. Man paddlar faktiskt fortare med en kortare paddel förutsatt att bladet når ned i vattnet.

2,14 till 2,18 kan vara bra riktmärken för de flesta som är mellan 1,60 och 1,90 i kroppslängd och med kajakbredd på 50-50 cm samt normal sitshöjd.
Mycket låg eller mycket hög sitshöjd eller högt däck i förhållande till sitsen samt extra bred kajak kan göra att man behöver gå upp ca 5-8 cm.

En längre paddel är jobbigare på nästan alla plan. Den tar mer vind den är tyngre den sliter mer på handleder och axlar etc.

Effektiv framåtdrivande teknik innebär att paddelskaftet i draget står nära vertikalt. En nackdel med detta är att man samtidigt inte stöttar så mycket men detta är sällan en väsentlig nackdel. Ett problem kan vara att den vertikala paddeln blir mer vindkänslig i hård vind men återigen, en kortare paddel ger inte lika stor hävstång för vinden att ge vridkrafter.

Med en kortare paddel får man inte lika effektiva svängade krafter vid styrtag men detta kan man kompensera med att flytta greppen på paddelskaftet eller genom att dra upp en reglerbar skädda.

Thure
[Ändrat av thureb 2002-08-23 kl 09:05]
 
Intressant inlägg Thure!

Jag paddlar själv motionskajak med en Bracsa IV vingpaddel. Denna är justerbar i längd, i mitt fall mellan ca 213-218 cm. Jag har hittills mest ställt in den på 217 cm vilket känts rätt för mig. Jag har dock problem med att få till en riktig bålvridning, det blir lätt att jag böjer armarna lite för mycket.. Eftersom jag har en hastighetsmätare (!) på kajaken är det lätt att avläsa vad olika längder ger för resultat. Om jag kortar av den med en eller ett par centimeter så känns det direkt i form av en ökad frekvens. Det går dock lite långsammare då. Det kan ju bero på en något bristfällig teknik men säkert också på att en hög frekvens ställer högre krav på konditionen. Med lite lite lägre frekvens använder man ju mer styrka än kondition.
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg