Källsorterar du?

Källsorterar du? Om inte, skulle du göra det om det var lättare?

  • Ja-jag källsorterar

    Röster: 36 67.9%
  • Ja-jag sopsorterar, men tycker att det skulle vara bättre om det fanns hemma.

    Röster: 13 24.5%
  • Nej-jag källsorterar inte, men skulle göra det om det fanns hemma

    Röster: 2 3.8%
  • Nej-jag källsorterar inte och skulle INTE göra det om det fanns hemma

    Röster: 2 3.8%

  • Totala väljare
    53
Hej!
Vi är fyra stycken som har ett arbete i skolan, där vi ska

Det är så här att jag och 3 andra elever ur min klass har fått ett uppdrag att leda ett projekt av utveckling av redan befintliga föremål eller eventuellt utveckla något helt nytt.

Vi tänkte igenom detta lite och kom ganska snart på att en källsortering i det privata hemmet vore en bra utveckling och även en möjlig sådan.

Därför vill vi göra en liten undersökning om vad ni tycker om sopsortering, så jag vore väldigt glad om alla som läser detta svarar på undersökningen!

Alltså svara ja eller nej först på frågan. Om du svarar nej, så svara då även på om du skulle Källsortera om det fanns direkt i hemmet, i din egen soptunna.

Kanske lite luddigt men om det är något du undrar, så fråga bara.

// Viktor
 
Mitt favoritämne att diskutera...

I Sverige har vi producentansvar för förpackningar, det gör att tillverkarna är skyldiga att tillhandahålla ett retursystem för FÖRPACKNINGAR. Det är det som vi ser i anslutning till butikerna, holkar för insamling av kartong, mjukplast, hårdplast, metall, tidningar, glas mm.

Men det gäller bara för FORPACKNINGAR. Som hushåll så kastar man ibland samma saker fast då ska det helt plötsligt gå som övrigt avfall. Exempel:

1. Du köper glass i en plastförpackning, Gjord i HD-PE (05), den ska självklart gå in i retursystemet som hårdplast. Köper jag däremot en plastlåda i affären så är det inte en förpackning utan ska slängas bland övriga sopor.

2. Konservburkar slängs självklart i en behållare för metallavfall utanför matbutiken, Har jag däremot en gamal kastrull som jag vill kasta så är det ingen FÖRPACKNING och ska därför kastas bland övriga sopor (tillsammans med ovan nämnda plastlåda)

3. Blomkrukor i plast, hur ska jag sortera dem?
Jo köper jag en blomma som är planterad i en blomkruka så är det en förpackning, köper jag däremot en blomkruka för att den är snygg så är det inte någon förpackning utan en ÖVRIGSOPA. Blomkrukor ska allts sorteras på olika sätt beroende på hur man köper dem.

Har påpekat problemet för kommunen och naturvårdsverket. Väldigt få kommuner erbjuder möjlighet till effektiv sopsortering. För egen del så har jag 4 km enkel resa till närmaste plats gär jag kan slänga kastrullen som metallsopa eller plastburken på ett riktigt sätt. Däremor passerar jag 3 st återninningsplatser varje dag.

Det är ju inte meningen att förpackningsinsamlingen ska ta hand om min plastlåda eller min kastrull, det är KOMMUNENS ANSVAR.

Vår bostadsrättsförening har byggt sophus för sopsortering och där kan vi kasta allt, både förpackningar och andra sopor. Problemet är då att vi boende betalar dubbelt för sophanteringen. Dels så betalar vi pengar till förpackningsinsamlingen varje gång vi köper en vara och dels så bekostar vi själva sophanteringen. Förpackningsinsamlingen drar in pengar men slipper kostnaderna!

Jag kan inte förstå varför man skiljer på hårdplast och mjukplast, och vad är skillnaden?
Man borde sortera efter vilken polymer det är om man nu ska sortera, men det är mycket svårt att återanvända plast från hushåll eftersom den är smuttsig + osorterad. Inte alls samma problem att återanvända plast från industrin där man har god koll på vad det egentligen är man kastar och kvantiteterna är mångdubbelt större. Plast är smartast att bränna för energiutvinning.

Jag skulle gärna sortera enligt följande: Brännbart,, deponi, glas, metall, papper, kartong, trädgårdsavfall, kompost.

Personligen så sorterar jag allt utom mjölkförpackningar och kompost, vill har en kompostkvarn i soprummet men den nyttjar jag inte.
 
Självfallet ska elektronik återvinnas, glömde det...
Vi har elektronikåtervinning i vårt sophus och det är bra.

Faktum är att elektroniksopor innehåller mer guld per kilo än den malm som Boliden bryter. Ett effektivt sätt att bli av med sopor + att man slipper bryta så mycket malm.
 
En nytta men

med nya belastningar.
Diskade sopor för att förbrukaren skall vilja hantera förpackningarna i retursvängen, kräver disk och ökar därmed belastningen på vattentäkter, uppvärmning och avloppshanteringar. Kostnaderna står konsumenterna för men att lära sig efter de värsta missarna från de grönas Tyskland var att retursvängen inte är utan problem.....
Närproducerat i returförpackningar är svårslaget.
//J
 
Kan väl ta ett 4é exempel på resonemanget ovan.

Har jag en glasburk eller en glasflaska som är förpackning, så ska den kastas i behållaren utanför matbutiken, har jag däremot ett driksglas eller en glasvas som jag vill kasta så är det ingen förpackning utan ska kastas bland ÖVRIGT AVFALL. Hur ska man då lyckas med att elda mina sopor? I Påsen finns En kastrull, en blomkruka i plast, ett driksglas och en plastburk...

Svensk glasåtervinning, tar omhand glas genom förpackningsinsamlingen. De finansieras genom de glasförpackningar som säljs i landet. Problemet idag är att de tar nästan emot mer glas än som säljs, återvinningsgaraden 2005 var 96% (idag kanske 102% ?). Det stämmer självklart inte. Utan de tar emot glas som fraktats in i landet genom införsel av alkohol. Svenska konsumenter köper öl i Tyskland och stödjer deras "Gröne punkt" men sedan får de svenska återvinningsbolagen stå för kostnaden.
http://www.svenskglasatervinningab.se/user/sga_article_simple.asp?database=12&id=43#fakta
 
angående diskning av sopor.. jag trodde alltid att man diskade dom för att ledtiderna i hemmet för vissa förpackningar gör att det kan börja lukta och/eller mögla.. inte för sopgubbarnas skull?


(dock blir resultatet det samma oavsett anledning till disk av sopor..)
 
Angående papper, förpackningar av papper osv. så är det bästa att slänga dem i sopporna om man vet att en soppor går till en förbränningsstation. Fråga på din ort eller område om/hur/när/vad osv ska slängas för att det ska bli så miljömässigt som möjligt.

Och att det skulle vara onödigt att källsortera för att det ändå inte funkar är en löjlig myt som kanske stämmer på ett fåtal ställen, och som används av de som inte orkar som någon slags bortförklaring. Trötta människor är tröttsamma.

Hej och lycka till.
 
Angående papper, förpackningar av papper osv. så är det bästa att slänga dem i sopporna om man vet att en soppor går till en förbränningsstation. Fråga på din ort eller område om/hur/när/vad osv ska slängas för att det ska bli så miljömässigt som möjligt.

Och att det skulle vara onödigt att källsortera för att det ändå inte funkar är en löjlig myt som kanske stämmer på ett fåtal ställen, och som används av de som inte orkar som någon slags bortförklaring. Trötta människor är tröttsamma.

Hej och lycka till.
Kiruna som exempel tycker att det är miljövänligare att transportera kartong och papper till kusten än att förbränna i Kiruna.

7. Värmeverket behöver väl tidningar, så varför inte bränna dem här istället för att skicka iväg
dem för återvinning? [top]
Värmeverket tar gärna emot papper som inte kan återvinnas, t ex kuvert och papper som är vaxat, klistrigt, genomfärgat eller smutsigt. Papper kan återvinnas 5-8 gånger och uppstå t ex som olika slags kartonger och tidningar innan pappersfibern blivit så kort och sliten att den slutligen kan tillverkas till någon hygienprodukt, ex vis hushållspapper. Att tillverka papper kräver stora mängder energi och pappersindustrin är faktiskt den mest energikrävande industrin i Sverige. Varje gång vi gör nytt papper av återvunnet material behöver vi bara använda hälften av den energi som behövs för att tillverka papper av ny trädråvara. När papper eldas får man endast ut den energi som trädet absorberat från solen när det växte i skogen. Eftersom vi aldrig kan återfå all den energi som vi använt för att tillverka papperet betyder det faktiskt att vi förlorar en hel del energi när vi eldar papper. Återvinn därför dina pappersförpackningar och tidningar i första hand så tar vi hand om papperet när det är "slut" - på så vis sparar vi skog och nyttjar energin maximalt.

Källa:
http://www.tekniskaverkenikiruna.se/under.asp?id=2&sidnamn=renhallfragor#7
 
Helhetstänk

Jo visst källsorterar jag, och tycker att det är ok att gå en bit för att ta sig till en förpackningsinsamling. Dock har jag mer än en mil till närmsta återvinningsstation där man kan sortera allt annat som inte är förpackningar. Jag funderar en del kring hur energisparande det egentligen är med alla transporter, sopor som körs över hela landet eller kanske exporteras mmm. Önskar att kommunerna och företagen som står för hanteringen har hållbara planer när det gäller logistiken. Och sen privatpersonernas transporter till förpackningsinsamlingen, som ofta kan ske enbart för att slänga soporna.

Men om man skulle kunna sortera direkt hemma, altså ett slags system där sopbilen tar hand om allt där allt hålls separerat. I större lägenhetshus kanske det skulle va mer energieffektivt men hur skulle det funka på landsbyggden? Om det t.ex krävs flera olika sopbilar för olika material? Mmmm........

Nä men om det kommer mer energisparande och helhetstänkande alternativ så blir jag bara glad!

/kristian
 
Senast ändrad:

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg