• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Jag en miljöbov - tyvärr

Jag har flera kollegor som är veggo o vi brukar ofta satsa på indiskt när vi går ut och äter. Där hittar man oftast bra veggomat.

Annars är det väl just nötkött som är det som är mest illa för miljön?
 
Annars är det väl just nötkött som är det som är mest illa för miljön?

Var på gyllene måsen idag och på deras underlägg stod det om köttet, fågeln och fisken. Och fisken ar de från stilla havet. Visst den fiskas säkert miljövänligt och utan att rovfiskas (som de påstår) men transporten. Finns det verkligen ingen fisk på närmare håll?
 
Visst närproducerat är bra, men tyvärr får allt färre svenska nötkreatur beta fritt, utan får allt mer foder bestående av importerade sojabönor m.m.. Importen av soja till djurfoder har ökat från ca 133 000 ton år 2004 till 290 000 ton år 2006. Alltså orsakar den lokala köttproduktionen en stor import av ”genmodifierade/ besprutande bönor från fjärran länder”. Kravmärkt kött orsakar bara import av kravmärkta sojabönor.

Se http://www.rattvismat.nu/nyheter/2007/070531-sojafoderdjur.htm

eller jordbruksverkets rapport

http://www.sjv.se/download/18.1ee2ea81117a7a944180004534/ra07_3.pdf
 
Sverige har omvänt problem mot Danmark, vi har många kravproducenter men ingen som vill sälja krav till kunderna efter som deras organisation är köp orienterad istället för sälj, det är därför diskarna är fulla med Dansk fläskfilé och den Svenska ofta är slut, dom köper in dansk eftersom den är billigare än svensk även om den inte säljs.. Mycke Svenskt kravkött hamnar som vanligt kött tack vare detta..