Jag bar under några turer förra året med mig en issåg:
Det är en trädgårdssåg med 18 cm långt blad som väger 160 gram. Bladet är 1 mm tjockt. Jag har sågat bort hälften av tänderna för att få glesare och större tänder.
Issågen har flera gånger fyllt sitt syfte; att såga ur bitar av is för att kunna undersöka den närmare. Detta i syfte att lära mig mer om isar.
Dock fungerar den bara för tunnare isar (max ca. 6 cm). När isen blir tjockare så fylls tänderna med is och funkar inte att såga med. För att det skall fungera att såga med måste bladet doppa i vattnet för varje tag och det funkar inte om isen är tjockare. Dessutom tar det så lång tid att såga i tjockare is att det uppsågade snittet hinner frysa ihop igen.
Det finns många kloka huvuden på detta forum. Någon som har någon bra idé för att lösa dessa problem? Hur var den gamla tidens stora issågar utformade?
Det är en trädgårdssåg med 18 cm långt blad som väger 160 gram. Bladet är 1 mm tjockt. Jag har sågat bort hälften av tänderna för att få glesare och större tänder.
Issågen har flera gånger fyllt sitt syfte; att såga ur bitar av is för att kunna undersöka den närmare. Detta i syfte att lära mig mer om isar.
Dock fungerar den bara för tunnare isar (max ca. 6 cm). När isen blir tjockare så fylls tänderna med is och funkar inte att såga med. För att det skall fungera att såga med måste bladet doppa i vattnet för varje tag och det funkar inte om isen är tjockare. Dessutom tar det så lång tid att såga i tjockare is att det uppsågade snittet hinner frysa ihop igen.
Det finns många kloka huvuden på detta forum. Någon som har någon bra idé för att lösa dessa problem? Hur var den gamla tidens stora issågar utformade?