Intressant animation
men man bör komma ihåg att SMHIs iskarta kan vara något inaktuell då den baseras på uppgifter som kan vara någon/några dagar gamla. (Kombination av observationer från land och fartyg och satellitdata.)
Åtminstone var detta fallet för några år sedan.
Saxar nedan från SMHIs hemsida
"Kartläggning av havsisförhållandena
Isutbredningen till sjöss är av stor betydelse för sjöfarten och isbrytarassistans erfordras i många fall, särskilt till norrlandshamnarna. Isförhållandena kartläggs därför dagligen under vinterperioden, vanligen från slutet av november till slutet av maj månad.
(Klicka på bilderna för större bild)
Till sin hjälp har ismeteorologen detaljerade rapporter om istyp och istjocklek, dels från observatörer längs kusten såsom lotsar och särskilda israpportörer, dels från isbrytarna som är i tjänst dygnet runt och därmed trafikerar de islagda farvattnen. Flygspaning från helikopter ingår som en del i isbrytarverksamheten.
Satellitbilder, främst från de amerikanska vädersatelliterna (NOAA-15, NOAA-16 och NOAA-17), kompletterar israpporterna och ger information om det storskaliga isläget på skalan 1x1 km, förutsatt att klart väder råder över hav.
Mer detaljerad isinformation, ned till skalan 20x20 meter (!), kan fås från ett särskilt satellitbaserat instrument kallat Synthetic Aperture Radar (SAR). SAR-sensorer finns bl a på den kanadensiska RADARSAT (operationell sedan 1996) och på den europeiska ENVISAT. Den senare satelliten beräknas börja lämna data under våren 2003.
En bra beskrivning av aktuellt isläge behövs även som indata till väderprognosmodeller då havsisutbredningen i hög grad påverkar vädret i främst kustområdena, både vad gäller temperatur och molnighet/nederbördsutfällning.
Dessutom ingår resultatet av den dagliga iskarteringen i en databas varifrån bl a klimatstatistik gällande isläget i Östersjöregionen kan genereras."
Thure