Inte vad jag vet, men jag har ju aldrig frågat. Jag har alltid utgått från att största problemet är boskap.
I Frankrike 1999, en sommar när snön låg ovanligt länge blev magen plötsligt tjänstvillig i flera dagar. Någon menade att jag druckit för mycket smältvatten, sådant vatten skulle vara "trop mineralisée", för starkt på mineraler, vilket låter oskyldigt.
Jag har iaf aldrig drabbats av andra problem än magsjuka i varierande grad,
7-8 gånger på c:a 630 vandringsdagar.
I fjällen har jag varit sjuk två gånger; ena gången var efter en vadolycka i älven Hjelledøla (södra Jotunheimen), då jag nog fick i mig en del grumligt vatten. Min värsta magsjuka var 2005 i Pyreneerna där jag nog hade tagit vatten från väl magra och långsamma vatten - det är enda gången jag varit så sjuk att jag inte kunde behålla vätska första natten.
I Alperna har jag aldrig renat vatten, i Pyreneerna bara sporadiskt. Andra gör det rutinmässigt, de har väl läst i någon bok att man ska göra det.
Ignorans kan vara en välsignelse.