ihopfällbart

Vet att det är lite off topic men jag har funderat på att skaffa en ok vikbar cyckel främst att användas för att ta sig runt i stan efter att ha parkerat bilen. Så om någon har eller vet en cyckel som kan rekomenderas så vore jag tacksam.
 
Designtorget?

Tjena - jag vet att Desigtorget i Stockholm har en cykel som heter Urbanista eller nåt - kostar ca 3000 och verkar rätt så behändlig! Har dock inte prövat den eller så...

Mvh / Calle
 
Båtfirmor

Båtfirmor som Hjertmans och Watski har hopfällbara cyklar.

Har dock ingen aning om hur bra/dåliga cyklarna är, då jag bara sett dom i katalogerna.

Per
 
Siven; sa:
har funderat på att skaffa en ok vikbar cyckel främst att användas för att ta sig runt i stan efter att ha parkerat bilen.

Aahh, du tänker klokt. Om man är lite stilmedveten och vill ha bra värde för pengarna är det Dahon som gäller IMHO. De är störst i världen och har ett imponerande stort modellutbud. Min bror har en Dahon Helios P8 (2003:a, 20" däck m aluminiumram), min tjej har en Dahon Piccolo D3 (2004:a, 16" däck m stålram), jag har en Dahon Presto Lite (2004:a, 16" däck m aluminiumram) som är ganska rejält modifierad:

visaFullImage.asp


Jag skulle gissa att vi tre utgör minst 75% av Stockholms Dahon-flotta? :)

Kolla in årets utbud här: http://www.dahon.com/folding-bicycles-intl-alpha.htm (Heldämpade Jetstream P8 är läcker, kanske blir min nästa hoj.. :) )

Från Sverige gör man bästa Dahon-affären om man beställer från cykelsiter i Tyskland, de är mycket billigare än England, 25% eller mer beroende på modell. Tex http://www.fahrradversand.de eller http://www.raddiscount.de

En Presto Lite väger under 9 kilo i orginalversion och gick bra att ta med på tunnelbanor, tåg och bussar i England där jag skaffade den. Ryms fint även i bagageutrymmet på min lilla Seat Arosa.

Engelska Brompton regerar i London, visst har de hög kvalitet, men de är dyra och omoderna, inte mycket har hänt med komponenter och konstruktion sedan de introducerades. Kompakt ihopvikt paket men ganska tungt.

/Jarl
[Ändrat av jamo 2005-07-20 kl 09:15]
 
Dahon nja

Jag har en rostfri Dahon med treväxlat Torpedonav och tycker inte den är så bra att cykla på som de bättre modellerna av Brompton. Nackdelar är att cykeln känns trög och med skumma vägegenskaper tack vare svajig sadelstolpe mm. Min cykel är ca 18 år gammal och modellen på bilden ovan ser lite vassare ut. När jag köpte min Dahon så fanns inte så mycket fällbart på marknaden som idag.

Moulton är nog bra men blir väl stor hopfälld och är knölig att fälla jämfört med Brompton. Jag har bara tittat på Moulton inte provat att cykla på den. Jag tror att du kan köpa Moulton bland annat på Gamla Stans cykelaffär i Stocckholm. De har hur som helst Brompton http://www.gamlastanscykel.se/
http://www.bromptonbicycle.co.uk/

Den överlägset bästa fällbara cykeln ur cykelsynpunkt jag provat är tyska Birdy. Den har snarlik känsla som en mtb.

Brompton är snabb och enkel att fälla och har förnämliga tillbehör som packväskor etc.

Birdy är lämpad för allt möjligt som pendling, långfärd med kommunala transporter då och då.
http://www.rad-innovations.com/BIRDY/models/models.html

Försök att hitta cyklar att provcykla innan du slår till.

Thure
 
Håller med om att Birdy är väldigt fina cyklar. Kanske den mest kompakta 20"-hojjen också hopvikt. Men om man tex jämför pris och komponenter mellan en Dahon Jetstream P8 och en Birdy av valfri färg ser man att Dahon ger mer för pengarna. Dahon har utvecklats väldigt mycket de senaste åren, en 18 åring har nog inte mycket gemensamt med de nya vad gäller komponenter, design och körbarhet.

Hursomhaver, om man vill ha en relativt kompakt vikcykel som man ska köra fort, långt och bekvämt med är det rätt för de flesta att fokusera på modeller med 20"-däck. Om transportbarhet har högre prio kan man kolla på modeller med 16"-däck. 20"-modeller brukar gå att få ner i en godkänd resväska för flyg om man plockar loss några delar och placerar runt i väskan, min Presto slinker ner direkt med utrymmer för tillbehör och annat bredvid.
 
Med risk för att dra på mig diskussion om Biltema cyklar igen så frågar jag ändå :) hehe...

Har också funderat på att skaffa mig något som man lätt kan ta med sig hit och dit. Gärna utomlands etc, för att ha som utforskarcykel.
Det känns som det finaste ihopfällbara cyklarna är lite väl dyra. Har iof ej provat någon av dem, men är det ingen som testat biltemas variant? Tittar man på den så ser ramen helt ok ut, ser helt ok ut. Mkt bättre finish än tex cykelringens billigaste saker.

http://www.biltema.se/products/product.asp?iSecId=760&iItemId=93869

Ingen som skaffat sig en sån här och testat? 14 kg, 5 växlad, 20 tums hjul. Verkar ändå riktigt prisvärt om man jämför eller?

Mvh Pher
 
Jeg hiver meg på Dabac´s rekommendasjoner.
Montague´s sykler er bare rå! 26" hjul og allikevel pakker sykkelen bare 1m*1m*o.3 m sammenslått.

Mange modeller og prisklasser. Svensk ditributør:
http://www.montague.se/shop/

PS: i USA har de en modell med 1000watts el-motor.......
 

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg