lite inklippt gammal text
"Lite mätningar:
Tragia 27 med gasolbrännare tog 4min 15sek att värma 501 gram vatten från 16 till 100 grader C under tragias stekpanna som lock med 50 kPa ( 0.5 Bar) gasoltryck i slangen och med gasförbrukning av 6-7 gram gasol. Varmaste punkten i gasflödet efter grytan i jämnhöjd med kanten på vindskyddet och 0.5 l kokande vatten: 310 grader.
Med 25 kPa (0.25 Bar övertryck ) gasoltryck tog det 5 min 15 sekunder för 502 gram vatten 17 grader starttemperatur att nå 100 grader under trangians 'lock' som ovan - är lite osäker men ser ut som att det drog 7-8 gram gasol (behöver ny våg då denna jag har nu ser ut att ha hysteres numera). varmaste punkten i gasflödet efter grytan i jämnhöjd med kanten på vindskyddet : 230 grader C
70 kPa (0.7 bar) gasoltryck på 17 grader 502 gram vatten tog 3 min 47sek för uppkok till 100 grader under lock och gasförbrukningen runt 7 gram. varmaste punkten i gasflödet efter grytan i jämnhöjd med kanten på vindskyddet: 400 grader C
100 kPa (1 bar) på 16 grader 501 gram vatten tog 3 minuter och 15 sek för uppkok under lock. Gasförbrukning ca 8 gram - notera att vid 1 bar är precis på gränsen att lågan tittar synligt fram över kanten på grytan om man tittar ned i övre vindskyddet i skugga/mörker - svår att se när det brinner rent men har man någon saltkorn eller lite smuts som färgar lågan i botten på kastrullen så syns det ganska tydligt. Varmaste punkten i gasflödet efter grytan i jämnhöjd med kanten på vindskyddet: 470 grader
Observera att max värme är ca i mitten i luftströmmen efter grytan, det är markant kallare efter vindskyddsytan och gryt-ytan.
---
Om man stöder trangias kokande gryta med vatten på förgasarröret i höjd och studerar lågan (utan överdelen monterad) - har man ca 1 cm svart från lågslut till grytkanten så ligger man runt 25 kPa i tryck. Vid 50 kPa så är lågslut nästan vid grytkanten minus 1-2 mm (svårbedömt...) vid 70 kPa så är lågslutet vid kanten på grytan och en antydans aning upphöjning precis i krönet. Vid 100 kPa så brinner lågan ca 1 cm upp efter krönet på grytkanten.
Lägsta gasförbrukningen verka ligga runt 0.5 - 0.7 kPa - under det så stiger det, över det så stiger det också.
"
Trangia-köket har väldigt god verkningsgrad av använda bränslet (runt 50%) trots planbottnade grytor och bränsförbrukningsbesparingen gentemot kök med kylflänsade grytor inte så stor om man jämför med lite större kök med flänsade grytor.
Och fördelen med Trangian är att man faktiskt kan våga elda denna i tält/absid vid ruggigt väder och välventilerad tält medans med kylflänsade grytor bör man vara utanför tältet helt och i vindriktning att bränngaserna från köket inte blåser in i tältet (eller granntält) vid användning.
Båda ger förvisso kolmonoxid (CO) men de med kylflänsade grytor ger så väldigt mycket mer CO vid vissa pådragsnivåer att även enstaka minuter vistelse i rökgaserna ger fara medans samma förbränningsgaser i sämsta läget från Trangia räknas i halvtimme och mer innan samma faronivå.
Detta resonemang gäller dock bara vid låglandstältning. Vid höghöjdstältning så tål man ingen CO alls om man ligger på gränsens till eller redan har lättare höjdsjuka och några andetag från egna eller grannens matos (med CO i sig) kan vara det som gör att man måste packa och ta sig ned till lägre nivåer omedelbart - just för att överleva...
"Lite mätningar:
Tragia 27 med gasolbrännare tog 4min 15sek att värma 501 gram vatten från 16 till 100 grader C under tragias stekpanna som lock med 50 kPa ( 0.5 Bar) gasoltryck i slangen och med gasförbrukning av 6-7 gram gasol. Varmaste punkten i gasflödet efter grytan i jämnhöjd med kanten på vindskyddet och 0.5 l kokande vatten: 310 grader.
Med 25 kPa (0.25 Bar övertryck ) gasoltryck tog det 5 min 15 sekunder för 502 gram vatten 17 grader starttemperatur att nå 100 grader under trangians 'lock' som ovan - är lite osäker men ser ut som att det drog 7-8 gram gasol (behöver ny våg då denna jag har nu ser ut att ha hysteres numera). varmaste punkten i gasflödet efter grytan i jämnhöjd med kanten på vindskyddet : 230 grader C
70 kPa (0.7 bar) gasoltryck på 17 grader 502 gram vatten tog 3 min 47sek för uppkok till 100 grader under lock och gasförbrukningen runt 7 gram. varmaste punkten i gasflödet efter grytan i jämnhöjd med kanten på vindskyddet: 400 grader C
100 kPa (1 bar) på 16 grader 501 gram vatten tog 3 minuter och 15 sek för uppkok under lock. Gasförbrukning ca 8 gram - notera att vid 1 bar är precis på gränsen att lågan tittar synligt fram över kanten på grytan om man tittar ned i övre vindskyddet i skugga/mörker - svår att se när det brinner rent men har man någon saltkorn eller lite smuts som färgar lågan i botten på kastrullen så syns det ganska tydligt. Varmaste punkten i gasflödet efter grytan i jämnhöjd med kanten på vindskyddet: 470 grader
Observera att max värme är ca i mitten i luftströmmen efter grytan, det är markant kallare efter vindskyddsytan och gryt-ytan.
---
Om man stöder trangias kokande gryta med vatten på förgasarröret i höjd och studerar lågan (utan överdelen monterad) - har man ca 1 cm svart från lågslut till grytkanten så ligger man runt 25 kPa i tryck. Vid 50 kPa så är lågslut nästan vid grytkanten minus 1-2 mm (svårbedömt...) vid 70 kPa så är lågslutet vid kanten på grytan och en antydans aning upphöjning precis i krönet. Vid 100 kPa så brinner lågan ca 1 cm upp efter krönet på grytkanten.
Lägsta gasförbrukningen verka ligga runt 0.5 - 0.7 kPa - under det så stiger det, över det så stiger det också.
"
Trangia-köket har väldigt god verkningsgrad av använda bränslet (runt 50%) trots planbottnade grytor och bränsförbrukningsbesparingen gentemot kök med kylflänsade grytor inte så stor om man jämför med lite större kök med flänsade grytor.
Och fördelen med Trangian är att man faktiskt kan våga elda denna i tält/absid vid ruggigt väder och välventilerad tält medans med kylflänsade grytor bör man vara utanför tältet helt och i vindriktning att bränngaserna från köket inte blåser in i tältet (eller granntält) vid användning.
Båda ger förvisso kolmonoxid (CO) men de med kylflänsade grytor ger så väldigt mycket mer CO vid vissa pådragsnivåer att även enstaka minuter vistelse i rökgaserna ger fara medans samma förbränningsgaser i sämsta läget från Trangia räknas i halvtimme och mer innan samma faronivå.
Detta resonemang gäller dock bara vid låglandstältning. Vid höghöjdstältning så tål man ingen CO alls om man ligger på gränsens till eller redan har lättare höjdsjuka och några andetag från egna eller grannens matos (med CO i sig) kan vara det som gör att man måste packa och ta sig ned till lägre nivåer omedelbart - just för att överleva...