Hur mycket kostar det?

Hejsan!
Håller på med ett skolarbete om klättring, skulle behöva veta lite hur mycket det kostar att klättra, både innomhus och utomhus.
Hur mycket kostar all utrustning m.m?!
Tacksam för svar snarast.
/Tobias
 
Tobiasja8; sa:
Hejsan!
Håller på med ett skolarbete om klättring, skulle behöva veta lite hur mycket det kostar att klättra, både innomhus och utomhus.
Hur mycket kostar all utrustning m.m?!
Tacksam för svar snarast.
/Tobias

Hej Tobias,

Jag tror det kan vara lite svårt att svara på din fråga faktiskt. Okej, kanske inte när det gäller inomhusklättring men det får någon annan svara på som har mer erfarenhet av inomhusklättring.
När det gäller utomhusklättring och utrustningskostnader så beror det ju helt på hurdan klättring du menar? Avser du klippklättring i Sverige eller en bestigning av ett riktigt högt berg, typ Everest?

För Everest så går nog bara utrustningen du behöver löst på en bit över 100.000 kronor, sedan ska du ha tillstånd och allt sånt som följer å det trillar nog lätt iväg mot ytterligare 100.000 om inte mer...
 
Med utgångspunkt från att frågan inte ställs under Alpin/BigWall och även innehåller formuleringen ute och inne, så antar jag att det är klippklättring/sportklättring som avses.

Att klättra inne kostar 60-80 kr per gång, se gymens hemsidor. Till detta behövs sele + skor + lite till som kostar från 1000-2500kr.

Ska man topprepa ute krävs ett rep och lite slingor och karbiner dessutom vilket kostar 1500-3000kr.

Ska man sportklättra och leda på bult kostar ett knippe expressset ca 1000kr och ska man tradklättra kostar resten ytterligare 2000-5000kr.

Jag har inte kollat matematiken ovan, men en komplett tradutrustning kanske kostar typiskt 10 000kr.
 
Och sen får man inte glömma alla resorna man gör till olika klätterområden runt om i landet och runt om i världen.
För egen del har jag aldrig vågat räkna ut hur mycket pengar jag lagt ut på resor under åren. Över 15 resor till Frankrike, tre till USA, Italien, Spanien, England, Tyskland, Schweiz, Island, Norge... ... för att klättra klippa. Plus alla resor inom landets gränser. Vill man sedan lägga till alpinism och expeditioner, kabinbaneavgifter, utslitna bilar, förlovningsringar man fått slängda efter sig, you name it! För att inte tala om den - cirka - månadslön som Johan Luhr la ut på borrbultar varje år innan han lyckades få sponsoring på det området.
Det kanske inte blir så mycket att det skulle räcka till en Djursholmsvilla eller ett hus på Lidingö om man hade sparat alltihop, men mycket pengar blir det.
Poängen är nog att de 10.000:- Anders räknade ut att utrustningen går på är bara en minimikostnad. Något tak är det inte tal om. Skulle jag gissa skulle jag säga 10 tusen i startkostnad. Lägg sedan på minst 100 tusen för varje tioårsperiod du fortsätter att klättra klippa. Börjar du sedan också med expeditionsklättring kanske du ska börja räkna minst 100 tusen per år.
Men, och det är inget oviktigt men: Det är värt varenda krona! Skulle inte vara beredd att avstå de här upplevelserna och de här minnena för ett hus på Lidingö.
 
Helt rätt, ingen gräns finns uppåt (som vanligt...)!

För 10 kkr får man ett hyfsat rack med inte alltför många kamsäkringar. Med ett rejält stort rack är väl prislappen 20 kkr.

Även om det går att klättra hela livet och i hela världen på det oerhört trevliga sätt som Per beskriver; så är det nog många som fritidsklättrar med ett mindre rack än 10 000-kronorsvarianten, samt på klipporna hemma i Sverige och i ens eget landskap t o m.

För att spetsa till det så finns det ju också de som bara bouldrar och då köper ett par skor för under tusenlappen och en crashpad för två tusen till och sen har de allt de behöver, i kombination med att man t ex i Stoockholmsområdet kan hitta boulderställen inom kollektivtrafiknätet...

Bredden på hur sporten i stort kan utövas är alltså enorm.
 
Mezzner; sa:
Bredden på hur sporten i stort kan utövas är alltså enorm.

Ja, det är ju det som är så häftigt. Det går att ägna sig åt klättring även om man är fattig. Det går också utmärkt att bli fattig på grund av sin klättring.
 
pecall; sa:
Ja, det är ju det som är så häftigt. Det går att ägna sig åt klättring även om man är fattig. Det går också utmärkt att bli fattig på grund av sin klättring.

Mycket kloka ord! De flesta tillhör nog kategori två, altså de som blivit fattiga på grund av sin klättring.

Man börjar lite försiktigt och köper en sele och ett par skor och tänker det här var ju en ganska billig sport, synd att det är så förbannat dyrt att fortsätta...
Man är snart nere i träsket och då börjar framför allt resekostnaderna men även ny utrustning alvarligt påverka ens övriga levnadsstandard...
 
Sh-t, jag skulle ju bara behöva ytterligare nån bamsig camalot, trodde jag! :)

Fast mitt rack börja å andra sidan anta aidar-volym.

Plus att jag tycker att Tunaberg är en rejäl klätterresa...

Får tydligen flytta fram horisonten en bit (igen)!
 
Billigare?

Håller helt med de föregående talarna, men för att inte avskräcka framtidens klättrare med dyra grejer är det väl ofta så att man kanske börjar klättra med någon kompis, vilket kan halvera kostnader på många prylar, eller börjar man med någon mer erfaren som redan har grejor. Sedan köper man kanske inte på sig ett komplett rack med en gång utan det växer ju med tiden, vilket sprider ut kostnaderna.
 
Info

Hej Tobias,

gå gärna till biblioteket och låna någon bok om klippklättring för att förstå vad ord som bouldering, crashpad och traditionell klättring betyder,
t.ex.
"Stora klippklättringsboken" av Per Calleberg eller
"Klippklättring - allt om teknik och utrustning" av Garth Hattingh ISBN 91-32-32662-9

Ta gärna en titt på olika försäljare av klätterutrustning för att kunna ha något att referera till t.ex. http://www.northstar.se, http://www.addnature.com, http://www.naturkompaniet.se, http://www.klatterutrustnig.se

Glöm inte det viktigaste av allt - KLÄTTRA!!!!

Lycka till med skolarbetet (uppsats?)
 
Tack för alla fina och bra svar.
Ja, det är en uppsats, har skrivit om utrustningar, grepp m.m, och behövde veta lite pris också, som inte stod i boken.
Återigen tack.
/Tobias
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg