För att öka förvirringen
Jag försökte klura ut förhållandet mellan olika dunkvaliteter och vilka volymer de fyller när jag planerade sömnaden av en quilt härförleden. Det känns inte som om jag kom till vägs ände, men följande fann jag:
-Det finns ett svenskt(?) system som Engmo dun använder sig av. Maxkvalitet är 10. Vid närmare efterforskningar visade det sig att det fanns högre mättal, men man satte alltid 10 även om det var 13. Hur detta system funkar jämfört med amerikansk fillpower tröttande Engmo så småningom på att plocka fram info om.
-Det finns ett engelskt (?) system för fillpower som är obehagligt likt det amerikanska. 750 betyder alltså inte samma sak i båda systemen.
-Genomgående så är det så att de volymer en viss mängd dun klarar av att fylla beror på vilken belastning man utsätter dunet för. Se
http://www.phdesigns.co.uk/techdown4.php
för en utmärkt beskrivning av detta.
Svårigheten man då landar i är: Hur liknar denna artificiella belastning kanalerna i min dunjacka/sovsäck? Dvs innebär det att man verkligen kan räkna med att en viss vikt av dun av en viss kvalitet fyller ut den volym jag har på kanalen?
Så småningom landade jag i att räkna med den modell som tidigare redovisats m h a högstadiematten här i tråden. Den används t ex av konstruktören på denna sida:
http://www.thru-hiker.com/workshop.asp?subcat=5&cid=6
Jag har inte fått dunet ännu, så jag vet inte om det stämmer.
Rent allmänt så tror jag att den viktigaste variabeln för isoleringsförmågan är loftet. Under förutsättning att man har ett material som håller luften stillastående. Så när man skall välja mellan några säckar lägger man dem på golvet i butiken och mäter loftet. Den som är tjockast är varmast oavsett temperaturangivelser från tillverkaren eller hänvisningar till "speciella fackkonstruktioner" och "high-tech material".
Jörgen