Jag vet att frågan varit uppe, men trots det hittar jag inte svar på mina funderingar...
Jag planerar en vintertur med bensinkök, som jag har minimal erfarenhet av (bensinkök alltså)...
Jag har sett att de flesta beräknar 0,7 dl och 1,5 dl för sommar resp vinter per person och dag.
Jag tycker det låter orimligt mycket och skulle vilja höra något om hur dessa dl används.
Jag brukar sommartid göra av med ca
Frukost: 0,5 l vatten (koka upp) för soppa och kaffe.
Lunch: 0,5 l vatten (koka upp) för soppa och te.
Middag: 4 dl vatten (koka upp, sjuda 15 min) för frystorkat plus 5 dl vatten (kallt) för måltidsdryck.
Till detta kommer 1-2 dl kallt vatten att dricka under dagen.
Summa för vintertur, som jag ser det:
1 l. smälta och värma till runt 10 grader.
1,5 l. smälta och koka upp.
0,5 l. smälta, koka upp och sjuda 15 min.
Tillkommer vatten för disk, men jag gör sällan av med mer är en dl (kallt vatten) för det.
Jag har räknat med att den mängd vatten en liter bensin kokar upp halveras då man först måste smälta snön och att det går åt väldigt blygsamt med bensin för att sjuda en kastrull frystorkat (när det väl kokar).
Hur jag än räknar med marginaler för att täcka disk och middagskoket (obs dock att jag tror det är en marginal i sig att beräkna eneriåtgången för snösmältningen som jag gjort) har jag problem med att få det till att mer än en dl bensin kommer att gå åt per dag för en vintertur med de behov jag har.
Har jag tänkt fel eller missat något?
Och till sist, bara för att undvika missförstånd:
Jag har gått i fjällen sedan fyraårsåldern (30 år). Jag har gått i Sylarna, Sarek ock Keb på sommaren och Sylarna, Padjelanta och Keb på vintern.
Mina längsta turer var på en månad (ensam, tält, sommar) runt Lunndörrsfjällen och 14 dagar (2 pers, tält o stugor, vinter) Kvikkjokk-Kateratt.
Jag planerar en vintertur med bensinkök, som jag har minimal erfarenhet av (bensinkök alltså)...
Jag har sett att de flesta beräknar 0,7 dl och 1,5 dl för sommar resp vinter per person och dag.
Jag tycker det låter orimligt mycket och skulle vilja höra något om hur dessa dl används.
Jag brukar sommartid göra av med ca
Frukost: 0,5 l vatten (koka upp) för soppa och kaffe.
Lunch: 0,5 l vatten (koka upp) för soppa och te.
Middag: 4 dl vatten (koka upp, sjuda 15 min) för frystorkat plus 5 dl vatten (kallt) för måltidsdryck.
Till detta kommer 1-2 dl kallt vatten att dricka under dagen.
Summa för vintertur, som jag ser det:
1 l. smälta och värma till runt 10 grader.
1,5 l. smälta och koka upp.
0,5 l. smälta, koka upp och sjuda 15 min.
Tillkommer vatten för disk, men jag gör sällan av med mer är en dl (kallt vatten) för det.
Jag har räknat med att den mängd vatten en liter bensin kokar upp halveras då man först måste smälta snön och att det går åt väldigt blygsamt med bensin för att sjuda en kastrull frystorkat (när det väl kokar).
Hur jag än räknar med marginaler för att täcka disk och middagskoket (obs dock att jag tror det är en marginal i sig att beräkna eneriåtgången för snösmältningen som jag gjort) har jag problem med att få det till att mer än en dl bensin kommer att gå åt per dag för en vintertur med de behov jag har.
Har jag tänkt fel eller missat något?
Och till sist, bara för att undvika missförstånd:
Jag har gått i fjällen sedan fyraårsåldern (30 år). Jag har gått i Sylarna, Sarek ock Keb på sommaren och Sylarna, Padjelanta och Keb på vintern.
Mina längsta turer var på en månad (ensam, tält, sommar) runt Lunndörrsfjällen och 14 dagar (2 pers, tält o stugor, vinter) Kvikkjokk-Kateratt.