Använder eld när det går
I skogslandet använder jag nästan uteslutande eld för matlagning, jag använder aluminiumkastruller, lättviktsstekpannor och gjutgärnspannor. Min erfarenhet är att det handlar om att lära sig använda elden på rätt sätt, dra ut lite glöd och ställ grytan på två små färska pinnar om du vill att soppan ska sjuda, lägg på mer ved om du vill få högre värme vid stekning etc.
Mitt tips är att inhandla en (Trangia) lättviktsstekpanna med hög kant och lock samt en 2,5 l aluminiumkastrull med lock. Det blir sotigt så förvara kastrullerna i en påse av ngt slag. Blir det för mycket sot kan man skrapa bort.
Efter några gånger går det fort att få igång en mateld, många gånger räcker det med några små pinnar för att få tillräcklig värme till en lättviktsstekpanna.
Vem har bråttom när man lagar mat i skogen? Trivselfaktorn med öppen eld tycker jag själv är oslagbar, att efter man ätit lägga sig ner och höra elden knastra och spraka innan det är dags att släcka och gå vidare.