Hur lång torktid i tork?

Är det inte risk för bakterietillväxt om man torkar kring 40 grader? Blir inte det en bra miljö för Clostriduim botulium och annat otyg?
 
svartöra; sa:
Är det inte risk för bakterietillväxt om man torkar kring 40 grader? Blir inte det en bra miljö för Clostriduim botulium och annat otyg?

Nja, vitsen med torkning är ju att göra så det blir en DÅLIG miljö för bakterierna, genom att sänka vattenhalten (så de torkar ihjäl). Torkningen går ju i alla fall så pass snabbt och även om de kanske lever glada livet den första timmen så lever de knappast efter att torkningen är avslutad.

Men det är ju A och O att bara torka färska och väl hanterade livsmedel. Ska man torka köttfärs ska det t.ex. inte gärna vara sån som är färdigförpackad utan den skall helst vara helt nymald (bästa är väl att mala den själv av t.ex. grytbitar).
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg