Hur fort går ni egentligen?

Här är en viktig detalj att ta med i planeringen: "Avg speed 3,1 km/h MEN Avg Moving speed 4,8 km/h".

Jag har med lätt packning gått 4.2 mil på 7 timmar i lätt terräng vilket ger ca 6km/h i "avg speed". Det blir ett väldigt forcerat tempo för att klara det, stavar är nästan ett krav för att få tillräcklig fart i stegen. Ibland går jag så och ibland går jag i slow motion med barnen, det finns inget rätt eller fel i hur man bör gå och vad man bör uppleva.
 
Försöker oxå gå enligt 50/10 principen, ganska bra system.

50/10 funkar inte alls för mig. När jag väl börjat gå fortsätter jag tills jag är framme eller behöver äta. Jag "vilar" genom att gå långsammare istället. Om jag behöver stanna för att vila har jag hållit för hög hastighet dessförinnan...
 
Hur fort går jag är lite som frågan hur långt är ett snöre.
Mätt på enskilda timmar har jag legat allt mellan 200 m och 8 km. (Snårig fjällskog resp meterbred stig med lätt nedförslut.)
Avgörande faktorer är ju många, på rak arm kan jag tänka mig bland annat motivation och turens syfte, packningens vikt, terräng, vilket sällskap man har, hur man mäter genomsnittshastigheten samt en mängd andra faktorer.
Är terrängen lätt och man är på någon form av expedition, dvs målet är målet, så går det bra att trampa undan ganska bra, mäter man dessutom bara hastigheten medan man går bör det gå att komma runt 6km/timme.

Vid fjällvandring när man vill njuta av utsikt, ta bilder, stannar för fikapauser, pratar mycket medan man går och mäter hastigheten inkl pauser blir det gärna 2-3 km/tim.

För att orientera sig på kartan brukar det fungera för mig att räkna med ca 4 km/tim när jag rör mig, om det är ungefär lika mycket uppför som nedför och inte allt för mycket buskar och snår att ta sig genom.
Packningen brukar dock ligga på 12-15 kg för en vecka beroende på hur mycket jag vill lyxa.
Är frun med blir farten lägre och (av någon anledning) packningen tyngre. ;-)
 
Förstår inte....

... varför det är så många som drar till fjälls och tar med sig stressen hemifrån. Varför skall man mäta och ta tid hela tiden, det är inga tåg- eller busstider man skall passa i fjällen.
När man läser en del "prestationer" så kan man inte annat än att tvivla, eller är det så många som är så otroligt vältränade och starka OCH har så bråttom överallt. Inte klokt egentligen.

Någon har varit inne på det, men det är ju så otroligt individuellt och beror på så många olika saker hur man tar sig fram, terrängen, åldern, benlängden, konditionen, vanan att gå, vanan att bära, vikten på ryggan, dagsformen, sällskapet osv osv...

Varför stressa när man är i så fin miljö, där man kunde sitta timmar å bara njuta, nej lämna klockan hemma eller stoppa ned den och GPS;en i ryggan, längst ned... Stugan är kvar och tältet kan ni sätta upp när ni vill.... inga klockslag
Ta de raster ni behöver, och ligg still tills ni får LUST att gå igen..... Det är ju ljust hela nätterna, i alla fall under högsäsongen. NJUT och jag hoppas verkligen att det ALDRIG blir mobiltäckning fjällen :)
Har skrivit ett inlägg tidigare under Säkerhet och räddning som handlar just om detta med tider och klockslag osv....
 
Det går utmärkt att njuta samtidigt som man använder modern teknik av typen gps, smartphones osv.
Finns inget så tröttsamt som de som sätter likhetstecken mellan teknikanvändning och att man inte "på riktigt" skulle njuta av naturen eller liknande. Typ folk som koketterar över att de minsann inte har en "i-fåne".
 
Klassiskt friluftsliv har ju varit en form av att lämna bekvämligheterna hemma, vi gamlingar borde glädjas åt de yngre som som går ut och släpar med sig klockor, telefoner, datorer, GPS etc. Förutom kameror och bok. Envar väljer sig gepäck.
Men det här med hastighet, det släppte jag i scouterna. Även om gröntjänsten stundtals krävt ansträngning.
Friluftsnjutning är långsam, att ge sig tid att se och uppleva, ju mindre man bär på ju längre orkar man se. Som bonus ökar njutningen.
go tur med eller utan elektronik
 

avslutad210712

Gäst
Jag har testat vid Nikkaluokta på riktigt fint underlag och då kan jag gå maximalt med 6-7 km/h enligt GPSn. Fortare än så måste jag jogga.

I fjällen vandrar jag för det mesta med ungefär 3-4 km/h NÄR jag vandrar. En koll med GPSn visar nämligen att jag står still ungefär halva tiden. Mest stilla står jag när det är bra väder för kafferasterna och lunchrasterna blir längre och fotograferandet sker oftare och under längre stunder.

Det snabbaste jag gått med full packning under en längre sträcka är avslutningen av Padjelantaleden då jag gick 33 km på 8 timmar inklusive alla raster.

Inte alltför illa gjort av en fet och konditionslös vandrare.
 

avslutad210712

Gäst
Tycker inte att det är något som helst problem att njuta av fjällen trots att jag har GPSn med mig. Mitt huvudsakliga skäl till att ha en GPS är att kunna se efteråt var jag har gått samt att kunna använda spåret för att kunna planera eventuella vandingar i samma område. I normala fall behöver jag inte GPSn för att hitta fram men det är onekligen roligt att veta hur långt det är kvar till en tänkbar rast- eller tältplats.

Däremot styr GPSn inte mitt vandrande på något som helst sätt.

Har dessutom köpt mig en SPOT (istället för sattelittellefon) för att kunna kalla på hjälp om något går snett i fjällen. Är det också en onödig teknikpryl? Men den kan också skapa oro hos de anhöriga. Om den slutar sända ut vår position så finns risken att de anhöriga hemmavid går bananas och ringer SOS eftersom de tror att något gått snett. Eller om man inte skickar OK-meddelanden därför att signalen inte går fram.

Däremot får de gärna låta bli att bygga ut mobiltäckningen i fjällen för min del.
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg