Alltså, för det mesta har yr.no och andra internationella vädermodeller inte en chans att kunna förutspå lokalt bergsväder i alperna med tillräcklig noggrannhet, om det inte rör sig om stabila högtryck eller lågtryck vill säga, men till och med då kan det ju som bekant variera från dal till dal var det blir soligt hela dagen och var det blir åska på eftermiddagen, eller var det bara blir höga moln och var det blir snöstorm.
Jag har försökt ta reda på hur mountain-weather.com får fram sina prognoser, men har inte hittat någon information alls. Jag gissar att de använder sig av en global vädermodell som inte skiljer sig särskilt mycket från de som används av övriga internationella vädertjänster. Den stora skillnaden, tror jag, är att de har lagt in information om en herrans massa toppar (inklusive närliggande väderstationer, vilket är bra info) och sedan använder sig av specifika antaganden om hur väder varierar med höjd för att således kunna skapa prognoser för olika höjder på ett berg (t.ex. var regn övergår i snö). Den informationen kan säkert vara nyttig. Även om man kanske har varit ute i bergen tillräckligt mycket för att själv kunna tillämpa liknande egna antaganden på en väderleksrapport för dalen, så är det ju praktiskt att slippa besväret. Möjligtvis har de också lagt in generella antaganden om, t.ex., vid vilket väder som det troligen blir eftermiddagsåska (det är ju generellt annorlunda i bergsområden jämfört med slättland). Tror dock att deras prognoser knappast uppnår en noggrannhet som är ens i närheten av, t.ex, chamonix-meteo.com. Men det kanske är någon som har använt sig av mountain-forecast.com flitigt och har någon feedback baserat på egna erfarenheter?
Som sagt, om man är i en större håla (typ Chamonix) eller i en bemannad hytta så är det ju lätt att få tag i lokala prognoser med god kvalitet, men om man är mitt ute i ingenstans utan ens tillgång till internet är det betydligt lurigare. Bortsett från att hålla koll på väderprognoserna i stort (medveten om dess begränsningar) och att tillämpa sin erfarenhet av att läsa bergsväder (medveten om dess begränsningar), så bör det finnas smarta low-techtips, som John var inne på. Någon som vill dela med sig?