Hur diskar ni stormköket?

En disktrasa är fuktig i flera timmar efter att man använt den, fukt som bakterierna kan växa i. En disktrasa har dessutom en enorm yta, då den består av väldigt många porer.
Ett PERFEKT substrat för bakterietillväxt m.a.o.
 
KISS metoden är med nya naturliga platsmatrial varje gång. Inget att bära och kokar man vatten till thermos eller varm dryck efter måltiden har man steriliserat kärlet igen.
Svampar och weetexduk därtill är förkastligt.
Men givetvis får envar göra på sitt sätt, det är därför jag bär eget kokkärl.
Äckel päckel blir lätt även ont i magen som kanske inte bara beror på frystorkad mat.
go tur
 
själv har jag alltid kört 3-stegsmetoden.. precis som den skulle vara vedertagen.. ?!?

1. lagar mat, äter sköljer ur
2. kokar saftsoppa, sköljer ur
3. kokar kaffevatten.. låter torka medan kaffet dricks..

(dom där jävla saftsopporna hänger kvar sedan FJS, vi hade speciellt ett befäl kn nordmark som var galen i saftsoppor.. han åt nog inte fast föda.. han är för övrigt numera känd som överste löjtnant under herkulesoyckan)
 
Svampar och weetexduk därtill är förkastligt.
Det fanns ju en anledning till att minisvampen i snuskburken i försvarsmakten var engångs, den och öronpropparna fick man ut precis hur mycket som helst av utan några frågor.
Jag har med en wettextrasa, den ligger i ena nätfacket på kajaken och är alltid blöt men används enbart till att torka utrustning och dom droppar som ev. letar sig in i kajaken plus ev. kondens i tältet, till disken har jag en borste från Lantmännen som är näst intill outslitlig och måste jag diska med diskmedel så är det samma som till rörmjölkningar med rejält "bett" i. Gummihandskar rekommenderas!:cool:
 
Saftsopporna i FM ja, DET är nostalgi, dom och jordgubbskrämen och risgrynsgröten som nog ingen lyckats efterapa än. Undrar förresten hur mycket jordgubbar det var i den krämen? :)
 
Bakpulver är ett gammalt husmorsknep som funkar fint, löser upp fett mm.
Sen en stålfitta (en sorts metallsvamp som används i restaurangkök) att skura med. (vet inte om de samlar på sig bakterier som andra svampar men kan kokas lätt och kanske t.o.m grillas?)
 
Diska med medtaget diskhuvud från en diskborste och miljövänligt diskmedel.
om man ej äter frystorkad då behöver ej kärlen diska.
 
stormkök och stormkök, jag har bara en titanbytta som jag diskar i diskmedel för sjö å hav plus en tredjedels svamp, men ofta använder jag bara lite gräs och gör rent med.
 
stormkök och stormkök, jag har bara en titanbytta som jag diskar i diskmedel för sjö å hav plus en tredjedels svamp, men ofta använder jag bara lite gräs och gör rent med.

Jag använder också en avklippt tvättsvamp, och ibland lyckas jag komma ihåg en liten flaska diskmedel. Har jag bränt vid någonting ordentligt så tar jag bara lite grus att gnugga runt med. Kanske inte att rekommendera till teflon-kastruller, så jag använder bara rostfritt.
 
Jag klipper en skotte i bitar innan jag åker ut. En vanlig svamp blir 6-8 små.
Sen droppar jag på diskmedel som får sjunka in i varje svamp. Torka över natten, och sen in i en ziplock-påse.

I skogen så brukar jag rengöra mekaniskt med någon liten knippe björkris eller grovt gräs, och sen bara findiska med svamparna för att få bort fettet. En svamp räcker ganska många gånger.

Glöm inte att torka ur köket också. Kvarglömt vatten kan sabba kastrullerna, på lång sikt. På kort sikt kan det bli bakterietillväxt.

EDIT: Glöm inte att hälla av diskvatten på land, och inte i något vattendrag! Varken diskmedel eller matrester hör hemma i vattnet. Gräv en liten grop med något av besticken (innan du diskat) om du har för mycket matrester.
 
Jag använder en halv Scotch Brite svamp (den med vit gnuggsida dvs utan slipmedel) med en droppe Yes (som jag upplevt funkar bäst med riktigt kallt vatten) vid varje diskning. Diskmedlet förvarar jag i en liten plastflaska som jag packar med svampen mm i köket. För en 10 dagars tur brukar det gå åt ca 2cl diskmedel totalt, och då lagar jag mat och inte bara kokar vatten.
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg