Det är härligt att vandra med hund
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=59479&page=2
ta med vovven till fjällen
--------------------------------------------------------------------------------
Jag har vandrat med min Aussie tik (ca 20 kg mellanstor hund) tre gånger och vi älskar det. Vi har vandrat ensamma en gång och med en väninna 2 ggr.
Avstå från klövjeväska tills hunden är minst två år då leder och ben satt sig i kroppen och hon "musklat till sig lite”. Mat är bra att ta med i klövjeväskan, men det fins gott om drickbart vatten i de svenska fjällen så du behöver bara bära med dej lite vatten. Bättre att fylla på eftersom. Samt tänk på att hunden inte ska bära för tungt. Max 1/4 av sin vikt om det är en mindre ras. "biffigare"/större raser kan klara upp till 1/3 av sin vikt.
Min hund äter mindre under vandringarna än hon gör hemma. De två första vandringarna hade jag med för mycket hundfoder och fick lämna kvar efter vägen... Man kan ju alltid köpa lite proviant i stugorna om det skulle ta slut innan vandringen är över. De har inte hundmat men ofta konserverad kort eller sylta och liknande produkter. Den första vandrignen vi gjorde hade jag bytt till högenregi foder en månad innan vi åkte.
Vi övernattar alltid stugor eller på Fjällstationer (både i Jämtland och i Lappland ) och det fungerar jättebra - skönt att slippa släpa på tält, liggunderlag och sovsäck. Det kan bli trångt i hundrummen om du vandrar under högsäsongen (Juli), men för mej har det alltid löst sig på något vis. Oftast kan hunden sova på golvet bredvid ding säng - andra gånger i en bur i rummet eller rummet bredvid. Lite olika. På fjällstationerna bokar du "hundrum" i förväg, medan det kan vara bra att se till att man kommer fram till stugorna ganska tidigt så att men får en "bra plats i hund rummet". Är det fullbelagt kan man få sova på madrass på golvet men det går ju det med.
Om du ska vandra i September men vill gå mellan stugor kontrollera när de stänger för säsongen....
hundpacklista
o ”klövjeväska” (när hon blivit lite äldre och färdigväxt) - Om du inte redan har en klövje västa säljs de ganska billigt på denna sida
http://www.arrakoutdoor.com
o Tass salva (tex. PROB eller FYRA ESS)
o Vattenfast/vattenavvisande ”hundtäcke” gärna fleese fodrad så den både värmer och håller vätan borta. Särskilt viktigt om ni vandra på hösten/våren
o Hundmat (om den tar slut på resan kan man alltid köpa lite proviant i stugorna typ konserverad korv)
o Eventuellt tass skydd (om olyckan är framme och hunden skär eller stukar tassen eller en klo)kan inhandlas på
http://www.hundkiosken.se
Över allt dit tåget går det att vandra med hund, men boka plats i hundtillåten vagn tidigt (de kan bli fullbokade). De flesta länsbussa accepterar hundar men ring innan och stäm av – det har jag alltid gjort….
Dagen för avresan har jag inte gett hunden en normal måltid, utan istället tagit med godsaker till henne att njuta av under resans gång. Se bara till att du har tillräckligt med vatten iställt. Det får man inte vara snål med.
Ca varannan timma (dag& kvällstid ej undernatten) har jag hoppat av vid stationerna och gått en snabbis ute så att hon får sträcka på benen och eventuellt kissa om hon vill. Vid längre stopp tex. vid tåg byta hinner man rasta hunden ordentligt.
OBS hundar får inte vara i ligg eller sov vagnar så du får snällt acceptera att du får sitta upp hela natten. Man är lite sliten när man kommer fram, men jag har alltid planerat in en lite kortare vandrings dag första dagen...
Vilken ”större led” tex Kungsleden eller Jämtlands lederna är lämpade för hundar. I nationalparkerna i lapponia är hunar förbjudna utom just längs Kungsleden.
Vi har vandrat Abisko runt och tillbaka till Abisko 5 dagar / den klassiska fyrkanten i Jämtland (in i Norge) och runt Helags i Jämtland. Allar turer har gått jättebra. Jag är ingen efterren vandrar och ganska bekväm av mej men vi hade inga större problem någon stans. Kanske lite otäckt där man ska vada över jokkar eller krypa över smala broar med ett stadigt tag i hundens sele, men inga missöden än så länge. Planerar själv en vandring till sensommaren. Antagligen Kungsleden (Kebnet till Salto… eller vandra runt i Padjelanta)….
Vi har alltid vandrat i mitten av Augusti och då är det nästan myggfritt, emn lite kallare. Ingen vandring i short eller så.
Lycka till. Ni kommer få en jättefin vecka